Prvi predsednik slovenske vlade v samostojni državi. Foto: BoBo
Prvi predsednik slovenske vlade v samostojni državi. Foto: BoBo

Predsednik države Borut Pahor je v nagovoru spomnil, da so se vodilni ob odločanju za samostojno državo pred 30 leti kljub velikim razlikam, ki so mnogokrat vodile v ostre polemike, odločili za spoštovanje. Spoznanje, da so potrebovali drug drugega, je tako po Pahorjevih beseda skrivnost, ki je Sloveniji omogočila samostojnost.

Sorodna novica Pahor: Ustava nas postavlja ob bok najrazvitejšim sodobnim demokratičnim državam

Prav v tem je po njegovem mnenju razlika z današnjim časom, ko vse preveč ljudi misli, da ogrožamo drug drugega in ne da potrebujemo drug drugega. A kot je prepričan, se v današnjih časih potrebujemo kot nacionalna in državna skupnost, potrebujemo dialog. "Ker dialog nas je takrat, različne, kot smo bili, pripeljal skupaj do sodelovanja in sodelovanje do enotnosti," je poudaril. Danes je po Pahorjevih besedah pred nami znova možnost izbire, da se odločimo za sodelovanje in dialog, ki sta sicer težja pot, a taka, ki se obrestuje z rezultati.

Janša: Preteklost vedno idealiziramo

Predsednik vlade Janez Janša je poudaril, da ob obujanju spomina na čase preteklosti te vedno idealiziramo. "Idealizacija časov preteklosti je nekaj, kar pomaga človeštvu preživeti, hkrati pa je to tudi včasih velik odmik od realnosti," je poudaril Janša. A po njegovih besedah je idealizacija na mestu, ko gre za osamosvojitveni čas in "tisto najbolj usodno dejanje, ko si je slovenski narod na plebiscitu edinkrat v zgodovini pisal sodbo sam".

"Smo gospodar na svoji zemlji, največje težave, ki jih imamo, si pravzaprav naredimo sami, nihče nam nič noče, vključeni smo v vse mogoče mednarodne povezave," je opisal uspehe Slovenije. Kot je še spomnil, v osamosvojitev Slovenije številni niso verjeli, a nam je to kljub vsemu uspelo, "danes pa lahko rečemo, da se je splačalo".

Kljub težavam in nekaterim neizkoriščenim priložnostim se je namreč Slovenija po Janševih besedah postavila na lastne noge. Po njegovem mnenju pa je ključno tudi, da smo bili usodno odločitev slovenskega naroda tudi sposobni uresničiti. "To še vedno velja. Ni toliko pomembno, kaj mislijo drugi, pomembno je, kako neki narod, neka skupnost, neka država na demokratičen način oblikuje svoje odločitve in kako jih je pripravljena in sposobna uresničiti."

Zorčič: Življenje in družbeni razvoj gresta naprej

Predsednik DZ-ja Igor Zorčič pa je poudaril, da so dogodki, ki so vodili do samostojne Slovenije, terjali odločnost, pogum in izjemno narodno enotnost. Danes imamo tako po Zorčičevih besedah veliko razlogov, da "smo ponosni na naša pretekla dejanja". A kot je poudaril, gresta življenje in družbeni razvoj neustavljivo naprej, zato nas retrospektiva na pretekle dosežke ne sme odvrniti od pogleda v prihodnost.

Kot je opozoril, se zdravstvena kriza zaradi epidemije covida-19 vse bolj razrašča tudi v socialno, ekonomsko in politično krizo. Izrazita politična polarizacija in pomanjkanje soglasja med politiki, tudi kadar gre za obvladovanje tako dramatičnih okoliščin, kot jih povzroča pandemija, pa po njegovih besedah izzivata dodatno zaskrbljenost in zmedenost pri državljanih.

"Odgovornost za usodo države je v rokah nas vseh, politike, koalicijske, opozicijske in tiste vmesne, ki je po delovanju, retoriki in odločanju mnogo bližje koalicijski kot opozicijski. Toda največjo težo odgovornosti nosijo tisti, ki držijo v rokah škarje in platno, naj si bo to v državnem zboru ali vladi," je poudaril.

Peterle: Imeli smo vlado narodne enotnosti

Predsednik prve slovenske vlade Lojze Peterle pa je poudaril, da so v času osamosvajanja politiki delovali za skupni cilj, v vladi pa so bili tudi ministri, ki niso bili člani Demosa oziroma so bili iz opozicijskih strank. "Imeli smo vlado narodne enotnosti," je poudaril.

Zbrane sta na slavnostni akademiji nagovorila tudi predsednik Društva poslancev 90 Marjan Podobnik in predsednik DS-ja Alojz Kovšca.

Društvo poslancev 90 obeležilo samostojnost