Foto: Primorski dnevnik Foto:
Foto: Primorski dnevnik Foto:

ŠTEVERJAN - Zastor je padel, luči so ugasnjene. V nedeljo se je v Števerjanu zaključil tridnevni festival narodno-zabavne glasbe, ki ga je že 46 let prireja domače društvo F.B. Sedej. Glavno nagrado je letos prejel ansambel Murni iz Šentjurja, občinstvo pa je nagradilo ansambel Tik tak iz Studenega pri Postojni. »Za podrobnejši obračun še nismo imeli časa, kljub temu pa lahko povem, da smo z letošnjim festivalom zadovoljni. Odziv publike je bil dober, organizacijskih težav ni bilo. V nedeljo smo malce tvegali, ker smo kljub muhastemu vremenu sklenili, da prireditev izpeljemo na prostem; odločitev se je izkazala za posrečeno,« je za Primorski dnevnik povedal predsednik društva F.B. Sedej Filip Hlede.

V dveh predfinalnih večerih se je skupno predstavilo 28 ansamblov: trinajst jih je na oder stopilo v petek, petnajst pa v soboto. Strokovna komisija je v finale, ki je bil na sporedu v nedeljo, prepustila dvanajst ansamblov, in sicer skupine Jug, Klateži, Maj, Mladi upi, Moment, Murni, Sekstakord, Tik Tak, Vikend, Azalea, Frajerke in Grajski kvintet.

Prva novost letošnjega festivala je bila pomembnejša vloga, ki so jo organizatorji zaupali publiki, saj je občinstvo na dveh predfinalnih večerih izbralo po en ansambel, ki je bil prepuščen neposredno v finale. Publika je v petek izbrala ansambel Tik Tak, v soboto pa ansambel Murni. Druga novost festivala narodno-zabavne glasbe Števerjan 2016 je bila podelitev treh glavnih nagrad: prvo nagrado in trofejo društva Sedej je osvojil ansambel Murni (Presneti glavobol), druga nagrada je šla ansamblu Sekstakord iz Planine pri Sevnici (Ne pozabi me), tretja pa ansamblu Mladi upi iz Šmarij pri Jelšah (S tabo bi lahko letela). Strokovna komisija je podelila nagrado za najboljšega debitanta ansamblu Moment iz Vinske Gore (Bil je september), nagrado občinstva pa je kot omenjeno prejel ansambel Tik Tak (Zaradi pesmi). Podelili so tudi nagrado za najboljše besedilo, in sicer Dejanu Bojancu za pesem Ne joči mami v izvedbi ansambla Vikend iz Vinske Gore.

Tudi letošnjo izvedbo števerjanskega festivala narodno-zabavne glasbe je vodila izkušena Tjaša Hrobat. Strokovno komisijo so sestavljali Filip Hlede (predsednik komisije), Mihael Corsi, Denis Novato, Igor Podpečan, Nikolaj Pintar, Dario Bertinazzi, Renato Verlič in Marjana Mlinar. Besedila pesmi so ocenjevali Janez Dolinar, Martina Valentinčič (predstavnica organizatorjev) in Lucija Tavčar. »Letošnja izvedba festivala narodno-zabavne glasbe je bila zelo uspešna,« so zadovoljni člani društva F.B. Sedej, ki že razmišljajo o organizaciji 47. festivala: med borovci, obljubljajo, bo spet pestro julija 2017.


Več novic na www.primorski.eu