Trpljenje je bilo na koncu poplačano. Foto: Reuters
Trpljenje je bilo na koncu poplačano. Foto: Reuters

Romain Bardet je ključno potezo naredil 50 km pred ciljem, ko je napadel na enem od sedmih kategoriziranih klancev, se odlepil iz glavnine in preselil v vodilno skupino, kjer ga je čakal kolega Frank van der Broek. Skupaj sta nato vztrajala vse do cilja, glavnina je bila vse bližje, a na koncu je bilo vseeno dovolj, da se je Bardet veselil 11. zmage v karieri in četrte na Touru. Mladi Nizozemec pa je za "tolažbo" prejel belo majico za najboljšega mladega kolesarja.

Zadnji kilometer uvodne etape
Bardet je slavil 11 zmag, od tega kar osem na francoskih dirkah. Foto: Reuters
Bardet je slavil 11 zmag, od tega kar osem na francoskih dirkah. Foto: Reuters

Na koncu je trpel
"Za napad sem se odločil po navdihu. Na koncu je bilo samo trpljenje, to velja sploh za zadnjih deset kilometrov. Rumeno majico sem sanjal od otroštva, na stara leta mi je vendarle uspelo," se je smejalo Bardetu, ki tekmuje na svojem zadnjem Touru.

Van Aert v boju za 3. mesto pred Pogačarjem
Glavnina je na koncu zaostala vsega pet sekund, tretje mesto je pripadlo Woutu van Aertu (Visma), ki je bil boljši od Tadeja Pogačarja (UAE). Primož Roglič (Red Bull) ni sprintal na uvrstitev in je z istim časom osvojil 34. mesto. Zelo opazen je bil tudi Matej Mohorič (Bahrain), ki je bežal ves dan, a stik z glavnino izgubil 50 km pred ciljem, skoraj hkrati je napadel poznejši zmagovalec.

Pogačar se je dobro počutil
"Dober dan, prvi dan je mimo, prva etapa je vedno stresna. Na koncu sem se preizkusil v sprintu. Dobro sem se počutil, četrto mesto je dober uspeh. Vsaka čast ubežnikoma, sta si zaslužila zmago," je v cilju povedal Pogačar.

Roglič je bil dobro razpoložen. Foto: AP
Roglič je bil dobro razpoložen. Foto: AP

Roglič: Med favoriti je bilo nekaj tipanja
"Vroče, bilo je res vroče, a dobro, prišli smo skozi cilj. Prvi dan je za vse tekmovalce v pričakovanju, kako se bo telo odzvalo, a kaj bomo komplicirali. Tempo je bil neugoden, bilo je težko, svoje je dodala vročina. Očitno pa ne dovolj, saj nas je ostalo kar veliko skupaj, med favoriti je bilo nekaj tipanja," je etapo za TV Slovenija podoživel Roglič.

Veliko pričakovanj, a najboljši niso napadali
Šlo je za izredno zahtevno uvodno etapo, ki je prinesla več kot 3600 višincev. Ves čas je šlo gor in dol, a v zadnjih 25 km ni bilo več vzponov. Marsikdo je pričakoval napad UAE-ja, ki naj bi testiral pripravljenost Jonasa Vingegaarda, ta se je vrnil po poškodbi, a tega ni bilo. Danec je suvereno opravil s svojim delom.

Mark Cavendish je popustil že na prvem klancu, vmes je tudi bruhal, v cilju pa nato zaostal za 39:12 in vendarle prehitel 'metlo'. Foto: Reuters
Mark Cavendish je popustil že na prvem klancu, vmes je tudi bruhal, v cilju pa nato zaostal za 39:12 in vendarle prehitel 'metlo'. Foto: Reuters

Beg dneva se je formiral po 20 km
Etapa se je začela v Firencah. Po približno 20 kilometrih se je začela oblikovati ubežna skupina, v kateri je bilo devet kolesarjev, med njimi pa je bil tudi Mohorič. Na progi je bilo posejanih sedem kategoriziranih vzponov, že na prvem je imel ogromno težav sprinterski as Mark Cavendish, ki je hitro odpadel iz glavnine in na koncu zaostal skoraj 40 minut.

Šest minut znašala najvišja prednost
Največja prednost ubežnikov je znašala šest minut, v prvi polovici etape je nekajkrat na čelo glavnine stopil EF in razliko zmanjšal na štiri minute. Razlika je še približno 75 kilometrov pred ciljem znašala tri minute in pol. Takrat je prvi favorit dirke Pogačar na čelo glavnine poslal svoje fante in razlika se je začela hitro topiti.

Profil uvodne etape 111. Dirke po Franciji. Foto: ASO
Profil uvodne etape 111. Dirke po Franciji. Foto: ASO

Napad Bardeta, Mohorič izgubil stik
Sredi vzpona na San Leo (približno 50 km pred ciljem) se je iz glavnine iztrgal Bardet in se pridružil vodilni skupini. Skoraj hkrati pa je stik z ubežniki izgubil Mohorič, ki je v cilju nato zaostal 18 minut.

V nedeljo dvakrat na San Luco
Izredno zanimivo bo tudi v nedeljo, ko bo karavana še vedno v Italiji, zaključek bo v Bologni, kjer bosta ob koncu dva vzpona na San Luco (kjer vedno blesti Roglič). Cilj sicer ne bo na vrhu, ampak približno 15 km dlje.

Skupaj kar pet Slovencev
Dirka bo končana 21. julija. Skupaj bo nastopilo pet slovenskih kolesarjev. Poleg obeh kandidatov za končno slavje – Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča – še tokrat zelo vidni Mohorič, Jan Tratnik (Visma Lease a Bike), ki bo Vingegaardov pomočnik v boju za končno slavje, in Luka Mezgec (Jayco AlUla), ki bo v sprintih pomagal Dylanu Groenewegnu.

Kaotičen začetek Toura v poletni pripeki
Favoriti se za zmago niso mogli boriti, slavje Bardeta
Zahtevna trasa in razburljiv zaključek uvodne etape Dirke po Franciji
David Črmelj o prvem dnevu Dirke po Franciji

Fotogalerija

111. Dirka po Franciji

1. etapa, Firence−Rimini, 206 km