Foto: Primorski dnevnik Foto:
Foto: Primorski dnevnik Foto:

Na startu na Kongresnem trgu v Ljubljani se je zbralo kar 250 ljubiteljev kolesarstva. Od teh je petdeset prišlo iz Trsta. Maratona so se udeležile vse ekipe kolesarskega kluba Rog, ki je bil med soorganizatorji maratona, in tudi ženska profesionalna ekipa BTC City Ljubljana, med katerimi je izstopala Poljakinja Evgenija Bujak, ki je pred tednom dni zmagala na dirki v Franciji.

Udeležence je pozdravil Dejan Crnek, podžupan Mestne Občine Ljubljana, in Radivoj Pečar v imenu organizatorja, kolesarskega kluba Adria iz Lonjerja. Karavana kolesarjev je krenila na pot točno ob 9.30.

Kolesarji so se sprva vozili po še kar praznih ulicah slovenske prestolnice. Ko so zapustili mesto se je ritem povišal vse do Vrhnike, kjer je bil na vrsti prvi vzpon. Tu so nekateri pričeli sopihati, a malo pred Logatcem je skupina počakala vse udeležence. Pot je vodila kolesarje preko Logatca in nato so krenili levo proti Postojni. Cestišče ni bilo najboljše, ampak na srečo ni prišlo do padcev. Sledil je najtežji vzpon, Planina. Pred Postojno, pod viaduktom Ravbarkomanda, so najhitrejši počakali počasnejše. Sledila je vožnja mimo Postojne do Senožeč.

Kolesarji so potiskali pedale pod pripekajočim soncem, kar je dodatno utrudilo udeležence. Od Razdrtega je sledil krajši vzpon ter spust so okrepčevalnice pri Senožečah. Nekateri so z začudenjem opazovali, da so vsakemu razdeljevali hrenovke z grenčico in kosom kruha, vsak pa jih je z užitkom pojedel. Nekdo je pokomentiral »To je pravi doping!«.

Od Senožeč do Sežane so kolesarji hitro potiskali na pedale. Na mejnem prehodu Fernetiči je slovenska policija prepustila pisano »karavano« tržaškim mestnim redarjem. Pri parki Globojner je bil še zadnji postanek, tako da so vsi skupaj dospeli v Lonjer, kjer jih je pričakal Pihalni Orkester Ricmanje. Vsak udeleženec je prejel spominsko medaljo ter seveda krožnik testenin, kruh in pijačo.

V imenu organizatorjev so pozdravili: Giorgio Močilnik, podpredsednik KK Adria, Marko Kolenc, predstavnik Mestne Občine Ljubljana in Paolo Giberna, predsednik društva Bora Multisport iz Trsta, soorganizator maratona.

Sledilo je nagrajevanje najbolj številčnih ekip: kar 17 je kolesarilo pod imenom Škabar, ki je tako zasedlo prvo mesto. Na drugem je bila ekipa MO Ljubljana in na tretjem Illy Sportiva.

Vtisi po stokilometrskem netekmovalnem maratonu

Paolo Vizintin, predsednik športnega društva Mladost: »Krasno izkušnja, pravi praznik športa. Čestitam organizatorjem, ki so pripravili tako lep maraton, pravi užitek je bilo kolesariti. Udeležba je bila res visoka in to bodisi iz Slovenije kot iz Italije. Osebno sem občasno sopihal, saj nisem treniran. Užival pa sem ob pogledu na pokrajino in na tako raznobarvno udeležbo.«

Gorazd Penko, športni direktor ženske kolesarske ekipe BTC City Ljubljana: »Užival sem ob kolesarjenju in dobri družbi. Vesel sem, da se je maratona udeležilo toliko kolesarjev in verjamem, da jih bo prihodnje leto še več.«

Edvin Bevk


Več novic na www.primorski.eu