Predsednik odbora Igor Malalan. Foto: Primorski dnevnik
Predsednik odbora Igor Malalan. Foto: Primorski dnevnik

49. Kraški pust je v sredo zvečer v openskem domu Brdina sklenil svoj krog z uradnim nagrajevanjem. Ob navzočnosti predstavnikov vseh pustnih skupin so predsednik odbora Igor Malalan in odborniki podelili priznanja vsem (ročna dela je izdelala Openka Marisa Dolce) ter seveda nagradili najboljše, na čelu z zmagovitimi Medvejci in Štivanci (v razredu vozov so slavili drugič zapored) ter Padričarji in Gropajci (med skupinami je Luna Puhna dodatno utrdila svojo dolgoletno vladavino).

Za satirični trenutek pa so poskrbeli drugouvrščeni Praprovci, ki so pred Malalana postavili pladenj s pokrovom. Ko je dvignil pokrov, je na pladnju našel posebna očala, s katerimi naj bi člani žirije prihodnjič bolje videli in ocenili vozove ... Malalan je darilo športno sprejel in pojasnil, da sam ni član žirije, v kateri je vsako leto pet članov, vsak od teh pa ima svoje mnenje in lahko tudi kdaj zgreši, »saj smo vsi ljudje«. Pristavil je, da sta prvenstvena cilja organizatorjev zagotoviti zabavo in uspešen niz dogodkov s sprevodom na čelu, tekmovalna plat je torej postranskega pomena.

Pač pa je bil govor tudi o resnejših zadevah. Odbor za Kraški pust je lani prejel od deželne uprave prispevek v višini 17.000 evrov, »protislovno pa je, da moramo nato del tega denarja vračati državi,« je dejal Malalan. Po novem (v Sovodnjah se je to dogajalo že lani) je treba namreč za organizacijo sprevoda pripraviti varnostni načrt. To zahteva pokrajinska komisija za varnost, ki deluje pod okriljem Prefekture. Letos so ta načrt pripravili sami odborniki, kar je terjalo veliko truda, v resnici pa naj bi ga praviloma izdelali strokovnjaki, strošek pa znaša od 2500 do 3000 evrov. »Doslej se na naših sprevodih ni zgodilo nič, vedno skrbimo za varnost in policija nas je večkrat pohvalila. Smo med redkimi, ki med vozovi in gledalci postavimo ograjo, da ne bi kak otrok zlezel pod traktor. Zdaj pa nas po 49 letih učijo, kako organizirati sprevod,« je bil jasen Malalan. Člani pokrajinske komisije med drugim ne upoštevajo dejstva, da so odborniki prostovoljci, ki nimajo ogromno časa za sestanke in birokracijo. Dva odbornika sta se vseskozi ukvarjala samo z varnostjo in nista mogla sodelovati pri ostalih zadevah, tako da je marsikdo vse manj navdušen nad organizacijsko dejavnostjo. Debato je obogatil predsednik sovodenjskega društva Karnival Luka Pisk, ki je imel z varnostnimi načrti že izkušnje in probleme (toliko bolj, ker imajo v Sovodnjah tudi pustni šotor). Pustarji pozivajo politike, naj jim prisluhnejo in predlagajo sestanek na Prefekturi, mogoče skupaj z organizatorji miljskega in tržaškega pusta. Organizatorji Kraškega pusta se vsekakor zahvaljujejo deželni upravi za finančno podporo, Občini Trst za obsežno tehnično pomoč (posebej odborniku Ediju Krausu) in rajonskemu svetu ter predsedniku Marcu Miklovicu, ki je vedno zelo pozoren.

Večer je minil ob prijetnem druženju, zdaj bo čas za premor, organizacijsko kolesje pa se bo ponovno aktiviralo septembra. Prihodnja izvedba bo prav posebna, deželni sedež RAI za tisto priložnost že pripravlja DVD z dokumentarcem o Kraškem pustu. Na spletni strani www.kraskipust.org že odštevajo dneve, ure, minute in sekunde do jubilejne petdesete povorke: ko smo sinoči zaključili ta članek, je bilo »samo« še 358 dni, 18 ur, 5 minut in 18 sekund ... (af)