Foto: Primorski dnevnik Foto:
Foto: Primorski dnevnik Foto:

Slovenske šole v Italiji se intenzivno pripravljajo na osrednjo proslavo ob 70-letnici ustanovitve, ki bo prihodnjega 19. aprila v Kulturnem domu v Trstu. Lani je namreč minilo 70 let, odkar so leta 1945 zavezniki odredili odprtje oz. obnovo slovenskih šol na Tržaškem in Goriškem. Da bi primerno počastili visoki jubilej, se je oblikoval koordinacijski odbor, ki si je zadal nalogo prirediti proslavo, katere cilj je, da javnosti omogoči vpogled v sedanji utrip slovenskega šolstva ter njegove bodoče perspektive. Kot piše v dopisu, ki nam ga je v imenu koordinacijskega odbora posredovala ravnateljica Liceja Franceta Prešerna Loredana Guštin, želi to biti po eni strani praznik vseh, ki s slovensko šolo dihajo in živijo, po drugi strani pa priložnost, da sporočilo o obstoju in delovanju šol posredujejo čim širšemu krogu ljudi tako pri nas kot v matični domovini.

Tako bo prihodnjega 19. aprila potekal dan slovenske šole, katerega spored, ki si ga je okvirno zamislil in oblikoval igralec Slovenskega stalnega gledališča Romeo Grebenšek, obsega dva dela. V zgodnjih popoldanskih urah se bodo v raznih prostorih Kulturnega doma predstavile slovenske večstopenjske šole s Tržaškega in Goriškega ter Dvojezična večstopenjska šola iz Špetra. Tako bosta krenila »potujoča ogleda«, v okviru katerih se bo skupina gledalcev pomikala po raznih prostorih Kulturnega doma, kjer bodo nameščene otroške skupine, ki bodo pripadale desetim osnovnim oz. nižjim srednjim šolam s Tržaškega, Goriškega in Videmskega. Večstopenjska šola Doberdob se bo predstavila s svojim pevskim zborom, Večstopenjska šola Opčine pa z učenci OŠ Alojza Gradnika z Repentabra, ki bodo uprizorili plesno folklorno točko s petjem. Večstopenjsko šolo Josipa Pangerca iz Doline bosta zastopali NSŠ Simona Gregorčiča s pevskim zborom in OŠ Prežihovega Voranca z modno pisto narodnih noš izpred dvesto let. Svetoivanski in katinarski učenci Večstopenjske šole Vladimirja Bartola se bodo predstavili z videom o zamislih otrok o preureditvi Narodnega doma pri Sv. Ivanu ter z otroškimi igrami iz starih časov. Za Večstopenjsko šolo Nabrežina bodo učenci OŠ 1. maj 1945 iz Zgonika skupaj z izvedenko Vesno Guštin ponudili predstavo o domačih prazničnih jedeh, učenci OŠ Ivana Grbca-Marice Gregorič Stepančič iz Škednja, ki bodo zastopali Večstopenjsko šolo Sv. Jakob, pa bodo predstavili škedenjski kruh. Večstopenjska šola Gorica se bo predstavila s pevskim zborom OŠ Josipa Abrama iz Pevme, Dvojezična večstopenjska šola Špeter pa s kratko gledališko predstavo.

Zvečer pa bo na sporedu drugi del, ko bo v veliki dvorani Kulturnega doma sklepna prireditev, ki jo bo povezoval Evgen Ban, ob uradnih pozdravih pa se bodo zvrstila tudi razmišljanja, ki jih bodo podali višješolec iz Gorice, govornici iz Benečije in starš iz Trsta. Kulturni program bo oblikovalo približno 50 dijakov slovenskih višjih srednjih šol v Trstu ter 60 članov pevskega zbora in glasbene skupine Večstopenjske šole Vladimirja Bartola. Če k temu dodamo še od 100 do 150 otrok, ki bodo oblikovali popoldanski del, bo na proslavi 70-letnice ustanovitve slovenskih šol sodelovalo od 200 do 260 učencev in dijakov s Tržaškega, Goriškega in Videmskega, ki se bodo po končani proslavi lahko sprostili na večerni zabavi, ki bo sledila.