Poziv novogoriške podžupanje na odprtju Okusov ob meji. Foto: Primorski dnevnik
Poziv novogoriške podžupanje na odprtju Okusov ob meji. Foto: Primorski dnevnik

Novogoriška podžupanja Ana Zavrtanik Ugrin je med včerajšnjim odprtjem štiridnevne poulične prireditve iznesla predlog, ki bi lahko še kako prispeval k dodatni rasti in še večji odmevnosti goriškega praznika. Na slovesnem odprtju na Trgu Sv. Antona je navzoče uvodoma nagovoril goriški župan Ettore Romoli, ki je poudaril, da so v trinajstih letih Okusi ob meji iz šagre postali pomemben dogodek za promocijo mesta in njegovih značilnih jedi. Za njim je posegla novogoriška podžupanja Ana Zavrtanik Ugrin. »Lepo je videti Gorico tako živo, zlasti Raštel, na katerega smo Slovenci še posebej navezani,« je poudarila in se odzvala na besede župana Romolija, ki je le nekaj minut prej ugotavljal, da je Gorica že skoraj premajhna za tako veliko prireditev. »Če ni več prostora, mogoče bi lahko izkoristili priložnost, da praznik tudi dejansko preseže mejo,« je poudarila Ana Zavrtanik Ugrin. Za njo sta bila na vrsti predsednik Trgovinske zbornice Gianluca Madriz in predsednik Fundacije Goriške hranilnice Gianluigi Chiozza, nazadnje je navzoče nagovorila predsednica dežele Debora Serracchiani, ki je poudarila, da so Okusi ob meji pomembna priložnost za ovrednotenje krajevne kulinarične tradicije in turistične ponudbe. Po pozdravih predstavnikov oblasti je za prikaz kuhanja poskrbel kuharski mojster in televizijski voditelj Alessandro Borghese. »Za štedilnikom preizkušam vedno nove sestavine; v Furlaniji Julijski krajini ste srečni, ker imate kar nekaj vrhunskih proizvodov; tudi bližina Slovenije je iz tega vidika izredna dodana vrednost,« je poudaril Borghese, ki je med kuharskim prikazom pripravil dva krožnika. Za prvega je uporabil pegatko in svinjsko meso, za drugega gradeške školjke in krminski pršut.

Takoj po odprtju sta se predsednica dežele Debora Serracchiani in podpredsednik Sergio Bolzonello sprehodila po prazničnem prizorišču. Obiskala sta tudi šotor Zveze slovenske katoliške prosvete, kjer sta pred stojnico Vinoteke števerjanski griči nazdravila s števerjansko županjo in hkrati predsednico ZSKP Franko Padovan.

V večernih urah je Gorica zaživela v znamenju okusov in vonjav. Množica ljudi je napolnila mestne ulice, po katerih je glasno odmevala glasba. Pred madžarsko stojnico s kurtoš kolači je bila pod večer dolga vrsta ljudi, prodanih je bilo tudi kar nekaj pleskavic in francoskih slaščic.

»V prihodnji dneh ne bo vroče in niti mraz. Vremenske razmer so za letošnji praznik kot nalašč, zato pričakujemo novo rekordno število obiskovalcev, na kar smo se dobro pripravili,« zagotavlja Marco Muzzati, poveljnik goriških mestnih redarjev, ki jih do nedelje, 25. septembra, čakajo nadure. Skupaj z ostalimi pripadniki sil javnega reda in s prostovoljci raznih organizacij bodo morali skrbeti za varnost na letošnjih Okusih ob meji, ki so zasedli večji del mestnega središča. Pri zagotavljanju varnosti bo sodelovalo tudi goriško podjetje Salus, ki je po mestu namestilo 24 varnostnih kamer. Z njimi bodo nadzirali celotno prizorišče pouličnega praznika. Pri delu bo s tremi tehniki podjetja Salus sodeloval še en uslužbenec podjetja Bensa PM, medtem ko bo protipožarno varnost poleg gasilcev zagotavljalo še 16 delavcev iz podjetja Alexa iz Gradišča. Poleg mestnih redarjev, finančnih stražnikov, karabinjerjev in policistov bo za varnost obiskovalcev skrbelo še 212 pripadnikov civilne zaščite iz raznih krajev goriške in tržaške pokrajine. Zeleni križ bo navzoč s štirimi rešilci in dvajsetimi uslužbenci; v Ulici Crispi bo za hitro ukrepanje na voljo zdravnik; radioamaterji bodo zagotavljali radijske povezave, ki bodo še kako potrebne, če bodo mobilni telefoni tudi letos kot v prejšnjih letih »crknili« zaradi preobremenjenosti telefonskih linij.

»Na praznik smo se dalj časa pripravljali. Pripravili som načrt za nudenje pomoči udeležencem, zato smo posebno pozorno nadzorovali nameščanje stojnic, ki ne smejo ovirati morebitnega prihoda reševalcev,« pravi Muzzati in spominja, da je bila med minulimi izvedbami nekajkrat potrebna zdravniška pomoč, zaradi česar toliko bolje znajo, da morajo biti dostopne poti za reševalce proste. »Praznik seveda prinaša s sabo kar nekaj prometnih težav. Obiskovalce pozivam, naj parkirajo na parkiriščih ob robu mesta in naj se v mestno središče pripeljejo z avtobusom. Letos bo s parkirišča družbe SDAG vozil vsakih dvajset minut, tako da bo čakanje res minimalno,« poudarja Marco Muzzati.


Več novic na www.primorski.eu