Volivci lahko predčasno volijo na enem od 96 volišč po Sloveniji, ki bodo odprta do 19. ure. Foto: BoBo
Volivci lahko predčasno volijo na enem od 96 volišč po Sloveniji, ki bodo odprta do 19. ure. Foto: BoBo

Po podatkih okrajnih volilnih komisij se je drugi dan predčasnega glasovanja na predsedniških volitvah udeležilo 25.775 volivk in volivcev oziroma 1,52 odstotka vseh volilnih upravičencev. Prvi dan pa 19.247 volivk in volivcev oziroma 1,14 odstotka vseh volilnih upravičencev.

Prvi in drugi dan skupaj je predčasno glasovalo 2,67 odstotka volivk in volivcev (skupno 45.022), kar je precej več kot na zadnjih predsedniških volitvah. Leta 2017 je v prvem krogu v prvih dveh dneh predčasno glasovalo 18.902 volivk in volivcev oz. 1,06 odstotka vseh volilnih upravičencev, v vseh treh dneh skupaj pa 28.201 volivka in volivec oz. 1,65 odstotka vseh volilnih upravičencev, so sporočili z Državne volilne komisije. Leta 2012 pa je skupaj predčasno glasovalo 23.350 volivk in volivcev oz. 1,36 odstotka volilnih upravičencev. Medtem je na aprilskih volitvah v državni zbor predčasno glasovalo 130.151 oz. 7,67 odstotka volivk in volivcev.

Predčasno glasovanje še danes do 19. ure

Na predčasnem glasovanju lahko glasujejo samo volivci s stalnim prebivališčem v Sloveniji. Predčasno glasovanje izven okraja stalnega prebivališča ni mogoče, poteka pa na sedežih volišč za predčasno glasovanje, ki so jih v posameznih okrajih določile okrajne volilne komisije.

Prijava na predčasno glasovanje ni potrebna, volivec pa s seboj na volišču potrebuje osebni dokument, s katerim lahko izkaže svojo identiteto. Obvestila, ki so ga prejeli na dom, volivci ne potrebujejo, je pa v pomoč volilnim odborom, da volivca lažje najdejo v volilnem imeniku.

Predsedniški kandidati imajo le še danes in v petek čas za prepričevanje volivcev, naj glas namenijo njim. V petek opolnoči se namreč izteče volilna kampanja in začne veljati molk, ki ga je treba spoštovati vse do zaprtja volišč v nedeljo ob 19. uri.

V prvem krogu predsedniških volitev sicer volivci izbirajo med sedmerico kandidatov. Glasuje se tako, da se obkroži številko pred imenom kandidata, ki bodo na glasovnici navedeni v naslednjem vrstnem redu: Milan Brglez, Anže Logar, Janez Cigler Kralj, Miha Kordiš, Nataša Pirc Musar, Vladimir Prebilič in Sabina Senčar.