Jubilej otroškega zbora F.B. Sedej. Foto: Primorski dnevnik
Jubilej otroškega zbora F.B. Sedej. Foto: Primorski dnevnik

V Števerjanu se pripravljajo na praznovanje 40-letnice neprekinjenega delovanja otroškega pevskega zbora F.B. Sedej, ki bo potekalo v dvorani obnovljenega Sedejevega doma v nedeljo, 15. novembra, ob 17. uri. Štiridesetletnica priča o dolgi in bogati pevski kulturi v Števerjanu, delovanje pevskega zbora pa ima še globlje korenine, saj so prve otroške zbore ustanovili že takoj po prvi svetovni vojni.

»Med prvo in drugo svetovno vojno so za delovanje otroškega pevskega zbora skrbeli duhovniki, velike zasluge za to nedvomno nosi domači župnik Ciril Sedej. Tudi po drugi svetovni vojni so v Števerjanu nadaljevali s sicer neke vrste priložnostnim delovanjem otroškega pevskega zbora, ki so ga vodili Herman Srebrnič, Ada Gabrovec in Snežica Černic,« pojasnjuje trenutna zborovodkinja Martina Hlede. Zbor, kakršnega poznamo še danes, so uradno ustanovili leta 1975; prva dirigentka je bila Anka Černic, ki je otroke vodila do leta 1989. »Takrat je bilo v Števerjanu tudi do 50 otrok, tako da smo imeli v določenem obdobju celo dva zbora. Anko Černic so nato nasledili Karel Bolčina, Valentina Humar, Eliana Humar in Eliana Koren, sama pa sem vodenje zbora prevzela leta 2007,« pravi Martina Humar, ki vsako nedeljo ob 10. uri vadi skupino približno tridesetih otrok. »Letos je mladih pevcev in pevk med 3. in 12. letom kar precej, tako da smo jih razdelili v dve starostni skupini. Vsi otroci prihajajo iz Števerjana, trije pa iz slovenskih Brd, saj tam tovrstnih zborov nimajo. Vadimo vsako nedeljo pred mašo v Sedejevem domu, med potekom obnovitvenih del pa smo se posluževali prostorov župnišča,« navaja Martina Hlede. Zbor se vsako leto udeležuje Male Cecilijanke, nastopa na reviji Zlata grla in na revijah, ki jih prireja deželno zborovsko združenje USCI.
Za proslavitev 40-letnice neprekinjenega delovanja so v Števerjanu pripravili pester kulturni dogodek. »Glasba bo seveda v središču pozornosti, režiser Franko Žerjal pa je v program vključil tudi tri igralce dramske družine ter glasbeno spremljavo klavirja, violine, harmonike in kitare. Protagonisti bodo seveda otroci pevskega zbora, igralci Nikolaj Pintar, Stefania Beretta, Ilaria Bergnach pa bodo povezovali dogajanje na odru. Za koreografijo je poskrbela Monika Zajšek, zmanjkalo pa ne bo niti plesov,« zaključuje Martina Hlede. (av)


Več novic na www.primorski.eu