V prvi polovici 247 kilometrov dolge dirke s štartom in ciljem v Plouayu se je sicer izluščila skupina ubežnikov, med katerimi je najdlje vztrajal Francoz Remi Cavagna (Deceuninck-Quick-step), v ponedeljek dobitnik srebrne kolajne na EP v vožnji na čas. Prvenstvo prav tako poteka v Plouayu.

Luka Mezgec (fotografija je arhivska) je z drugim mestom potrdil dobro formo pred začetkom Dirke po Franciji. Foto: Reuters
Luka Mezgec (fotografija je arhivska) je z drugim mestom potrdil dobro formo pred začetkom Dirke po Franciji. Foto: Reuters

Matthews na koncu strl Mezgeca
Toda glavnina je bila ves čas blizu in je ves čas nadzorovala ubežnike ter poznejše napade v zadnjih 22 kilometrih. Po zadnjem kratkem vzponu je bilo jasno, da se bo za zmago pomerila manjša skupina kolesarjev, v kateri je bil tudi 32-letni Mezgec. Iz zavetrja je ujel Senechala in skušal izkoristiti svojo hitrost, a mu je Matthews ves čas sledil in v zadnjih 150 metrih skočil za zmago.

Mezgec: Malo razočaran z drugim mestom
"Po pravici povedano sem malo razočaran z drugim mestom, a je, kar je. Sicer pa sem zadovoljen z občutki in nogami. Tudi kot moštvo smo se dobro odrezali. Glede na to, da je pred nami začetek Dirke po Franciji, je vse v redu,"
je dejal Mezgec. Nastopila sta še dva Slovenca. Grega Bole je bil 65., Luka Pibernik pa 75.

Kazen za Ineos in Jumba Vismo?
Na dirki sicer ni nastopilo moštvo Bora Hansgrohe, potem ko je eden od kolesarjev imel pozitiven izvid testa na novi koronavirus. Ineos in Jumbo Visma pa sta se odločila, da ne bosta nastopila, zaradi česar bi lahko v naslednjih dneh prejela denarno kazen, če bo disciplinska komisija Mednarodne kolesarske zveze odločila, da so brez tehtnega razloga odpovedali dirkanje na preizkušnji svetovne serije.

V ženski konkurenci zmaga Deignanove, Bujakova 32., Pintarjeva 43., Žigartova odstopila
Žensko preizkušnjo po Plouayu je dobila Britanka Elizabeth Deignan pred rojakinjo Elizabeth Banks in Italijanko Chiaro Consonni. Četrta je bila predstavnica slovensko-italijanske ekipe Ale BTC Ljubljana Marta Bastianelli. Med tremi slovenskimi predstavnicami je bila najvišje Eugenia Bujak na 32. mestu, Urša Pintar je bila 43., medtem ko Urška Žigart preizkušnje ni končala.

KOLESARSTVO                           
                                      
SVETOVNA SERIJA                       
                                      
84. KLASIKA BRETANIJE                 
                                      
Plouay - Plouay, 247,8 km:            
  1. M. MATTHEWS      AVS      6:01:15
  2. L. MEZGEC        SLO        +0:01
  3. F. SENECHAL      FRA          vsi
  4. A. DE GENDT      BEL             
  5. A. FEDELI        ITA         isti
  6. Q. SIMMONS       ZDA          čas
  7. N. EEKHOFF       NIZ         0:03
  8. D. McLAY         VB          0:05
  9. A. ROUX          FRA         isti
 10. I. GARCIA        ŠPA          čas
 ...                                  
 65. G. BOLE          SLO         4:38
 75. L. PIBERNIK      SLO         4:40