Foto: BoBo
Foto: BoBo

Z izjemo dveh so bili v omenjenih 51 občinah edini kandidati zdajšnji župani, ki so se tako že pred volitvami lahko veselili vnovične izvolitve. V 58 občinah sta se za županski stolček potegovala po dva kandidata, kar pomeni, da je bilo tam zagotovo že danes znano, kdo bo občino vodil prihodnja štiri leta.

Med mestnimi občinami je brez protikandidatov zgolj župan Slovenj Gradca Tilen Klugler. V še 50 drugih občinah pa so bile volitve praktično odločene še pred samim volilnim dnem. Beltince bo tako še naprej vodil Marko Virag, Benedikt pa Milan Repič. V Brezovici na županskem stolčku ostaja Metod Ropret, na Cankovi pa Danilo Kacijan. Tudi v Cerkvenjaku je za položaj kandidiral le trenutni župan Marjan Žmavc, v Črenšovcih pa dozdajšnja (in tako tudi prihodnja) županja Vera Markoja.

Že pred volitvami so bili znani tudi zmagovalci lokalnih volitev v Dobju (Franc Leskovšek), Dobrepolju (Janez Pavlin); Dobrovniku (Marjan Kardinar), Dolu pri Ljubljani (Željko Savič), Dupleku (Mitja Horvat) in v občini Gorenja vas - Poljane (Milan Janez Čadež). Brez protikandidata sta tudi župan občine Gornji Grad Anton Špeh, župan Horjula Janko Prebil in županja Kozjega Milenca Krajnc. V Križevcih se je za županski stolček brez protikandidata in s podporo dozdajšnjega župana potegoval Branko Slavinec, v Kungoti in Kuzmi pa na stolčku ostajata Tamara Šnofl in Jožef Škalič.

Podobno je tudi v Lenartu, kjer je kandidiral le Janez Kramberger, v občini Ljubno na položaju ostaja Franjo Naraločnik, v občini Log - Dragomer pa Miran Stanovnik. Nespremenjeno bo tudi vodstvo Lovrenca na Pohorju, kjer župan ostaja Marko Rakovnik, Medvod, kjer je bil kandidat le aktualni župan Nejc Smole, in Mirne, ki jo bo še naprej vodil Dušan Skerbiš.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Vnaprej so bili znani tudi župani Mozirja, kjer na stolčku ostaja Ivan Suhoveršnik, Naklega, ki ga bo še štiri leta vodil Ivan Meglič, in Nazarij, kjer bo še en mandat županoval Matej Pečovnik. Brez protikandidata so bili tudi župan Pesnice Gregor Žmak, Pivke Robert Smrdelj in Podčetrtka Peter Misja. Na položaju ostajajo še župani Podlehnika, Postojne in Preddvora, Sebastian Toplak, Igor Marentič in Rok Roblek.

Nespremenjeno ostaja vodstvo v občini Rače - Fram, kjer na položaju ostaja Branko Ledinek, enako je tudi v Radečah, kjer bo še štiri leta na čelu občine Tomaž Režun. Ravne na Koroškem bo še en mandat vodil Tomaž Rožen, Razkrižje pa Stanko Ivanušič. Ribniški župan ostaja Samo Pogorelc, Selnico ob Dravi bo še naprej vodila Vlasta Krmelj, Semič pa Polona Kambič.

Tudi županska tekma v Sodražici je bila odločena vnaprej, saj se je za položaj potegoval le aktualni župan Blaž Milavec, enako je bilo tudi v Solčavi, kjer županja ostaja Katarina Prelesnik, Starše pa bo še naprej vodil Stanislav Greifoner.

Še štiri leta bo nespremenjeno tudi vodstvo Svetega Andraža v Slovenskih goricah, kjer županja ostaja Darja Vudler Berlak, Svetega Jurija v Slovenskih goricah, ki ga bo še naprej vodil Peter Škrlec, Svetega Tomaža, kjer bo še štiri leta na stolčku sedel Mirko Cvetko. Šmarje pri Jelšah bo še štiri leta vodil Matija Čakš, na čelu Tabora pa ostaja Marko Semprimožnik.

Brez protikandidata sta bila tudi župana Zavrča (Slavko Pravdič) in Žetal (Anton Butolen).