Foto: BoBo
Foto: BoBo

Volivci, ki bi želeli glasovati zunaj kraja stalnega prebivališča, bodo v nedeljo to lahko storili na posebnih voliščih brez krajevne pristojnosti oziroma tako imenovanih voliščih omnia. Svojo namero morajo danes, 19. oktobra, do polnoči sporočiti okrajni volilni komisiji, na območju katere so vpisani v volilni imenik.

Volivci, ki nimajo stalnega prebivališča na območju Slovenije in bodo na dan glasovanja v državi ter želijo glasovati na volišču v Sloveniji, pa lahko še danes to sporočijo Državni volilni komisiji.

Prav tako lahko volivci, ki se zaradi bolezni ne morejo osebno zglasiti na volišču, v katerem so vpisani v volilni imenik, še danes zaprosijo za glasovanje na domu. Obvestilu je treba priložiti zdravniško potrdilo.

Drugi dan predčasnega glasovanja

Prvi dan predčasno glasovalo dobrih 19 tisoč ljudi

V teku je drugi dan predčasnega glasovanja, ki se bo zaključilo v četrtek. Predčasno glasovanje poteka na 96 voliščih po Sloveniji med 7. in 19. uro, predhodna prijava pa ni potrebna. Volivec za glasovanje potrebuje osebni dokument, s katerim lahko izkaže svojo identiteto.

Po podatkih okrajnih volilnih komisij se je v torek prvega dne predčasnega glasovanja udeležilo 19.247 volivk in volivcev oziroma 1,14 odstotka vseh volilnih upravičencev. Kot so sporočili iz DVK-ja, se je prvega dne predčasnega glasovanja na predsedniških volitvah leta 2017 udeležilo 7750 volivk in volivcev oziroma 0,45 odstotka vseh volilnih upravičencev, leta 2012 pa 5396 volivk in volivcev oziroma 0,32 odstotka vseh volilnih upravičencev. Na aprilskih volitvah v državni zbor se je prvi dan predčasnega glasovanja udeležilo 45.941 volivk in volivcev oz. 2,7 odstotka vseh volilnih upravičencev.

Na predčasnem glasovanju lahko sicer glasujejo samo volivci s stalnim prebivališčem v Sloveniji. Volišča za predčasno glasovanje so praviloma vezana na okraj stalnega prebivališča, z nekaterimi izjemami (denimo v Ljubljani, kjer je 14 volišč za predčasno glasovanje združenih v volišče na Gospodarskem razstavišču). To pomeni, da ni mogoče predčasno glasovati izven okraja stalnega prebivališča.