Luka Mezgec bo prvič nastopil na Dirki po Franciji. Letos je opravil veliko delo na državnem prvenstvu na cestni dirki, ko je pomagal
Luka Mezgec bo prvič nastopil na Dirki po Franciji. Letos je opravil veliko delo na državnem prvenstvu na cestni dirki, ko je pomagal "prostim strelcem" na čelu s Primožem Rogličem, da so ujeli ubežnike. Na generalki, torkovi dirki v okolici Plouaya, je z 2. mestom potrdil, da je na Tour dobro pripravljen. Foto: www.alesfevzer.com
Sorodna novica Mezgec na klasiki po Bretaniji zaostal le za Matthewsom

V soboto se v Nici začenja Dirka po Franciji, najpomembnejši športni dogodek leta, potem ko zaradi epidemije nismo spremljali olimpijskih iger v Tokiu in evropskega prvenstva v nogometu. Med petimi Slovenci bo tudi Luka Mezgec, 32-letni Kranjčan, specialist za zahtevnejše šprinte. V karieri ima že nekaj imenitnih zmag, izstopa seveda tista v Trstu leta 2014, ko je postal prvi Slovenec z etapno zmago na Giru. Letos bo končno okusil slast nastopa na Dirki po Franciji, a za zdaj ne čuti še nobenega posebnega vznemirjenja.

V torek dobil potrditev, da je v dobri formi
"Zaradi vseh ukrepov je vzdušje drugačno in ni tistega običajnega utripa, ki spremlja Grand Tour. Tudi sicer pričakujem, da ne bo dosti drugače kot na preostalih dirkah. Kolesarji so bolj kot ne isti kot na drugih dirkah Svetovne serije, prav tako športni direktorji, bo pa manj gledalcev, ki pogosto naredijo dirko še privlačnejšo, še odmevnejšo," nam je Luka Mezgec povedal po predstavitvi kolesarjev v Nici, kamor je pripotoval z odlično popotnico ‒ v torek je na klasiki po Bretaniji zaostal le za Matthewsom. "Počutil sem se super. Po 250 km sem imel na koncu še vedno dobre noge, sem pa moral zgodaj začeti šprint in Matthews je bil močnejši."

Roglič: Uvodna etapa je precej zahtevna

Primož Roglič je o uvodni etapi 107. dirke po Franciji za TV SLO povedal: "Pestro bo, vsi bodo sveži. Trasa je tehnična, zavita in kar precej zahtevna. Ni za vsakega šprinterja, saj je nekaj klancev."

Vsaj dve priložnosti za etapno zmago
107. izvedba Dirke po Franciji prinaša nenavadno traso. Če so šprinterji v preteklosti zlasti v prvem tednu dobivali veliko priložnosti, je tokrat pred Elizejskimi poljanami le ena etapa (deseta) popolnoma ravninska. Na tisti Mezgec ne bo med favoriti, ampak bo svoje priložnosti iskal na težjih etapah, saj je (nekoč je bil odličen gorski kolesar) v vožnji v klanec zelo dober. "Kar nekaj razgibanih etap bo in zelo malo klasičnih šprintov. Dve etapi se končata z rahlim klancem v cilj. Trenutno sicer vem le podrobnosti prvih dveh etap. Nočem gledati naprej, gremo iz dneva v dan."

Kot je že v navadi, je Mezgec formo pilil v Livignu. Foto: Instagram
Kot je že v navadi, je Mezgec formo pilil v Livignu. Foto: Instagram

Brutalen klanec v drugi etapi
Njegova ekipa Michelton Scott ima že na začetku visoke ambicije. Ni skrivnost, da bi radi dobili rumeno majico, saj v nadaljevanju ne bo veliko priložnosti: "Cilj na prvi etapi je, da pridemo čez vse klance in se vmešamo v ciljni šprint. Klanec tretje kategorije, na katerega bo treba dvakrat (Cote de Rimiez; 5,8 km; 5,1-odstotni klanec) je težek in bo naredil selekcijo, a je potem še kar precej do cilja. Nervozno bo, treba se bo voziti spredaj, preživeti vse pasti in upati, da bom spredaj, ko se bo začel šprint. Druga etapa bo že zelo zahtevna, moštveni kolegi so rekli, da sta prva klanca brutalna."

Sorodna novica Kdo vse lahko zaustavi in prekosi Rogliča na 107. veliki francoski pentlji?

Raznolika ekipa za vse scenarije
Ekipa Mitchelton Scott ima v svojih vrstah Adama Yatesa, ki pa verjetno ne bo dirkal na skupno razvrstitev. "Drži, ekipa je spremenila načrte, in ne meri toliko na skupno razvrstitev. Cilj so etapne zmage. Je pa res, da se Yates ne bo kar tako predal v boju za rumeno majico. Vsekakor ne bo takšnega pritiska. Imamo raznoliko ekipo in vsak dan bo kdo v boju za visoko etapno uvrstitev. Imamo dva ali tri za sodelovanje v begih, dva za šprinte in tri vrhunske hribolazce, ki lahko zmagajo v skupini ali po napadu".

Mezgecu dišijo srednje težke etape
Luka Mezgec bo ciljal predvsem na etape z oznako medium in ki niso klasične šprinterske. Pri tem bo računal tudi na pomoč ekipe: "Imamo dovolj kolesarjev, ki se dobro znajdejo v skupini, da me lahko prepeljejo spredaj v zadnja dva kilometra. Pri 72 kg lahko na takšni etapi lažje kot preostali šprinterji preživim klance in sem na koncu bolj svež v šprintu." In za konec: se kaj boji, ali bi lahko epidemija zapletla oziroma celo prekinila dirko? "Seveda je kar nekaj negotovosti, kako bodo vse skupaj izpeljali. Kolesarji o tem ne razmišljamo preveč, držimo se navodil in bomo ves čas nosili maske."

Primož Roglič in Tadej Pogačar med favoriti 107. Toura