Slovenca Tadej Pogačar (UAE Emirates) in Primož Roglič (Jumbo Visma) sta del uvodne etape prevozila skupaj. Foto: Reuters
Slovenca Tadej Pogačar (UAE Emirates) in Primož Roglič (Jumbo Visma) sta del uvodne etape prevozila skupaj. Foto: Reuters

Uvodna, 156 kilometrov dolga etapa se je začela in končala v Nici, vmes pa so kolesarji naredili še tri kroge v zaledju tega francoskega mondenega letovišča na sredozemski obali. Med drugim so se dvakrat povzpeli na vzpon tretje kategorije Cote de Rimiez.

Zadnji trije kilometri na uvodni etapi Toura

Dež povzročil številne padce
Etapo je močno otežil dež, zaradi katerega je prišlo do številnih padcev. Na tleh so se znašli tudi Nairo Quintana, Sam Bennett, Pavel Sivakov, Caleb Ewan, Thibaut Pinot, George Bennett ...

Roglič in Martin pozivala konkurente, naj "umirijo konje"
Peterica Slovencev na čelu s Primožem Rogličem se jim je – z izjemo Mateja Mohoriča – na srečo izognila. Tudi po zaslugi kolesarjev, kot sta Roglič in Tony Martin, ki sta med etapo pozivala, naj se tempo sploh na spustih umiri.

Komisarji dirke ustavili čas tri kilometre pred ciljem
Skoraj sto kilometrov je bežala trojka Michael Schär, Cyril Gautier in Fabien Grellier, a jih je glavnina ujela. Glavnina je nato hitro zatrla tudi poskus bega Benoita Cosnefroya. In čeprav so komisarji dirke sporočili, da bodo tri kilometre pred ciljem ustavili čas, da bi se tako izognili prevelikemu tveganju za padce, je prav na tej točki prišlo do še enega večjega padca, ki pa na srečo ni zahteval hujših posledic. Na koncu je 33-letni Norvežan Kristoff po desni strani potegnil do četrte etapne zmage na Touru.

Pogovor s Primožem Rogličem po koncu etape v Nici

Mezgec 14., Pogačar 17., Polanc 29., Roglič 39. in Mohorič 164.
Od Slovencev je bil najvišje uvrščen Luka Mezgec na 14. mestu. Tadej Pogačar je bil 17., Jan Polanc 29., Roglič 39. Tudi Mateju Mohoriču na 164. mestu so sodniki pripisali čas zmagovalca.

Roglič: Treba je iti dan za dnem ter ostati cel in zdrav
"V Nici je deževalo po več kot mesecu dni, tako da je bila cesta zelo spolzka. Že v suhem vremenu je bila tehnično zelo zahtevna, v dežju pa še toliko bolj. A za nas se je vse skupaj dobro izteklo. Nihče se ne želi poškodovati prvi dan, tako da nima smisla vršiti hud tempo na spustih. To smo poskušali vsem dopovedati. Nekateri so potrebovali malo dlje časa, da so to dojeli. Treba je ostati zbran, iti dan po dan, ker so le trije tedni, in ostati cel ter zdrav. To je to,"
je za Televizijo Slovenija dejal Roglič.

33-letni Norvežan Alexander Kristoff se je takole veselil četrte etapne zmage na Touru. Foto: EPA
33-letni Norvežan Alexander Kristoff se je takole veselil četrte etapne zmage na Touru. Foto: EPA

Kristoff: Zmaga presenečenje, saj v zadnjem času nisem imel pravih izidov
"Tudi zame je ta zmaga presenečenje, saj v zadnjem času nisem imel pravih rezultatov. V sprintu nisem mogel računati na veliko pomoč moštvenih kolegov, saj je ekipa sestavljena predvsem iz hribolazcev. Pred samim zaključkom so opravili odlično delo, sam pa sem se počutil dovolj močnega, da sem napadel zmago. Hitro sem uvidel, da mi lahko uspe. Ponosen sem, ta zmaga je nekaj posebnega, saj mi je prinesla tudi rumeno majico, o kateri sem vedno sanjal,"
pa je bil na cilju zadovoljen Kristoff.

V nedeljo dva vzpona prve kategorije
Nedeljska etapa, ki se bo prav tako začela in končala v Nici, pa bo že konkretna preizkušnja za glavne favorite, saj jih čakajo trije kategorizirani vzponi, od tega dva prve kategorije.

Po etapi, analiza dirke po Franciji
1. etapa, Nica-Nica, 156 km:                    
  1. A. KRISTOFF      NOR      3:46:23
  2. M. PEDERSEN      DAN          vsi
  3. C. BOL           NIZ             
  4. S. BENNETT       IRS             
  5. P. SAGAN         SLK             
  6. E. VIVIANI       ITA             
  7. G. NIZZOLO       ITA             
  8. B. COQUARD       FRA         isti
  9. A. TURGIS        FRA             
 10. J. STUYVEN       BEL             
 ...                                  
 14. L. MEZGEC        SLO             
 17. T. POGAČAR       SLO             
 29. J. POLANC        SLO             
 39. P. ROGLIČ        SLO             
164. M. MOHORIČ       SLO          čas
Skupni vrstni red:                    
  1. A. KRISTOFF      NOR      3:46:13
  2. M. PEDERSEN      DAN        +0:04
  3. C. BOL           NIZ         0:06
  4. S. BENNETT       IRS         0:10
  5. P. SAGAN         SLK          vsi
  6. E. VIVIANI       ITA             
  7. G. NIZZOLO       ITA             
  8. B. COQUARD       FRA             
  9. A. TURGIS        FRA         isti
 10. J. STUYVEN       BEL             
 ...                                  
 14. L. MEZGEC        SLO             
 17. T. POGAČAR       SLO             
 29. J. POLANC        SLO             
 39. P. ROGLIČ        SLO             
158. M. MOHORIČ       SLO          čas
Kristoff v rumenem, Slovenci s časom zmagovalca
Jon Izaguirre dobro prestal trčenje
Tomaž Kovšca v Dnevniku o uvodni etapi Toura
Znova strožja pravila glede okužb

Po posredovanju francoskih oblasti bodo kljub vsemu veljali strožji ukrepi za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom. Znova velja pravilo, da bo ob dveh pozitivnih primerih v moštvu, ne zgolj med kolesarji, to izključeno s Toura.

Mednarodna kolesarska zveza (UCI) je v petek sicer omilila svoja pravila glede izključitve ekip, če bi bila dva kolesarja pozitivna v razmiku sedmih dni. Pri UCI-ju so si po pritožbah ekip in nadaljnjih sestankih prizadevali, da bi bili kolesarji čim bolj izključeni iz enačbe dveh pozitivnih testov v ekipi.

Toda francoska vlada je skupaj z zdravstvenimi oblastmi zaradi vse večjega števila okužb v državi zaostrila pogoje za udeležence dirke po Franciji in znova uvedla prvotno pravilo.

Britanka Elizabeth Deignan je dobila žensko preizkušnjo La Course v Nici. V ciljnem sprintu je po 96 kilometrih ugnala Nizozemki, legendarno Marianne Vos in Demi Vollering. Za Britanko, ki kolesari za Trek-Segafredo, je bila to 38. zmaga v karieri.

Najboljša Slovenka je bila Eugenia Bujak (Ale BTC Ljubljana), ki je preizkušnjo končala na 13. mestu. Bujakova je v cilj pripeljala v drugi skupini z minuto in 50 sekundami zaostanka. Na startu preizkušnje je bila še Urška Žigart (Ale BTC Ljubljana), ki je dirko sklenila na 49. mestu z zaostankom pet minut in 50 sekund.

Dirko La Course, ki se bo čez dve leti razširila v etapno dirko, v svetovni seriji ženskega kolesarstva že sedem let organizira ASO, ki skrbi tudi za Dirko po Franciji.