Udarni napad Slovenije je na zadnjih dveh tekmah pokazal dobro formo. Foto: Reuters
Udarni napad Slovenije je na zadnjih dveh tekmah pokazal dobro formo. Foto: Reuters

Slovenci so v Rigi izgubili pet tekem, toda na zadnjih dveh proti Latviji in Češki, proti kateri so celo vodili do 39. minute, pustili dober vtis. Hokejska sila je nato v zadnji četrtini napolnila slovensko mrežo in slavila s 6:2, gostiteljica turnirja pa je bila boljša s 3:2. Latvijci so trikrat izkoristili nekoliko več prostora, v zadnji tretjini pa so bili risi boljši, nevarnejši in imeli tudi več strelov, toda domača obramba je zdržala.

Sorodna novica Slovenija kljub spodbudni predstavi tudi po peti tekmi prvenstva še brez točke

"Latvija je drugačen tekmec kot Češka. Čeprav je ta proti njej izgubila, pa je precej močnejša. Proti Latviji smo bili blizu in mislim, da bi si zaslužili vsaj neodločen rezultat. Toda tako je v športu. Kar je hvale vredno po tako težki tekmi v četrtek proti Češki, je, da so tako igrali, toliko predrsali in se borili. Res spodbudno in pohvalno," je pozitivne stvari obračuna z Latvijci v pogovoru za TV Slovenija izpostavil Kopitar.

Upanje, da se bo risom kmalu odprlo

Domači hokejisti so povedli v 12. minuti, v drugi pa na izenačenje Anžeta Kuralta odgovorili z dvema goloma. Slovenija je nato prek Mihe Verliča tik pred koncem 40. minute znižala. "Nikoli ni "fajn", ko zaostajaš. Tisti drugi zadetek ob koncu tretjine je prišel zelo prav. Verjamem, da se nam bo odprlo in bomo imeli tudi malce sreče, ko jo bomo najbolj potrebovali. Da se nam bo plošček odbijal, kot si želimo. V zadnji tretjini smo napadli, imeli priložnosti, a bili vedno za pol koraka prekratki ali pa se je za pol metra plošček odbil drugam. Srečo si moraš zaslužiti. Tokrat smo si jo, a je vseeno nismo imeli," je dodal selektor.

Kopitar kljub porazu zadovoljen s predstavo risov
Kazahstanski vratar junak zmage nad Slovaško

Svetovno prvenstvo je Slovenija začela z visokim porazom proti Švici, nato pa je proti reprezentancama, ki sodita med največjih šest na svetu, Kanadi in Češki, pustila dober vtis. Po porazu z Norveško je bilo bolj kot ne jasno, da se bo borila za obstanek, igra proti Latviji pa je lahko spodbudna popotnica za zadnji dve tekmi v Rigi. "Mislim, da smo na zadnjih dveh tekmah igrali dobro. Težko je, ko dobro igraš, se trudiš, a se rezultat nekako ne izide. Zmanjkalo nam je malce sreče. Lahko bi se poklopilo in bi bilo 3:3 ali pa bi celo zmagali. Je, kar je. Moramo se boriti naprej in upati na obstanek," je povedal Jan Drozg, ki je dvakrat zatresel mrežo Kanade.

Urbas: Tekmo bomo dobili le kot ekipa

Pri treh točkah je kapetan Jan Urbas, ki je podajo in gol vpisal proti Češki, podal pa je tudi pri drugem golu na srečanju z Latvijo: "Zagotovo so taki tesni porazi najtežji. Ko si v igri, v zadnji tretjini boljši nasprotnik, pa nekako ploščica ne gre notri. Se ne odbije, kot bi se morala. Poraz je boleč, a moramo z dvignjeno glavo naprej. Moramo se dobro spočiti, saj sta za nami dve težki tekmi. Pokazali smo zelo dober značaj. Proti Češki nas je v zadnji tretjini malce zmanjkalo, zdaj smo bili še bližje. Pozitivno je treba iti naprej in iz zadnjih dveh tekem izvleči čim več."

Hokejisti Slovenije do konca grozili Latviji
V drugi tretjini Latvija in Slovenija zadeli po dvakrat

"Ta značaj, ki smo ga pokazali, je najpomembnejši. Mi ne bomo tekme dobili zaradi individualne kakovosti, zmagali bomo le kot ekipa. V pravi luči se moramo pokazati kot moštvo. Na skoraj vseh tekmah nam je to uspelo. Prav ta karakter iz tekme v tekmo prihaja do izraza in se pozna na ledu. S to miselnostjo in pravo borbenostjo moramo odigrati naslednji tekmi," je še dodal Urbas. V soboto imajo risi prost dan, potem pa jih v nedeljo čaka Slovaška, v ponedeljek pa še Kazahstan, ki je Slovake ugnal po kazenskih strelih in ima zdaj že štiri točke.

"Fantje so si zaslužili prost dan. Morajo si odpočiti od hokeja. Pred nami sta še dve zahtevni in pomembni tekmi. Tega se zavedajo. Na ledu so pokazali, da nikomur ni vseeno. Zagotovo se bodo borili tudi na zadnjih dveh tekmah. Vemo, kako dobri so Slovaki. Borijo se za četrto mesto in naredili bodo vse, da bodo šli naprej. Kazahstan je tradicionalno neugoden. Igrali bomo proti posameznikom, ki lahko rešijo tekmo. Dobro se bomo pripravili, potrebujemo pa malce počitka vsi skupaj, nato pa osredotočeno naprej," je sklenil Kopitar.

Kari Savolainen: Vidim veliko dobrih stvari, a tudi napak