Slovo predsednika Milana Bufona - Sodelovanje z NŠK ni izpolnilo vseh pričakovanj - Izvolitev novih upraviteljev. Foto: Primorski dnevnik
Slovo predsednika Milana Bufona - Sodelovanje z NŠK ni izpolnilo vseh pričakovanj - Izvolitev novih upraviteljev. Foto: Primorski dnevnik

V svojem uvodnem nagovoru je dosedanji predsednik izpostavil, da se je v tem obdobju inštitut znal nenehno prilagajati sodobnim izzivom. Na tak način je tudi utrdil tisto vlogo, ki mu pripada v okviru naše ožje in širše družbene stvarnosti. SLORI se želi tudi v prihodnje uveljaviti kot referenčna ustanova za proučevanje položaja Slovencev v Italiji ter širših procesov družbene povezanosti, za izpolnjevanje teh ciljev pa sta seveda potrebni ustrezna finančna dotacija ter okrepljena vodstvena, organizacijska in kadrovska struktura.

V tem smislu je inštitut deloval v zadnjih letih, tudi prek postopne pomladitve vodilnih kadrov, ki bo sedaj, kot rečeno, zajela še predsedniško mesto. Bufon je nagovor zaključil z željo, da bi se z napovedano posodobitvijo statuta in z načrtom o participativnem članstvu organizacija postavila v samo središče dogajanja našega okolja ter mu ponudila vse instrumente, da lahko uspešno operira v novem času.

Ravnatelj Devan Jagodic je predstavil poročilo o opravljenem delu v letu 2015, ki ga je označil za zelo dinamičnega in plodnega. Strokovni sodelavci inštituta so v tem letu izpeljali vrsto temeljnih raziskovalnih in aplikativnih projektov, poskrbeli za bogato publicistično dejavnost, organizirali številne znanstvene, strokovne, izobraževalne in promocijske dogodke, na tak način pa skrbeli za povezovanje manjšinskega in širšega intelektualnega potenciala. Minulo leto so zaznamovala tudi številna uspešna sodelovanja, ki jih je inštitut razvil tako z organizacijami, ki so izraz slovenske narodne manjšine (med temi je Jagodic izrecno omenil ZSŠDI, SSG, Sklad Libero in Zora Polojaz, Slov.I.K., Inštitut za slovensko kulturo pa tudi slovenske šole), kakor tiste, ki se umeščajo v širši družbeni prostor (kot primer je navedel razne univerze, Inštitut za narodnostna vprašanja in Furlansko filološko društvo).

Jagodic je opozoril na poskus povečanega sodelovanja z Narodno in študijsko knjižnico, ki sicer ni izpolnil vseh začetnih pričakovanj, je pa vendar obrodil nekaj pomembnih rezultatov, od oživitve raziskovalnega dela na Odseku NŠK za zgodovino in etnografijo vse do prizadevanj za bodoče skupno delovanje v prostorih Narodnega doma pri Sv. Ivanu v Trstu. Med cilji za tekoče leto je ravnatelj izpostavil željo po krepitvi raziskovalnih in aplikativnih dejavnosti na področju jezika.

Po odobritvi obračuna za leto 2015 in proračuna za leto 2016, ki ju je predstavila blagajničarka Kristina Valenčič, je občni zbor obnovil vodstvene organe SLORI. Nov upravni svet sestavljajo Sara Brezigar, Milan Bufon, Živa Gruden, Devan Jagodic, Adriana Janežič, Marijan Kravos, Vlasta Polojaz, Kristina Valenčič, Patrizia Vascotto in Zaira Vidau, Nadzorni odbor Karel Brešan, Sergij Lipovec in Emidij Susič, Znanstveni svet pa Jadranka Cergol, Roberto Dapit, Nataša Gliha Komac, Devan Jagodic, Majda Kaučič Baša, Maja Mezgec, Susanna Pertot, Emidij Susič, Ana Toroš, Zaira Vidau in Mitja Žagar.