Ineos v zadnjem desetletju prevladuje na Dirki po Franciji, tudi letos bodo nastopili z izjemno močno ekipo. Kapetani naj bi bili Geraint Thomas, Chris Froome in lanski zmagovalec Egan Bernal. Foto: EPA
Ineos v zadnjem desetletju prevladuje na Dirki po Franciji, tudi letos bodo nastopili z izjemno močno ekipo. Kapetani naj bi bili Geraint Thomas, Chris Froome in lanski zmagovalec Egan Bernal. Foto: EPA

Nihče še nikoli ni umrl zaradi pomanjkanja profesionalnega kolesarstva.

Dave Brailsford

Najpomembnejša kolesarska dirka na svetu se ne bo začela konec junija, ampak je nov termin 29. avgust‒20. september. Znanih je nekaj podrobnosti, kako bodo zaščitili vse kolesarje, spremljevalno osebje, novinarje in seveda množico navijačev. Kolesarji bodo morali pred tritedenskim spektaklom v karanteno, dirka pa se bo v trenutku končala, če bi bil eden od kolesarjev ali spremljevalnega osebja pozitiven na covid-19.

Novi vzorniki, novi junaki
Ineos, ki je dobil sedem od zadnjih osmih Tourov (do lanskega leta pod imenom Sky), bo udeležbo odpovedal, če bodo pri ekipi začutili, da ni dovolj storjenega za varnost, je za angleške medije poudaril Brailsford, ki je razmišljal tudi o širših posledicah pandemije. Pooudaril je, da je svet dobil nove vzornike in junake, pri čemer je omenil zdravnike in medicinske sestre. Brailsford pravi, da svet pravzaprav ne potrebuje profesionalnega športa, potrebuje pa zdravniško osebje. "Nihče še nikoli ni umrl zaradi pomanjkanja profesionalnega kolesarstva," je bil slikovit Brailsford.

Sorodna novica Tour tudi uradno septembra; Giro in Vuelta oktobra po SP-ju

Froome najbolj vesel prestavitve
Preložitev Dirke po Franciji na september po njegovem mnenju najbolj ustreza Chrisu Froomu, saj bo lahko popolnoma okreval po hudem padcu pred skoraj letom dni. Brailsford meni, da bo 34-letni Froome (Tour je dobil v letih 2013, 2015, 2016 in 2017) konkurenčen v boju za svojo peto zmago na dirki vseh dirk. Najverjetneje bo ob Geraintu Thomasu in Eganu Bernalu eden izmed treh kapetanov Ineosa. Po besedah Brailsforda Froome trenira še bolj trdo kot konkurenca, saj želi narediti vse, da se po poškodbi vrne v najboljši formi.
Strokovnjaki medtem opozarjajo, da bi lahko septembra doživeli drugi val epidemije.

Opozorila, da se prireditelji Toura igrajo z zdravjem ljudi
Vodilni škotski epidemiolog Devi Shridar je opozoril prireditelje Dirke po Franciji, naj se ne igrajo z zdravjem ljudi in naj dirko preprosto odpovedo. Konec avgusta, ko je novi termin začetka dirke, po njegovem razmere ne bodo dovoljevale tekmovanja, še posebej, če bodo ob progi prisotni gledalci.

"Mogoče lahko Francija do takrat epidemijo zajezi. Ampak na Tour prihajajo gledalci z vsega sveta, zato bo dirka idealna, da se virus vrne. Kolesarji in navijači se gibljejo po vsej državi, s tem se virus širi in lahko pride do katastrofe. To je dolgoročna, kronična težava. Menim, da letos ne bo razmer, ki bi dovoljevale dirko z gledalci."