Jani Brajkovič: Očitno pri Emiratih vedo, kakšen tempo lahko Pogačar prenese in koliko dni lahko tako dirka

Tadej Pogačar je pridobil 43 sekund pred Jonasom Vingegaardom v prvi pirenejski etapi in prednost v skupnem seštevku povečal na skoraj dve minuti. Prvi Slovenec, ki je nosil majico vodilnega na Touru, Jani Brajkovič meni, da ekipa UAE ve, kaj dela.

"Morda jim ni bilo treba tako močno vleči. Lahko bi pustili beg in prepustili zmago enemu od ubežnikov, pa bi vseeno na zadnjem klancu naredili to, kar so naredili. Razlike ne bile nič manjše. Očitno pa imajo toliko samozaupanja, da dirkajo tudi na etapno zmago. Očitno vedo, koliko so sposobni v ekipi, kakšen tempo lahko prenesejo tekmovalci in koliko dni lahko tako dirkajo. Izšlo se jim je. Za zdaj je super," meni Brajkovič, ki se je v podkastu Tour 202 pridružil voditelju Luki Petriču in radijskemu poročevalcu Igorju Tomincu.

Pogačar je v petek še razmišljal, da bi lahko njegova ekipa v nadaljevanju dirke tekmovala bolj konservativno, toda Tominec opozarja, da 25-letnik dobro bere razpoloženje tekmecev okrog sebe. "Kaže, da so med etapo v ekipi prebrali situacijo, da bi lahko Jonasu zadali še kakšen udarec. Pogačarjeva prednost je zdaj v tem, da mu ni več treba napadati, Vingegaard pa to mora storiti. Ekipa Danca ni primerljiva s tisto, ki jo je imel lani. V 14. etapi je bil vzpon na Tourmalet, pa smo videli diametralno nasprotno sliko kot lani. Lani so na Tourmalet kolesarji Visme lomili Tadeja, letos pa je bilo ravno obratno," pravi Tominec.

Tadej Pogačar je navdušil na zahtevni 14. etapi 111. Dirke po Franciji. Foto: AP
Tadej Pogačar je navdušil na zahtevni 14. etapi 111. Dirke po Franciji. Foto: AP

Uvodna dva tedna sta pokazala, da so se pri Emiratih odločili, da skušajo z močnim tempom izčrpavati Jonasa Vingegaarda. Pri Vismi so še sredi etape razmišljali, da je ta strategija voda na Dančev mlin. V televizijskem prenosu so predvajali sporočilo športnega direktorja ekipe Visma Lease-a-bike. Rekel je, da ekipa UAE močno vleče, kar ustreza Vingegaardu. Danec je bil doslej pogosto zelo uspešen v zahtevnih, dolgih etapah z razvlečenimi klanci. Jani Brajkovič razmišlja, da sta v zadnjih sedmih etapah mogoča dva scenarija, odvisna sta od resnosti poškodb, ki jih je aprila staknil na dirki po Baskiji.

Če niso bile prehude, je Vingegaard izpustil dobršen del priprav do začetka Toura, tedaj ni imel dovolj dni treninga, zato pa bi lahko med dirko njegova pripravljenost rasla in bila zadnji teden najboljša. Če pa so bile poškodbe hujše, pa je popolnoma drugače. "Tega obdobja, ko tekmovalec okreva, ne moremo enačiti s počitkom. To ni počitek. Kolesar takrat troši ogromno energije, kalorij in mentalne energije. Takšen tekmovalec, ki sprva okreva po poškodbi, potem en mesec trenira in gre na Tour, niti približno ni spočit. Travma povzroči toliko fizičnega in psihičnega stresa, da se potem, predvsem v tretjem tednu, to pozna. Nočem pa prikazati te situacije, kot da Jonas ni bil poškodovan. Ker očitno je bil poškodovan. Ne vemo pa, kako hudo je bil poškodovan," meni Brajkovič.

Belokranjec je tudi poudaril vlogo Adama Yatesa. Anglež, ki se je lani pridružil ekipi UAE, je bil že lani eden ključnih pomočnikov Tadeja Pogačarja. Svoje cilje postavi za cilje svoje ekipe, na kar je po 14. etapi znova opomnil tudi Tadej Pogačar, ki je zatrdil, da je Yates največji ekipni igralec, ki jih je kadar koli srečal. "Adam Yates je kolesar, ki je pripravljen dati 100 odstotkov za kapetana. Zelo nesebično pomaga. Nima svojih ciljev. Vso energijo, ki jo ima, vloži v to, da je Tadej na koncu boljši. Takšnih kolesarjev je zelo malo," je v podkastu Tour 202 povedal Brajkovič.

Eden najboljši slovenskih kolesarjev svoje generacije pa je poudaril tudi škodoželjnost, prezir in sovraštvo nekaterih slovenskih kolesarskih navijačev, ki se postavljajo na strani Pogačarja in Primoža Rogliča ter zaničujejo, ponižujejo in ne spoštujejo drugega. "Neverjetno se mi zdi, da gre nekdo na tako nizko raven. V Sloveniji imamo dva kolesarja, ki sta najboljša na svetu. Eden je dvakrat zmagal na Touru, drugi je dobil skoraj vse največje dirke na svetu, razen Toura, drugi je bil na Touru. Oba sta super fanta, mi se pa gremo tu igrice, kdo je boljši in kdo slabši," je opozoril Brajkovič.

Podkast Tour 202 je na voljo po vsaki etapi kolesarske dirke po Franciji pri ponudnikih podkastov, na spletni strani Vala 202 in na RTV-aplikaciji 365.