Dan mladinske ustvarjalnosti v Slovenskem kulturnem klubu - Od 53 prispevkov 6 nagrajenih - Recital pesmi ter instrumentalni, zborovski in rock nastop. Foto: Primorski dnevnik
Dan mladinske ustvarjalnosti v Slovenskem kulturnem klubu - Od 53 prispevkov 6 nagrajenih - Recital pesmi ter instrumentalni, zborovski in rock nastop. Foto: Primorski dnevnik

Eden od načinov, kako spodbujati literarno ustvarjalnost med mladimi, so bili tudi literarni natečaji. Letošnji je bil namenjen mladim od 14. do 19. leta starosti, kot spodbuda za navdih pa so bili na čast Srečku Kosovelu ob 90-letnici njegove smrti izbrani nekateri citati iz njegovih pesmi.

Na natečaj je prispelo kar 52 del: 32 v poeziji, 20 pa v prozi. Predvidene so bile samo tri nagrade za prozo in tri za poezijo, zato je bilo delo komisije, ki so jo sestavljali pesnica in pisateljica Majda Artač, mladinska pisateljica in režiserka Lučka Peterlin Susič, ter novinar, pesnik in pisatelj Jurij Paljk, težko in odgovorno. Natančno je morala pretehtati vsa dela in jih razvrstiti glede na izvirnost, dodelanost besedila, pravilnost in bogastvo jezika. Na tej podlagi je izbrala šest najboljših.

V zadnjih letih so organizatorji natečaja uvedli še to posebnost, da je slovesna razglasitev zmagovalcev vključena v kulturno prireditev, t.i. Dan mladinske ustvarjalnosti. Njen glavni namen je ta, da mladi, ki so ustvarjalni na drugih področjih, s svojim nastopom počastijo vrstnike, ki so se potrudili, da so poslali prispevke na literarni natečaj, obenem se tudi nenagrajenim javno vroči priznanje za njihovo sodelovanje na natečaju. Ta slovesnost je tokrat potekala pretekli petek na sedežu Slovenske prosvete le nekaj dni po svetovnem dnevu knjige.
Spored so oblikovali mlasi in ustvarjalni: napovedovalki Maja Mochor in Vida Petaros, pevke mladinske dekliške pevske skupine Vesela pomlad (vodi jo dirigentka Andreja Štucin Cergol, na klavir pa spremlja Alenka Cergol), recitatorji Marija De Luisa, Jasmina Gruden, Gabriel Milič, Valentina Sosič, Tina Busan in Ksenija Vremec, dve nadebudni »časnikarki«, Svetlana Brecelj in Veronika Bordon, violinistka Vera Sturman in harmonikarica Ivana Kreševič ter člani rock ansambla Love Guns. Na večeru so se namreč pevske in glasbene točke prepletale z govorjeno besedo: recitalom Kosovelovih pesmi, ki govorijo o poeziji, branjem odlomkov iz nagrajenih del ter glavno točko večera, razglasitvijo prvouvrščenih. Ta ključni trenutek so mladi pripravili na sproščen in zabaven način. Prebrali so nekaj odlomkov iz nagrajenih del in povabili avtorje, naj pridejo v ospredje, če so prepoznali svoj prispevek. Šest finalistov sta potem obe omenjeni »časnikarki« v nekakšnem talk-showu predstavili res številnemu občinstvu v dvorani. Po tej točki, ko so vsi že spoznali imena finalistk, sta dve predstavnici strokovne komisije, prof. Majda Artač in Lučka Susič, razkrili še njihovo uvrstitev.

V uvodnih besedah je bilo poudarjeno, da so bili člani komisije presenečeni nad številom prispevkov in domiselnostjo mladih avtorjev. Prozni prispevki so obravnavali najbolj raznolike teme, od ljubezenskih razočaranj pa do družinskih napetosti in prepirov, nasilja, vojn, pa spet do svežega mladostniškega veselja; tudi v poeziji so izbirali bodisi drobne haikuje kot klasične zgradbe pesmi, pa tudi igrive otroške pesmi.
Za poezijo je prva nagrada pripadla Nicole Gustini. Drugo nagrado za poezijo je prejela Veronika Škerlavaj za cikel dveh pesmi, tretja nagrada pa je pripadla Tini Sbarbaro za cikel treh pesmi o strahovih in bojaznih otroka v različnih starostih. Za prozo pa je komisija odločila tako: prvo nagrado je prejela Mojca Petaros, ki v kratki noveli na fantazijski način obravnava temo drugačnosti. Drugo mesto je pripadlo Belindi Trobec, ki v svoji črtici govori o globoki ljubezni na preizkušnji. Na tretje mesto pa se je uvrstila Urška Petaros s črtico, ki govori o depresiji zaradi samomora najljubše prijateljice.

Komisija je posebej pohvalila še štiri dela v prozi in štiri v poeziji ter jih – z nekaterimi popravki in izboljšavami- predlagala za objavo. Avtorji teh del so: za poezijo Mattia Costantini, Lara Betocchi , Katarina Polojac in Aljoša Poljšak, za prozo pa Veronika Piredda, Tina Busan, Urška Stopar in Marija De Luisa.

Nagrade za prvouvrščene so prispevali Zadružna kraška banka, Draguljarna Malalan in Založba Mladika, ki je priskrbela knjižni dar tudi za avtorje pohvaljenih del ter za šole (Licej Franceta Prešerna - klasična in realna smer ter DIZ Stefan), katerih dijaki so poslali svoja dela na natečaj. Za ustvarjalnost in pogum, da se izpostavijo, nosijo zaslugo predvsem vsi tisti profesorji-mentorji, ki so pobudo podprli in jo priporočili svojim dijakom ter s tem pokazali, kako cenijo besedno ustvarjalnost mladih..

Praznik mladinske ustvarjalnosti se je zaključil mladostno in razigrano s pesmimi rock ansambla Love Guns, ki je s svojimi bobni in kitarami še dodatno dvignil razpoloženje vseh prisotnih.


Več novic na www.primorski.eu