Foto: Primorski dnevnik Foto:
Foto: Primorski dnevnik Foto:

Božični koncert ne potrebuje ocene: je voščilo, ki se človeka bolj ali manj dotakne zaradi oblike in pošiljatelja, a je v osnovi vedno dobrodošlo. Ko pa je glasbeno voščilo sad večje vsebinske naložbe, pa zasluži ob zahvali tudi pohvalo, kar zagotovo velja za letošnji, mladostni božični koncert Kulturnega centra Lojze Bratuž. Oblikovali so ga združeni mladinski pevski zbor, kvartet harmonik in solisti. Nove priredbe božičnih skladb iz svetovne zakladnice pa je napisal Patrick Quaggiato. Organizatorji so zaupali predstavnikom mlajših generacij dogodek v okviru redne koncertne sezone, ki je kot pričakovano privabil polnoštevilno občinstvo tako v nedeljo kot na sinočnji ponovitvi.

Enourni spored se je razvijal s sprotnim dodajanjem elementov, kar je ustvarilo primerno pričakovanje in je premišljeno popestrilo celoto. Začelo se je zato na najbolj intimen način - z igranjem dua. Violinist Aleš Lavrenčič in harmonikar Manuel Persoglia sta čustveno podala znano Piazzollovo Ave Mario, ki je odprla niz božičnih, slovenskih in mednarodnih melodij. Kvintet tankočutnih harmonikarjev - poleg omenjenega tudi Dejan Vidovič, Manuel Figheli, Jure Bužinel in Mirko Ferlan - je nato krenil v smer domačega božičnega vzdušja z Ipavčevo priredbo ljudske Kaj se vam zdi. Nastopili so nato glasovi zborovskih pevcev, a tudi solistk.

Sopranistka Nada Tavčar je zanimiva, nadarjena pevka, ki je s svojim kultiviranim glasom podala dve Quaggiatovi priredbi: božični, nočni utrinek Brede Šček in špansko ljudsko Madre en la puerta, s katero se je tudi tokrat preizkusila v sredozemsko strastni govorici potem, ko je s to skladbo že doživela posebno odobravanje občinstva tudi v drugih pevskih okvirih. Tanek, a prodoren glas Nataše Jakopič je svetlo obarval Regerjevo uspavanko in obče znano Adamovo O Holy Night. Mezzosopranistka Martina Kocina pa je z največjo interpretativno zrelostjo podala Premrlovo uspavanko Jezuščku in živahno Mihelčičevo Veselo vse. Solistke so zapele s podporo velikega združenega zbora mladih, ki se je najprej predstavil brez instrumentalnega dopolnila, v a cappella izvedbi adventne himne iz 15. stoletja, s katero so se dekliški in fantovski glasovi predstavili publiki kar v dvorani.

Mirko Ferlan je v pripravljalni fazi lahko računal na bistveno sodelovanje vseh zborovodij sodelujočih zborov, a je ponovno dokazal tudi lastne sposobnosti s profesionalnim in hkrati sproščenim pristopom, katerega velika lastnost je bilo obvladanje dinamičnega razpona množične, a zelo odzivne in natančne skupine pevcev. Zvenelo je enotno, prijetno mladostno, doživeto. Patrick Quaggiato je imel že v osnovi zagotovljen veličastni efekt: zaradi različnih zasedb, preko stočlanskega zbora in pogoste uporabe solistov (pretežno iz vrst Centra Emil Komel), zato ni dodatno obremenil celote z zapletenimi priredbami. Ubral je prozorno govorico, z zanimivo (in zelo praktično) kombinacijo harmonik in glasov, ki so jih občasno nadgradili še violina, saksofon in bobni. S posebno dodelano priredbo, preludijem in medigrami je izstopala navdihnjena predelava angleške Tih večer, v kateri so harmonike in glasovi imeli dejansko enakovredno vlogo. K sporočilnosti izvedb in doživetemu podajanju mladih pevcev, ki so se izkazali z natančnostjo in prizadevnostjo, je zagotovo pripomoglo tudi pohvalno dejstvo, da so vse skladbe v različnih jezikih izvedli na pamet. Pri božičnem projektu so sodelovali dekliški zbor Bodeče Nežice, dekliški zbor Zarja-Dornberk, mladinski zbor Centra Emil Komel, mladinski zbor Emil Komel, otroški zbor Veseljaki, dekliški zbor Igo Gruden, mladinski zbor društva Devin-Nabrežina in mladinski zbor Šempeter-Vrtojba.

Protagonisti tega lepega večera so svoje voščilo zapeli in zaigrali, tudi brez besed, z muzikaličnostjo saksofonista Luke Paljka, ki je za svoj nastop izbral ameriško zimzeleno Christmas song. Večer je potekal tekoče, svetlo, sporočilno, zaključil pa se je razposajeno, s hitom Jingle bell rock, pri katerem je fantovski del zbora doživel osebni uspeh. Navijaška publika je na nedeljski premieri nagradila vsako izvedbo z dolgim aplavzom, saj je bilo več razlogov za nadpovprečno dobro razpoloženje. Pevci so ob uradnem programu pripravili seveda tudi dodatek - »obvezno« Sveto noč.
Več novic na www.primorski.eu