Foto: Primorski dnevnik Foto:
Foto: Primorski dnevnik Foto:

RIM - Vlada je za eno leto (do aprila 2018) podaljšala konvencijo za slovenski radio in televizijo RAI, ki je zapadla konec leta 2015 in so jo že štirikrat podaljšali. Za razliko od t.i. pokrajinske konvencije za Nemce in Ladince, ki so jo vsebinsko dopolnili in posodobili, so konvencijo za Slovence enostavno podaljšali. Torej nobenih vsebinskih novosti. Za sedaj je vsekakor spodletel poskus nekaterih, da bi posebno konvencijo za deželni sedež RAI v FJK vključili v servisno pogodbo med gospodarskim ministrstvom in družbo RAI. Koncesionar, torej družba RAI, bo še naprej skrbel za proizvajanje in oddajanje radijskih, televizijskih in avdiovizualnih sporedov v slovenskem jeziku v FJK.

Novica o podaljšanju omenjene konvencije je prišla na dan med včerajšnjim protestom uslužbencev deželnega sedeža RAI pred deželnim svetom. Ob isti uri so protest na pobudo sindikalnih organizacij CGIL, CISL, UIL in Snater izvedli uslužbenci vse deželnih sedežev v državi, ki opozarjajo na nevarnost krčenja in celo zaprtja nekaterih lokalnih sedežev. To bi po njihovem mnenju ogrozilo ne samo delovna mesta, temveč tudi medijski pluralizem v državi.

Sindikalne predstavnike (med njimi je bil tudi Slovenec Jan Leopoli) je sprejel predsednik deželnega parlamenta Franco Iacop, na srečanju sta bila tudi predsednik ustanove Corecom Giovanni Marzini in predsednik Novinarske zbornice FJK Cristiano Degano. Sindikalisti so obžalovali, da vodstvo RAI govori samo o finančnem varčevanju, ne pa tudi o razvoju družbe, kar se jim zdi nedopustno in nesprejemljivo.

Jacop je obljubil, da bo o vprašanju prihodnosti deželnega sedeža RAI v sklopu državne konference opozoril predsednike drugih deželni svetov, vprašanje pa bo danes ali jutri tudi na dnevnem redu deželne skupščine. Načelniki vseh svetniških skupin so namreč podprli stališča sindikalnih predstavnikov. Tudi Deganovo stališče, da bi bilo treba sedežu RAI v FJK zaradi slovenske manjšine priznati finančno-upravno avtonomijo po zgledu Aoste in Bocna. Dodatno še zato, ker je v okvirni servisni pogodbi govor o furlanski skupnosti, ki je sprva zaradi tehnične nerodnosti izpadla iz dokumenta. V omenjeno pogodbo so letos prvič vključili radijske in televizijske oddaje v sardinskem jeziku.

Družba RAI je medtem včeraj na svoji posebni spletni strani (www.lavoraconnoi.rai.it/lavoraconnoi/application/homepage) objavila razpisa za zaposlitev dveh urednikov na slovenskem programskem oddelku in dva tajniško-upravna profila. Zaradi tehnične napake sta razpisa le v italijanščini, v kratkem bosta objavi tudi v slovenskem jeziku. Razpisa sta bila nujno potrebna tudi zaradi selitve dveh urednic iz programskega oddelka v novinarsko uredništvo.


Več novic na www.primorski.eu