Foto: Primorski dnevnik Foto:
Foto: Primorski dnevnik Foto:

Kdor je kdaj prejel za vrtne škarje in segel med trtne liste, dobro pozna občutke in vonje trgatve. Trganje grozdov sicer ni nek začetek pridelovanja žlahtne tekočine, saj sta še prej bistvena obrezovanje in negovanje trte, je pa trenutek druženja, med katerim lahko marsikdo prispeva svoj trud.
Podobno je bilo tudi med trtami manjšega podlonjerskega vinograda, kjer je letos zraslo izredno lepo grozdje vitovske in malvazije. Trgala jih je skupinica petih. Med njimi je predvsem po višini izstopal 28-letni vinar Gabrijel Cernigoi. Absolvent študijske smeri vinogradništva in vinarstva Univerze v Novi Gorici je vinarsko strast podedoval po očetu, postopno pa se skuša uveljaviti kot vinar. Na svoje steklenice je zalepil etiketo z napisom Gabì Wines. Kratek naziv s francosko-angleškim prizvokom nastaja v manjši kleti v odročnem podlonjerskem zaselku nad krajem, ki mu domači pravijo Na mandriji.
Njegovo vitovsko je marsikdo lahko okusil tudi na letošnji vinarski pobudi Vitovska in morje, žal pa Podlonjerc ni uspel zadostiti povpraševanju. »Lani sem pridelal 30 hektolitrov, letos jih bom 60, saj sem v najem vzel še druge vinograde, obnovil pa sem starejše. Tako bom lahko ustregel povpraševanju strank. K sreči pa v Podlonjerju nisem imel večjih težav z divjadjo. Slabše je bilo v okolici Boljunca,« je razlagal ambiciozni Cernigoi med ogledom podlonjerske parcele, na kateri uspevajo različne vinske sorte. V ponos si šteje tudi skoraj stoletne trte nižje rasti. Piramidalni grozdi vitovske na mlajših trtah pa so že med najlepšimi tudi na običajnem Podlonjerskem prazniku grozdja, ki poteka v teh dneh. »Poletnemu delu v vinogradu sem se letos izogibal. Visoka temperatura je ustavila razvojni proces grozdja,« je še pojasnil in pokazal na nekatere požgane grozde.
Skupina je bila na delu že od zgodnjih jutranjih ur. Najprej so trgali pri Domju, potem se je preselila v Podlonjer. Malica s sirom, domačo mortadelo ter seveda kozarcem vina je obvezna, nato spet na delo. Med vrstami trt je pobiranje grozdja potekalo relativno hitro. V peterici je bilo tudi dekle, ki rado stopi v vinograd, nekega dne pa bi tudi samo želelo stopiti na vinarsko pot. »Doma imam le vrt, o vinu vem zelo malo. Rada bi se izpopolnila na tem področju in razvila svojo vinsko dejavnost,« je med trganjem dejala Maddalena Muran iz Trebč.
V vsako plastično kanto so trgači odložili več kot deset kilogramov grozdja, ki jih je Cernigoi naložil v manjši kombi in prenesel na dom. Tu se začne še zadnji večji napor, saj je treba vse posode z grozdjem po strmem betonskem stopnišču prenesti v mulčer in nato v orjaško prešo. Ta lahko zadrži tono zmletih grozdov.
Cernigoiev mošt bo v nadaljevanju pridelovalnega procesa presegel 12-odstotno stopnjo alkohola, žveplanje pa bo skoraj obvezno, saj je vrednost kislin nizka. Po stiskanju bo začelo vrenje. Vinar nove generacije pa bo po belih sortah spet trgal refošk v začetku oktobra. Daljšega premora pri vinarskih opravilih ne bo dočakal. Ko se bodo končala vinarska dela v kleti, bo že čas za odprtje jesenske osmice.


Več novic na www.primorski.eu