Foto: Primorski dnevnik Foto:
Foto: Primorski dnevnik Foto:

TRST - Slovenski veleposlanik v Italiji Bogdan Benko se je včeraj seznanil s pisano stvarnostjo Slovencev v Italiji, politično markantno pa je bilo njegovo srečanje s predsednico Dežele Deboro Serracchiani. Predsednica je veleposlaniku izrazila prepričanje, da deželna reforma lokalnih uprav in italijanske ustavne spremembe nikakor ne škodijo slovenski manjšini. Da bo manjšina s tem utrpela škodo sta Benku na jutranjem sestanku na generalnem konzulatu izpostavila predsednika SKGZ in SSO Rudi Pavšič in Walter Bandelj.

Slovensko stvarnost v Furlaniji-Julijski krajini so veleposlaniku, poleg Bandlja in Pavšiča, predstavili zastopniki manjšinskih kulturnih ustanov in organizacij. Govor je bil o njihovi dejavnosti, a tudi o njihovih težavah in problemih. Izstopali so napori za združevanje glasbenega šolstva in postopki za vračanje narodnih domov na temelju zaščitnega zakona.

Benko je vsekakor prepričan, da se je na Tržaškem v zadnjih letih precej spremenilo na boljše splošno razpoloženje do Slovencev in do Slovenije. Srečanje je uvedla generalna konzulka Ingrid Sergaš, ki je s konzulko Eliško Kersnič Žmavc nato spremljala diplomata na sestanku s Serracchianijevo.

Predsednica je, kot rečeno, ocenila, da reforme niso v škodo Slovencem, kot trdi marsikdo v manjšini. Glede deželne reforme krajevnih uprav je omenila razsodbo upravnega sodišča FJK, ki je ocenilo, da reforma in medobočinske zveze ne prizadenejo pravic slovenske narodne skupnosti. Novi volilni zakon za poslansko zbornico (t.i. italicum) po njeni oceni »omogoča, da se kandidati slovenske komponente potegujejo za poslanski mandat.«

Predsednica in veleposlanik sta soglašala, da so odnosi med FJK in Slovenijo zelo dobri, ker temeljijo na prijateljstvu in spoštovanju evropskih načel. Marsikaj je bilo narejenega in marsikaj bo treba še narediti, zlasti na področju evropskih čezmejnih projektov. Omenjeni so bili kultura, okolje in zdravstvene storitve. Benko, ki je gostiteljici sožalil za italijanske žrtve terorističnega napada v Bangladešu, je posebej omenil sodelovanje številnih obmejnih občin in skupno italijansko-slovenske strategije v sklopu Alpske ter Jadransko-jonske makroregije.

Na srečanju v deželni palači na Velikem trgu je tekla beseda tudi o nelahkih trenutkih, ki jih doživlja Evropska unija po nedavnem britanskem referendumu. Sogovornika skrbi izid ljudskega glasovanja, prepričana pa sta, da Evropska unija potrebuje korenitih sprememb, ki jih podpirajo tako v Rimu kot v Ljubljani.


Več novic na www.primorski.eu