Wout van Aert (levo) je za pol kolesa v ciljnem šprintu ugnal Ceesa Bola. Foto: EPA
Wout van Aert (levo) je za pol kolesa v ciljnem šprintu ugnal Ceesa Bola. Foto: EPA
5. etapa: Gap-Privas, 183 km:         
  1. W. VAN AERT      BEL      4:21:22
  2. C. BOL           NIZ             
  3. S. BENNETT       IRS          vsi
  4. P. SAGAN         SLK             
  5. J. STUYVEN       BEL             
  6. L. MEZGEC        SLO             
  7. B. COQUARD       FRA             
  8. C. EWAN          AVS             
  9. C. VENTURINI     FRA         isti
 10. H. HOFSTETTER    FRA             
 ...                                  
 25. T. POGAČAR       SLO             
 30. P. ROGLIČ        SLO             
 53. J. POLANC        SLO             
 63. M. MOHORIČ       SLO          čas

Peta etapa od Gapa do Privasa v dolžini 183 kilometrov je potekala po Provansi in dolini reke Rhone. Na poti sta bila dva vzpona četrte kategorije, zadnji 16 kilometrov pred ciljem je bil dolg 2,7 kilometra s povprečnim naklonom 4,2 odstotka.

Etapa je bila kot naročena za pobege, toda ekipe z močnimi šprinterji so naredile vse, da se je o zmagovalcu odločalo v samem zaključku, ki je šel rahlo navkreber.

Kolesarska javnost je pričakovala pobege, a o njih vso etapo ne duha ne sluha. Za hip sta sicer želela pobegniti Kasper Asgreen (Deceuninck–QuickStep) in Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), a sta kaj hitro obupala. Tako je glavnina nemoteno poganjala pedala do samega zaključka, v katerem je smetano pobral Rogličev moštveni kolega Van Aert.

Ta se je po desni strani pognal proti cilju, potem ko je brez pomočnika ostal še drugouvrščeni Bol. Omenjena kolesarja sta se udarila za etapno zmago, boj je za pol kolesa dobil 25-letni Belgijec, ki je tako še drugič na Dirkah po Franciji slavil etapno zmago ‒ prvo po lanski izvedbi.

Zadnji trije kilometri 5. etape
Skupni vrstni red po 5. etapi:        
  1. A. YATES         VB      22:28:30
  2. P. ROGLIČ        SLO        +0:03
  3. T. POGAČAR       SLO         0:07
  4. G. MARTIN        FRA         0:09
  5. E. BERNAL        KOL         0:13
  6. T. DUMOULIN      NIZ          vsi
  7. N. QUINTANA      KOL             
  8. E. CHAVES        KOL         isti
  9. M. A. LOPEZ      KOL             
 10. R. BARDET        FRA          čas
 ...                                  
 16. J. ALAPHILIPPE   FRA         0:16
 ...                                  
 52. J. POLANC        SLO        14:07
 90. M. MOHORIČ       SLO        33:24
132. L. MEZGEC        SLO        47:14
                                      
Najboljši mladi kolesar (bela majica):
  1. T. POGAČAR       SLO     22:28:37
  2. E. BERNAL        KOL        +0:06
  3. E. MAS           ŠPA         0:15

S tretjim mestom se je moral tokrat zadovoljiti Sam Bennett (Deceuninck–QuickStep), ki je med etapo dobil vmesni šprint in si v ciljnem šprintu tudi zagotovil zeleno majico. Brez te je ostal Peter Sagan, ki je osvojil četrto mesto. Slovak, ki je zeleno barvo do Pariza na francoski pentlji zadržal kar sedemkrat, je majico predal šele četrtič. Leta 2015 jo je predal Andreju Greiplu, leto dni pozneje dvakrat Marku Cavendishu.

Peto mesto je osvojil Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), šesti pa je bil slovenski šprinterski as Luka Mezgec (Mitchelton-Scott). V času zmagovalca so ciljno črto prečkali še preostali štirje slovenski kolesarji. Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je bil 25., Primož Roglič (Jumbo-Visma) 30., Jan Polanc (UAE Team Emirates), Matej Mohorič (Bahrain-McLaren) pa je etapo končal na 63. mestu.

Vprašal sem ga, kaj se je pravkar zgodilo. Odvrnil mi je, da je vzel bidon manj kot 20 km pred ciljem. Kot sem rekel, rumene majice ne želiš osvojiti na takšen način.

Adam Yates, novi vodilni na Dirki po Franciji

Yates v rumenem, Roglič drugi, Pogačar tretji
Po etapi je prišlo do spremembe na vrhu skupnega seštevka. Julian Alaphilippe (Deceuninck–QuickStep) je bil kaznovan z 20 sekundami pribitka, tako da je s prvega zdrsnil na 16. mesto. Povod za kazen je bil posnetek francoske televizije, ki je pokazala, da je Francoz 17 km pred ciljem s strani vzel pijačo, kar je sicer v zadnjih 20 km nedovoljeno. To pomeni, da je rumeno majico po etapi oblekel Adam Yates (Mitchelton-Scott), ki ima tri sekunde naskoka pred drugouvrščenim Rogličem in še dodatne štiri sekunde pred tretjeuvrščenim Pogačarjem.

Alaphilippe si ne bo belil glave
"Očitno sem bidon vzel v območju, ko to ni bilo več dovoljeno. 20-sekundna kazen in Yates je v rumenem. Tako pač je, gre za odločitev komisije," je po etapi dejal Alaphilippe, ki pa kljub vsemu še ne meče puške v koruzo: "Danes smo storili vse, da bi ohranili rumeno majico. Je pa zeleno oblekel Sam (Bennett), kar je tudi super. Dejansko pa si zaradi kazni ne bom belil glave. Pobral se bom že jutri, ko bo vse to že pozabljeno."

Alaphilippe vzel pijačo in prejel kazen

Yates se je moral vrniti z avtobusa
"Vprašal sem ga, kaj se je pravkar zgodilo. Odvrnil mi je, da je vzel bidon manj kot 20 km pred ciljem. Kot sem rekel, rumene majice ne želiš osvojiti na takšen način," je po etapi o pogovoru z Alaphilippom dejal Yates in dodal: "Vrnil sem se na ekipni avtobus, ko me je klical športni direktor Toura in zahteval, da se vrnem. Jutri bo potekal hud boj, nekaj bom moral narediti. Pravzaprav mi je jutrišnja etapa zanimivejša od skupnega seštevka."

Van Aert imel dovolj časa za počitek
"Zaključek etape je bil zelo težek, etapa sama pa ena najlažjih do zdaj, saj ni bilo treba loviti ubežnikov, tudi hitrost ni bila pretirano velika," je po etapi povedal zmagovalec Van Aert in nadaljeval: "V samem zaključku so se v ospredje prebili najboljši šprinterji, zadnji kilometer trase pa je potekal navkreber. Dobil sem priložnost, da se 'udarim za zmago', šprint sem začel v istem trenutku, ko je pred menoj zapeljal Bol." Van Aert je na včerajšnji etapi ogromno energije potrošil na vzponu prve kategorije, a očitno ne dovolj, da ne bi dan pozneje ukradel etapno zmago. "Imel sem dovolj časa za počitek, saj etapa ni bila težka. Ekipa je izjemno močna, storil bom vse, da ji pomagam," je še povedal Belgijec, zmagovalec letošnjih izvedb Strade Bianche in Milano-San Remo.

Roglič vesel za Wouta
"Ponovno je bil to super dan, ekipa je pokazala, da je super močna. Na koncu celo zmaga Wouta, izjemno," pa je za Televizijo Slovenija dejal Roglič. Malce ga je zaskrbel predvsem padec enega izmed glavnih pomočnikov Seppa Kussa, saj sprva ni vedel, da jo je Američan odnesel le z odrgnino ali dvema. "Nisem videl, kaj se je zgodilo s Kussom. Upamo, da je vse v redu. Ravno takšne etape, kot je današnja, so nepredvidljive," je še povedal 30-letni Kisovčan.

Težek zaključek četrtkove etape
Časa za počitek ni, kolesarje že v četrtek čaka težka, 6. etapa od Le Teila do Mont Aigouala. Prvih 142 km 191 km dolge etape bo ravninskih, potem pa se začenjajo štirje vzponi. Najprej na prelaza tretje kategorije Cap de Coste (2,1 km s 7,3-odstotnim povprečnim naklonom) in Col des Mourezes (6,1 km s 4,8-odstotnim povprečnim naklonom), nato še vzpon prve kategorije na 1351 m visoki Col de la Luestte (11,7 km s 7,3-odstotnim povprečnim naklonom. Sledi še zaključni vzpon na 1560 m visoki Mont Aigoual (8,3 km s 4-odstotnim povprečnim naklonom).

Mont Aigoual še nikoli ni gostil zaključka etape francoske pentlje, ga je pa kolesarska smetana obiskala na Dirki po Franciji leta 1987, in sicer med 17. etapo od Millaua do Avignona. Etapo je tedaj dobil Nizozemec Jean-Paul van Poppel iz ekipe Super Confex. Skratka, etapa, kjer lahko favoriti ob trenutku nepazljivosti veliko izgubijo.

Roglič po 5. etapi Toura
Van Aert z etapno zmago izpolnil cilj, zdaj bo pomočnik Rogliča
Alaphilippe se zaveda, da je naredil neumnost