Iz sodov so se stekli prvi litri vina, ki jih je kraljica terana Kristina Tavčar radodarno točila v kozarce za prvovrstno pokušnjo. Foto: Primorski dnevnik
Iz sodov so se stekli prvi litri vina, ki jih je kraljica terana Kristina Tavčar radodarno točila v kozarce za prvovrstno pokušnjo. Foto: Primorski dnevnik

Preteklo nedeljo popoldan se je na Proseku zbralo toliko ljudi, kot malokdaj prej. Po oceni domačina Edija Bukavca jih je bilo več tisoč. Privabila sta jih lepo sončno vreme in, seveda, Martinova furenga, prevoz novega vina s konjsko vprego v vas.
Veselja in zabave ob zvokih godbe na pihala iz Škofje Loke in pevcev iz Repentabra ni manjkalo. Iz sodov so se stekli prvi litri vina, ki jih je kraljica terana Kristina Tavčar radodarno točila v kozarce za prvovrstno pokušnjo.
Martinova karavana je obredla vse osmice, gostilne in okrepčevalnice, svojo pot pa je sklenila v kulturnem hramu, kjer so vitezi vina krstili letošnji prosekar. Seveda na povsem kulturen način, s koncertom godbe na pihala iz Bohinja, pevci z Repentabra in domačimi šolarji.
Da bo nedeljski dan res izjemno prazničen, je napovedal že dopoldanski 6. Martinov pohod. Kar 150 pohodnikov se je podalo z Roune po poteh mimo dolin vse do Proseške postaje, in nazaj. Vmes so se okrepčali s fancli z dušo in vinom.
Fancli so bili »protagonisti« sobotnega večera. V Kulturnem domu so Anica Štoka, David Perini in (neposredno po uspehu na Expu ...) Nataša Štoka - vsi trije s Kontovela - pokazali, kako se fanclom in duši streže. Seveda so nato fancle tudi postregli.
Še prej so prišli na svoj račun ljubitelji kartanja, ki so se pomerili na 2. turnirju v briškolu za Memorial Walter Ferluga, izkupiček katerega bo namenjen Združenju darovalcev kostnega mozga.
Striktno kulturni del sta obogatila odprtje razstave Pričevanja in koncert v vaški cerkvi sv. Martina, kjer sta zapela zbora Corale Barbisano iz Pieve di Soligo in Jacobus Gallus iz Trsta.
Sinoči sta o prosekarju včeraj in danes poročala Stefano Cosma in Mario Gregorič, medtem ko je za razvedrilo poskrbel Duo Tzigano.
Danes ob 20. uri bo v Kulturnem domu na sporedu gledališka predstava Orkester skupine Gledališka druženja, jutri pa bo šestdnevno praznovanje doseglo višek s »pravim« martinovanjem, s sejmom, z Okusi sv. Martina, z razstavo in pokušnjo domačih vin ter seveda popoldansko mašo, kot se pač spodobi za proslavitev vaškega zavetnika.