Foto: Primorski dnevnik Foto:
Foto: Primorski dnevnik Foto:

Kultura in šport. Knjige, kamniti umetniški izdelki in ... olimpijske kolajne slovenskih športnikov. Tržaško knjižno središče TS 360 je včeraj pozno popoldne bleščalo od žlahtnih kovin. Na pobudo Združenja slovenskih športnih društev v Italiji (ZSŠDI) in Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) so odprli razstavo Slovenski olimpijski medalisti. V knjižnem središču bodo do vključno druge sobote na ogled slovenske olimpijske medalje in zbirke znamk na tematiko olimpijskih iger. Častna gosta sta bila zmagovalec olimpijskih kolajn, predsednik Slovenske olimpijske akademije in ambasador Republike Slovenije za šport, strpnost in fair play Miro Cerar ter dr. Tomaž Pavlin, docent na Fakulteti za šport v Ljubljani in član Direktorija slovenske olimpijske akademije. »Vsaka od teh kolajn je čudoviti kamenček v mozaiku zgodovine slovenskega človeka v športnem svetu,« je poudaril predsednik ZSŠDI Ivan Peterlin in nadaljeval: »Vsaka kolajna predstavlja podvig, vzpon, izklesanje imena novega slovenskega človeka v zlato knjigo slovenskega športa.«
»Mlajši bržkone ne vedo, da je prvo slovensko kolajno osvojil Rudolf Cvetko, doma iz Senožeč, leta 1912 v Stockholmu na Švedskem. Takratni mediji so več pozornosti posvečali vseslovanskemu sokolskemu zletu v Pragi kot olimpijskim igram,« je nekaj podatkov športne zgodovine podal Pavlin, ki je poudaril angažiranost takratnih primorskih emigrantov, ki so se pred fašizmom zatekli v Ljubljano in Maribor. »Ustanovili so klub Primorje, katerega simbol je bila tržaška helebarda. Med tržaškimi Slovenci bi omenil Danila Sancina (atletika) in Friderika Žorgo (oče nekdanjega košarkarja Aljoše). Primorci ste veliko pripomogli k slovenskemu športu. Slovenci imamo zmagovalce olimpijskih kolajn tudi v Gorici: kolesar Jurij Uršič in odbojkar Matej Černic. Lepo bi bilo, da bi tudi njiju v kratkem vključili v vseslovensko razstavo olimpijskih medalistov,« je dodal Pavlin.
Za konec še knjižno darilo. Cerar je upraviteljici knjižnega središča Ilde Košuta podaril svojo monografijo in knjigo Naši olimpijci. Peterlin pa je gostom, med katerimi sta bili tudi konzulka Republike Slovenije v Trstu Ingrid Sergaš in predstavnica OKS Sonja Poljšak, podaril publikacijo oziroma zadnjo raziskavo ZSŠDI-SLORI. (jng)