Topolovo. Foto: Primorski dnevnik
Topolovo. Foto: Primorski dnevnik

TOPOLOVO - Postaja Topolove 2016 je po petkovi uradni otvoritvi včeraj že polno zaživela. Popoldne so v naravnem okolju odmevali elektronski zvoki Glauca Salva, na seniku ob robu vasi pa je bila na ogled video inštalacija Sandera Moysona z naslovom Topolovo. Sledila je glasbena performansa Armanda Battistona (Accordion Brainstorming Improvisations), ob mraku pa je bilo srečanje z duhovnikom Pierluigijem Di Piazzo s pomenljivim naslovom Moj sovražnik je brezbrižnost. Sledilo je srečanje s slovenskim režiserjem Vladom Škafarjem, potem pa še video Davida Casalija in Elise Bressan z naslovom Terezin včeraj in danes.

Danes ob 10. uri bo sprehod med terasami s suhimi zidovi z obiskom načrta Mlin v Topolovem. Okrog 17. ure bo v okviru projekta Koderjana srečanje z Natašo Kramberger o knjigi, ki je bila napisana v Topolovem, sledilo pa bo glasbeno srečanje s skupino Armando’s Stretchable Sound Reflections. Ob mraku bo filmska projekcija 14 Reels o štirinajstih mestih s štirinajstimi režiserji (prisotna bo tudi italijanska režiserka Alina Marazzi), sledile bodo manj znane projekcije režiserja Edgarja Reitza do pozne noči. Obiskovalcem bo do četrtka, 14. julija na voljo tudi zvočna inštalacija, ki sta jo pripravila Enrico Coniglio in Nicola Di Croce.

V torek bodo ob sončnem zatonu predstavili pesniško zbirko z naslovom 3 x 3 besede za teater Antonelle Bukavez, ki je skupaj z Morenom Morellijem duša Postaje Topolove. Knjiga je izšla pri Založništvu tržaškega tiska. Antonella Bukovaz je svoje pesmi prvič tako izdala tudi v slovenščini (v prevodih Alenke Jovanovski, Marka Ipavca in Aceta Mermolje). Umetnica že več let piše poezijo v italijanščini ter jo na svojevrsten način predstavlja na performansih in literarnih dogodkih. Besedila za dvojezično pesniško zbirko 3 x 3 so nastala za sonorično gledališče Hanne Preuss, v katerem je nastopala tudi pesnica. Fotografije s predstav, s katerimi je opremljena knjiga, so delo Nade Žgank. Oblikovanje zbirke je podpisal Rado Jagodic.

Poseben dogodek se v Topolovem obeta v soboto, 16. julija. Postaja bo v večernih urah gostila novinarja tednika Espresso Liria Abbateja in režiserja ter televizijskega voditelja Pierfrancesca Diliberta. Slednji, ki je širši javnosti poznan kot Pif, in Abbate, ki zaradi mafijskih groženj živi pod policijskim varstvom, bosta predstavila zasebno plat mafijcev in kriminalnih združb.