Foto: Primorski dnevnik Foto:
Foto: Primorski dnevnik Foto:

Z drevišnjim spremljevalnim dogodkom na trgu pri Sv. Jakobu, ki so ga naslovili Nevidne sledi in na katerem bo Godbeno društvo Prosek spremljalo branje odlomkov iz knjige Nojevo pero Lelje Rehar Sancin, se bo ob 20. uri začelo predfestivalsko dogajanje 2. izdaje festivala Slofest, na katerem bodo Slovenci povedali, kaj znajo in kaj zmorejo. Ta bo potekal od 18. do 20. septembra, osrednje prizorišče pa bo tako kot pred dvema letoma, ko so izvedli krstno izdajo, šotor na Borznem trgu. Dogajalo pa se bo tudi v okoliških ulicah in na sedežih različnih tržaških ustanov.

Podrobnosti letošnjega Slofesta so njegovi organizatorji, Zveza slovenskih kulturnih društev (ZSKD) v sodelovanju s krovnima organizacijama SKGZ in SSO, Občino Trst in Deželo FJK, predstavili na včerajšnji odlično obiskani novinarski konferenci v Tržaškem knjižnem središču. Živka Persi je v imenu ZSKD pozdravila vse prisotne in povedala, da gre za večdnevni festival, ki spodbuja in pospešuje medkulturne in medetične odnose prebivalcev naše dežele, pokrajine in mesta Trst ter njihove različne narodne in jezikovne identitete. Za Občino Trst je spregovoril odbornik Edi Kraus, ki je poudaril, da ta občinska uprava z veseljem podpira prireditev, ki povezuje različne kulture in narode. Predsednica Pokrajine Trst Maria Teresa Bassa Poropat je povedala, da je od vsega začetka verjela v uspeh in nadgradnjo prireditve, saj je prepričana, da je ključ do večjega razumevanja v večjem povezovanju. Nove izvedbe Slofesta se veseli tudi predsednik krovne organizacije SKGZ Rudi Pavšič, ki je izpostavil potrebo po konstantnem dialogu s someščani in tudi s Slovenci v matični državi. Uradnega odprtja letošnjega Slofesta se bosta bojda udeležila kar dva slovenska ministra, je poudaril Pavšič in izpostavil, da se bo slovenska narodna skupnost v Italiji tudi po končanem Slofestu še naprej aktivno predstavljala in sicer v novem Tržaškem knjižnem središču. V imenu krovne organizacije SSO pa je spregovoril Igor Švab, ki je prepričan, da bo druga izdaja festivala še uspešnejša od prve. Med občinstvom so bili tudi generalna konzulka RS v Trstu Ingrid Sergaš in razni italijanski gostje, ki so s svojo prisotnostjo počastili slovensko skupnost v Italiji.

V nadaljevanju je besedo prevzela Živka Persi, ki je podrobno predstavila festivalsko dogajanje. Izpostavila je, da se bo festival letos predstavljal s kar nekaj novostmi, od katerih naj izpostavimo sodelovanje slovenskih društev iz Gorice in videmske pokrajine. Persijeva je obljubila pester in raznolik program, ki bo prikazal vsa področja kulturne ustvarjalnosti slovenske narodne skupnosti v zamejstvu ter na ta način poskusil povečati njeno prepoznavnost med večinskim prebivalstvom. Izpostavila je tudi dogodke, ki bodo namenjeni šolski populaciji. Ob tem je z veseljem napovedala, da bodo šotor na Borznem trgu na prvi festivalski dan, se pravi v petek, 18. septembra, obiskali tudi številni šolarji italijanskih šol. (sč)

Kaj ponuja letošnji Slofest?

Letošnja Slofestova zgodba bo polna zabave, veselja in kulture. Predfestivalski dogodki, ki se bodo začeli danes in se bodo nadaljevali jutri v Gorici, v soboto v Škednju in prihodnjo sredo, 16. septembra, v središču Trsta, bodo žanrsko raznoliki in namenjeni širši javnosti. Festival Slofest pa se bo uradno začel v petek, 18. septembra, in sicer na Borznem trgu, kjer bodo že ob 9. uri sprejeli prve šolarje tržaških in drugih šol. Ti bodo odkrivali Slovence v Italiji in multikulturne kraje nasploh. SLORI in NŠK bosta v palači Gopčević (ob 16. uri) pripravila okroglo mizo o multikulturnem Trstu, na osrednjem prizorišču na Borznem trgu pa je predvidena tudi okrogla miza o poučevanju slovenščine v italijanskih šolah (ob 17.30). Zvečer bodo 2. Slofest počastili z otvoritveno slovesnostjo in koncertom orkestra Glasbene matice, ki mu bo sledila premierna uprizoritev predstave Postati Slovenci v 50 minutah v režiji Sabrine Morena, ki bo na duhovit način pripovedovala o jeziku, tradicijah in običajih Slovencev.

Podobno razvejan bo tudi sobotni program, ki bo med drugim postregel tudi s predavanji uglednih gostov. O Francu Basagli in antipsihiatriji danes se bosta pogovarjala Renata Salecl in Pierangelo Di Vittorio (ob 10. uri). Marija Pirjevec bo ob 11.30 spregovorila o svoji knjigi Questa Trieste … Pahor, Rebula, Košuta e altri saggi sulla letteratura slovena. Predstavili bodo tudi italijanski prevod romana Alojza Rebule Senčni ples - La danza delle ombre. Pozno popoldne bodo v ulicah okrog osrednjega prizorišča nastopili pevski zbori in godbe (ob 18. uri). Organizatorji napovedujejo več kot 20 zborov. Novost letošnjega Slofesta bo tudi »party«, ki se bo ob 20. uri začel v klubu Naima.

Nedeljski program se bo začel s sv. mašo v cerkvi Novega sv. Antona, nadaljeval pa se bo z literarnim srečanjem, na katerem bodo predstavili slovenski prevod avtobiografije Susanne Tamaro Vsak angel je strašen.

Tudi za otroke organizatorji pripravljajo celo vrsto možnosti za zabavo, za vedoželjne obljubljajo kratke tečaje slovenskega jezika in vodene oglede po slovenskem Trstu. Letošnji Slofest, pri katerem sodelujejo res številna zamejska društva, se bo sklenil z nastopom slovenskih, italijanskih, avstrijskih in hrvaških folklornih skupin (ob 16.30). (sč)


Več novic na www.primorski.eu