Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Še posebej razvejano kulturno življenje je v Selah, kjer tamkajšnje slovensko Katoliško prosvetno društvo Planina Sele praznuje 120-letnico delovanja.

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch se je na kulturni praznik srečala s predstavniki Katoliškega prosvetnega društva Planina Sele. V zadnjem letu so izpeljali vrsto naložb v kulturni dvorani. Tudi s pomočjo sredstev matične Slovenije.

"Kultura je naša podstat, je podstat naše slovenske identitete in zato je seveda zelo pomembno, da je ta podpora vidna - finančna, z obiski prireditev, kulturnih domov pa tudi gospodarskih subjektov, ki jih slovenska manjšina tu na Koroškem ima. En del je kultura, ki pa brez podpore gospodarske osnove, ki da tudi neko samozavest, ne more delovati ali deluje veliko težje," je dejala ministrica.

V Selah živi kar 90 odstotkov slovensko govorečih. Tudi občinski urad, ljudska šola in druge ustanove imajo dvojezični napis. Kulturno delovanje močno zaznamuje ta kraj.

Milena Olip, predsednica Katoliškega prosvetnega društva Planina Sele, je dejala: "Letos praznujemo 120. obletnico organiziranega kulturnega delovanja v Selah. To je zelo lepa in častitljiva številka, ki jo bomo, upam, da tudi primerno obeležili. Načrtovane so prireditve čez celo leto."

Ministrica je obiskala tudi gospodarski center, kjer imajo selski kmetje klavnico, hkrati pa je v stavbi tudi večnamenski prostor za druženje, ogledala pa si je tudi dvojezični vrtec v Borovljah ter Goršetovo galerijo in Einspielerjev center v Svečah.

Ministrica v ustanovah na avstrijskem Koroškem