Vodilni kolesar UCI-lestvice Primož Roglič bo v soboto Dirko po Franciji začel s statusom prvega favorita. Vsaj stavnice pravijo tako, medtem ko Martin Hvastija, ki se zaveda, kako nepredvidljiva dirka je Tour, razmišlja nekoliko drugače. Foto: Twitter/@JumboVismaRoad
Vodilni kolesar UCI-lestvice Primož Roglič bo v soboto Dirko po Franciji začel s statusom prvega favorita. Vsaj stavnice pravijo tako, medtem ko Martin Hvastija, ki se zaveda, kako nepredvidljiva dirka je Tour, razmišlja nekoliko drugače. Foto: Twitter/@JumboVismaRoad
Sorodna novica Kdo vse lahko zaustavi in prekosi Rogliča na 107. veliki francoski pentlji?

Kolesarska vročica narašča. Tritedenska Dirka po Franciji, ki bi jo morali po prvotnem načrtu spremljati po 27. juniju, se bo z dvomesečnim zamikom v soboto le začela. S prenosi na TV SLO. Tudi tokrat bo med strokovnimi komentatorji Martin Hvastija, ki uživa izjemno velik ugled. Nedvomno je izjemen poznavalec kolesarstva, kar je glede na njegovo dolgo in uspešno kariero tekmovalca (dvakrat je nastopil na Dirki po Franciji) in pozneje trenerja oziroma selektorja tudi razumljivo.

UCI omilil pravilo v primeru okužbe

Mednarodna kolesarska zveza je omilila pravila glede izključitve ekip s Toura v primeru pozitivnih izvidov na novi koronavirus. Ekipa bo po novem morala zapustiti tekmovanje, če bosta dva člana pozitivna v razmiku sedmih dni. UCI je omilil tudi pravilo, da bo tekmovalec nemudoma izključen, če bo pozitiven na rednih testih, ki jih bodo izvajali pred vsako etapo. Zdaj bo imel zadnjo besedo UCI-jev zdravnik, ki bo določil, kakšno nevarnost predstavlja vsak posameznik.

Martin Hvastija, ki je zadnji teden preživel s slovensko reprezentanco na EP-ju v Plouayu, bo tradicionalno eden od strokovnih komentatorjev prenosov Toura na TV SLO 2. Foto: MMC RTV SLO
Martin Hvastija, ki je zadnji teden preživel s slovensko reprezentanco na EP-ju v Plouayu, bo tradicionalno eden od strokovnih komentatorjev prenosov Toura na TV SLO 2. Foto: MMC RTV SLO

Jumbo Visma avgusta dirkala sanjsko
Hvastija o favoritih dirke vseh dirk noče govoriti. Stavnice in številni strokovnjaki Rogliča uvrščajo na sam vrh, tudi pred lanskega zmagovalca Egana Bernala, toda Hvastija malce provokativno zatrjuje, da Roglič ni favorit. A v isti sapi dodaja, da je na pripravljalnih dirkah nedvomno pokazal največ. Bil je izjemen tako na dirki Tour de l'Ain kot na kriteriju Dauphine. Izjemno delo je opravila tudi njegova ekipa Jumbo Visma. "Po tem, kar smo videli, je to sanjsko. Očitno so naredili tisto, kar so obljubljali tri leta. Sestavili so odlično ekipo – kljub vsemu, kar je šlo letos narobe. V tem trenutku so pripravljeni izredno, kaj bo čez štiri tedne, pa ne moremo vedeti."

Sorodna novica Roglič potrdil nastop na Touru

Kakšne posledice je pustil padec?
Se mar Hvastija boji, da so "čebele" prehitro v vrhunski formi? "Mislim, da ne. Tudi Sky je v najboljših letih pobiral zmage na spomladanskih dirkah in na zadnjih pripravljalnih dirkah. Wiggins, Froome, Thomas, lani Bernal ... Vsi so zmagovali v Švici, v Dofineji, pa že prej na Pariz-Nica. Večje vprašanje je, kako obdržati to formo in kaj se je zgodilo po tem Rogličevem padcu. Vseh informacij žal nimam. Morda gre tudi za varanje tekmecev. Vsekakor upam, da ni nič hujšega. Čeprav – če ga res toliko časa ni bilo na kolesu in če imajo fizioterapevti res veliko dela z njim, potem ni tako nedolžno. Želim si verjeti, da je to dobro zanj. Ker če je bil res prekmalu v predobri formi, ga bo to malo zadržalo, ne bo pa ga uničilo."

Skrivnostni Kolumbijci
Način, kako je Roglič na obeh avgustovskih dirkah, na katerih je nastopil, lomil tekmece, je bil precej zastrašujoč. "To je bil kar hud psihološki šok, predvsem za Bernala. Vprašanje, koliko je lahko v teh dveh tednih od zadnje dirke še natreniral in koliko se lahko njegova forma še dvigne. Kolumbijcem nikoli nisem zaupal. Vemo, da so dobri, če pridejo naravnost od doma in dirkajo. Ta forma potem traja tri tedne. Govorim na splošno, kako točno bo pri njem, ne vem. Upam, da je ne bo preveč dvignil med Tourom."

Lani je na Elizejskih poljanah skupno zmago slavil Egan Bernal, ki bo tudi letos prvi adut ekipe Ineos. Foto: EPA
Lani je na Elizejskih poljanah skupno zmago slavil Egan Bernal, ki bo tudi letos prvi adut ekipe Ineos. Foto: EPA

Lanski Giro ni merilo
Tritedenske dirke imajo svoje zakonitosti. Veliko je primerov, ko nekdo blesti na enotedenskih dirkah, na Grand Tourih pa ga zadnji teden odreže. Dovolj je en slab dan. Roglič je predvsem na lanski Vuelti dokazal, da je pravi mož za tritedenske maratone. "Lani je bil na Vuelti tudi tretji teden odličen in to me ne skrbi. Giro 2019 zame ni merilo, čeprav ga nekateri analitiki izpostavljajo. Ni, ker tam ni bila težava forma, ampak poškodba in bolezen. Se pa strinjam, da se lahko na takšni dolgi dirki zgodi marsikaj."

"Big Tom" bi lahko še precej dvignil formo
Stevena Kruijswijka, ki je lani Tour končal na tretjem mestu, zaradi poškodbe ne bo v ekipi Jumbo Visme. Je to dobro ali slabo, glede na to, da bi lahko Nizozemec v primeru, če bi bil v igri za vrh, bolj mislil nase kot pa na Rogliča? "Recimo, da je slabo, po tihem pa je tudi tako OK," se je namuzal Hvastija. Kaj pa Tom Dumoulin, ki bo ob Rogliču drugi kapetan Jumbo Visme? "Lahko se še dvigne. Več kot leto dni ni dirkal. Je edini, ki formo še lahko dvigne. In avgusta ni bil slab, vsaj glede na tekmovalni premor, ki ga je imel. Zadnji teden Toura bi lahko bilo vroče, je pa za ekipo seveda dobro, da imajo dva tako vrhunska kolesarja."

Sorodna novica Generalka pokazala, da Ineos proti Jumbo Vismi nima pravih možnosti

Pozor pred 13. etapo!
Letošnja trasa je drugačna kot prejšnja leta, že drugi dan bo treba v okolici Nice gristi v klanec. "Za razliko od klasičnih Tourov ni tako, da moraš na dirko priti na pol pripravljen, ampak moraš biti takoj vrhunsko pripravljen, ker so že te prve etape ob morju zahtevne. Kmalu so Pireneji, potem je zahrbtna 13. etapa (Chatel-Guyon - Puy Mary Cantal), ki je nihče na omenja na glas. Centralni masiv. Izredno, izredno zahtevna etapa. Pogačar jo je šel pogledat in izjavil, da tam ni šale. Sledijo še Alpe in kronometer predzadnji dan. Skratka, takoj je treba biti v formi in zdržati do konca. Ob tem, da nikoli ne veš, kdaj bo konec dirke. Zaradi okužbe gre lahko hitro vsa ekipa domov." Ker nikoli ne veš, kdaj bo konec dirke, ko bi lahko tudi razglasili skupnega zmagovalca, Hvastija trdi: "Bolje imeti rumeno majico, kot jo loviti."

Primož Roglič in Tadej Pogačar med favoriti 107. Toura

Pogačarju se bomo spet čudili
Bi torej lahko ekipa Jumbo Visme v slogu najmočnejših ekip v zgodovini dirke hitro prišla do rumene majice in jo branila kar do Elizejskih poljan? "Ob tej moči, ki so jo pokazali na zadnjih dirkah, lahko. Redke ekipe jo lahko držijo od začetka do konca. Oni lahko. Mislim, da bodo, glede na videno, od začetka dirkali na polno." Kakšne možnosti pa Martin Hvastija pripisuje Tadeju Pogačarju, ki je na stavnicah peti favorit za končno zmago (pred njim so Roglič, Bernal, Dumoulin in Pinot)? "Nima česa izgubiti. Vse, kar bo dosegel, bo samo plus. Lahko je neobremenjen. Mislim, da se bomo še krepko čudili njegovim dosežkom." Naj se "Pogi", ki je bil na lanski Vuelti tretji, osredotoči na skupno razvrstitev ali na posamezne etape? "Težko reči, a dokler lahko, bi rekel, naj drži najboljše."

Roglič pričakuje, da bo že na prvi etapi pestro