Na tretji najdaljši etapi letošnjega Toura (198 km) so šprinterji seveda želeli izkoristiti eno redkih priložnosti za sklepni šprint. Caleb Ewan je bil izjemno spreten in predvsem hiter in se je veselil četrte etapne zmage na Dirki po Franciji, potem ko je lani dobil tri etape. Foto: EPA
Na tretji najdaljši etapi letošnjega Toura (198 km) so šprinterji seveda želeli izkoristiti eno redkih priložnosti za sklepni šprint. Caleb Ewan je bil izjemno spreten in predvsem hiter in se je veselil četrte etapne zmage na Dirki po Franciji, potem ko je lani dobil tri etape. Foto: EPA

Štirje kategorizirani vzponi (skupaj je bilo treba prevoziti 3000 višinskih metrov) zaradi precej nizkega ritma niso bili prehud zalogaj za šprinterje, poleg tega je bilo zadnjih 50 km bolj ravninskih. V sklepnih metrih, ko se je ravna cesta nekoliko zožila, pihal pa je močan protiveter, je Ewan čakal do zadnjega, nato pa spektakularno spretno krmaril proti cilju. Potem ko je bil nekaj trenutkov na videz zaprt ob ogradi, je na koncu z izjemnim pospeškom po levi strani obšel še Sama Bennetta. S četrto etapno zmago na Touru je 26-letni Avstralec potrdil, da sodi med najboljše šprinterje sveta.

"Morda je videti huje na papirju, kot bo na koncu, zagotovo pa moramo biti pripravljeni, saj gre za prvi gorski cilj. Vsak dan se počutim bolje, včeraj sem videl, da vse deluje dobro."

Primož Roglič za TV SLO
Zadnji kilometer 3. etape Dirke po Franciji

Ewan pred finišem lahko še malo odpočil noge
"V uvodnih dveh etapah nam ni šlo po željah, že prvi dan smo pri padcu izgubili dva kolesarja. Vseeno smo zelo motivirani in se zavedamo, da lahko dobimo šprint, če gre vse po načrtih. Danes so vsi naredili svoj posel. Na začetku zadnjega kilometra sem bil preveč spredaj, spustil sem naprej nekaj kolesarjev in malo odpočil noge. Našel sem pot mimo koles oziroma vseh ovir. Prebijati se od zadaj je vedno tvegano, toda uspelo mi je," je povedal Ewan.

Mezgec: Kaos po lahki etapi
Tretjeuvrščeni Giacomo Nizzolo je zaostal že za tri ali štiri dolžine kolesa. Luka Mezgec je bil enajsti: "Etapa je bila lahka, v klance smo šli počasi. Na koncu je bil kaos, to sem tudi pričakoval. Ni bilo urejenega vlaka. Tipičen šprint. Dvakrat zaviraš in izgubiš pozicijo. Nisem zadovoljen z 11. mestom," je za TV SLO povedal Mezgec.

Favoriti Toura testirali noge pred torkovo gorsko etapo

Cousin osamljeni jezdec
Etapo je ob Ewanu zaznamoval tudi Jerome Cousin, ki je bežal več kot 150 km in si prislužil naziv najbolj borbenega kolesarja dneva. Najprej je imel družbo rojakov Benoita Cosnefroya in Anthonyja Pereza, nato je bil skoraj 90 km "osamljeni jezdec", potem ko je imel Perez defekt in se je zaletel v avtomobil.

Cosnefroy po nesreči Pereza ubranil pikčasto majico
Akcija ubežnikov je pomenila tudi boj za pikčasto majico, v kateri je Perez že "slekel" Cosnefroya, toda imel je novo nesrečo. Pri spustu je namreč padel in si zlomil ključnico, s čimer je bilo dirke zanj konec. V točkovanju najboljših šprinterjev (zelena majica) je vodstvo prevzel Peter Sagan, ki je sicer današnjo etapo končal na petem mestu.

Ewan (njegova najvišja hitrost v današnjem šprintu je bila v protivetru 68,8 km/h) in Bennett sta bila razred zase. Luka Mezgec je bil preveč zaprt, da bi lahko izvlekel kaj več kot enajsto mesto. Foto: Reuters
Ewan (njegova najvišja hitrost v današnjem šprintu je bila v protivetru 68,8 km/h) in Bennett sta bila razred zase. Luka Mezgec je bil preveč zaprt, da bi lahko izvlekel kaj več kot enajsto mesto. Foto: Reuters

Brez stresa za kapetane
Favoriti so dan preživeli brez stresa, z mislimi so bili morda že pri zahtevni torkovi gorski etapi, ki za finale prinaša ciljni vzpon na smučišče Orcieres-Merlette, kjer je leta 1971 Luis Ocana skoraj za devet minut premagal Eddyja Merckxa. Pričakovano ni bilo nobenih napadov, k sreči tudi ne kakšnih padcev.

Pogačar v skupnem seštevku četrti
Rumeno majico je zanesljivo zadržal Julian Alaphilippe. Tadej Pogačar je v skupnem seštevku pridobil eno mesto in je četrti. Za Alaphilippom zaostaja sedem sekund, tako kot tudi Primož Roglič, ki je 15. Šest kilometrov pred ciljem je bil v padec brez posledic vpleten Rogličev kolega pri Jumbu Vismi Wout van Aert, ki bi se sicer vključil v ciljni šprint.

Roglič: To je bil malce daljši prost dan
3. etapa, Nica-Sisteron, 198 km:                 
  1. C. EWAN          AVS      5:17:42 
  2. S. BENNETT       IRS          vsi 
  3. G. NIZZOLO       ITA              
  4. H. HOFSTETTER    FRA              
  5. P. SAGAN         SLK              
  6. E. THEUNS        BEL              
  7. C. BOL           NIZ              
  8. M. TRENTIN       ITA         isti 
  9. B. COQUARD       FRA              
 10. N. BONIFAZIO     ITA              
 11. L. MEZGEC        SLO              
 ...                                   
 22. T. POGAČAR       SLO              
 23. J. POLANC        SLO              
 72. P. ROGLIČ        SLO              
 88. M. MOHORIČ       SLO          čas 
Skupni vrstni red po 3. etapi:        
  1. J. ALAPHILIPPE   FRA     13:59:17
  2. M. HIRSCHI       ŠVI        +0:04
  3. A. YATES         VB          0:07
  4. T. POGAČAR       SLO         0:17
  5. D. FORMOLO       ITA          vsi
  6. E. BERNAL        KOL             
  7. T. DUMOULIN      NIZ             
  8. S.-A. HIGUITA    KOL         isti
  9. G. MARTIN        FRA             
 10. E. CHAVES        KOL             
 ...                                  
 15. P. ROGLIČ        SLO          čas
 65. J. POLANC        SLO        10:12
113. M. MOHORIČ       SLO        20:57
129. L. MEZGEC        SLO        28:30