Mark Cavendish je bil dolga leta šprinterski kralj Toura, a šele zdaj pri 31 letih je uresničil veliko željo in oblekel rumeno majico vodilnega na najpomembnejši kolesarski dirki leta. Foto: Reuters
Mark Cavendish je bil dolga leta šprinterski kralj Toura, a šele zdaj pri 31 letih je uresničil veliko željo in oblekel rumeno majico vodilnega na najpomembnejši kolesarski dirki leta. Foto: Reuters

To sem naredil za svoje moštvo Dimension Data in za afriško celino, da bomo spravili pet tisoč otrok na kolesa.

Mark Cavendish
Mark Cavendish v rumeni majici
Ko si je oblekel rumeno majico, so Marka Cavendisha premagala čustva in je potočil solzo. A že v 2. etapi ga čaka misija nemogoče, da bi na ciljnem vzponu ubranil skupno vodstvo na Touru. Foto: Reuters
Alex Howes (Cannondale) in Anthony Delaplace (Fortuneo) na 1. etapi Toura 2016
Alex Howes in Anthony Delaplace sta na uvodni etapi Toura bežala kar 174 kilometrov! Ujeta sta bila šele pet kilometrov pred ciljem. Foto: EPA
Tour de France 2016
Alberto Contador je med uvodno etapo po Normandiji padel. "Obdrgnjen sem po celotni desni strani, od gležnja do rame, a k sreči vsaj ne grem domov. Upam, da bom okreval do gorskih etap." Foto: EPA
Kolesarji na štartu prve etape pred največjo znamenitostjo Normandije Mont Saint Michelom, cilj pa je bil nato na znameniti obali Utah, kjer so se zavezniki uspešno izkrcali na Dan D, ki je oznanil začetek konca 2. svetovne vojne v Evropi. Foto: Reuters
Cavendishu uvod, Slovenci v ozadju
Za uvod v Tour čustveno slavje Cavendisha

Prva etapa 103. Dirke po Franciji Mont Saint Michel-Utah Beach v Normandiji se je začela in končala ob morju, na 188 kilometrih pa ni bilo resnega klanca, tako da se je kljub pogumnemu begu dvojca Howes-Delaplace uresničila napoved o šprintu najmočnejših kolesarjev.

A zaradi množičnega padca v zadnjem kilometru je spredaj ostalo samo devet najboljših šprinterjev, v najboljšem položaju je bil Marcel Kittel, nato je napadel svetovni prvak Peter Sagan, a prvi čez ciljno črto je prišel Mark Cavendish. Britanec z otoka Man je uresničil svojo veliko željo - s 27. etapno zmago na Touru je prvič oblekel prestižno rumeno majico vodilnega na Dirki po Franciji.

Rumena majica, da bo spravil pet tisoč otrok na kolesa
"Neverjetno, to je bila moja tretja priložnost in prvič se mi je izšlo brez smole. Ne vem, kaj naj rečem. Rumena majica je ikona. Dobro je za prepoznavnost pokroviteljev kot dobrodelne organizacije Qhubeka. To sem naredil za svoje moštvo Dimension Data in za afriško celino, da bomo spravili pet tisoč otrok na kolesa,"
je bil močno ganjen v prvi izjavi po zmagi Cavendish, ki pa mu je ob tem uspelo izpostaviti, za kaj si prizadeva kot ambasador kolesarstva. "Zelo sem čustven. Jutri bo poseben dan, ko bom vozil v rumenem. Ni lepšega kraja za kaj takšnega kot v Utah Beachu, kjer so naši vojaki umrli za nas," je pozneje v rumenem še dodal Cavendish.

Bežala kar 174 km od skupno 188
Uvodno etapo francoske pentlje sta zaznamovala Alex Howes (Cannondale) in Anthony Delaplace (Fortuneo), ki sta bežala že od devetega kilometra, ko sta najprej polovila trojico originalnih ubežnikov, nato pa vztrajala vse do pet kilometrov pred ciljem oz. skupaj kar 174 kilometrov. Francoz Delaplace je bil za borbenost nagrajen z rdečo številko za 2. etapo. Že na nedeljski drugi etapi je pričakovati novega nosilca rumene majice, saj se bo etapa končala s skoraj dvokilometrskim vzponom tretje kategorije na Cherbourg en Cotentin.

Neprijeten padec Contadorja
77 km pred ciljem prve etape je po tleh zgrmel eden izmed glavnih favoritov Alberto Contador. Španec je po izhodu iz ovinka priletel na otok sredi ceste in si močno strgal dres ter uničil kolesarski čevelj, zaradi odrgnin na desni rami pa je potreboval tudi zdravniško oskrbo.

Množični padec v zadnjem kilometru je zakuhal nespretni Danec Michael Mörköv, ki je zapel ob varnostno ograjo, za seboj pa potegnil več drugih kolesarjev in na ozki cesti ustvaril luknjo. Ker se je padec zgodil v zadnjem kilometru, so se zaostanki vsem v glavnini izničili, čeprav so favoriti prihajali s polminutnim in večjim zaostankom.

Zaostanke zaradi padca izbrisali
Od glavnih favoritov je prvi skozi cilj prišel Britanec Christopher Froome, ki je bil 25. s 23 sekundami zaostanka, enako je zaostal tudi 30. Kolumbijec Nairo Quintana. Španec Alberto Contador je po padcu s 55 sekundami osvojil 85. mesto. Kristijan Koren (Cannondale-Drapac) in Borut Božič (Cofidis) sta skozi cilj prišla skupaj na 79. in 80. mestu, oba z zaostankom 50 sekund. Oba Slovenca v dresu Lampre-Meride sta zaostala eno minuto, Luka Pibernik je bil 102., Jan Polanc pa 131. Po večurnem pregledovanju so pričakovano izbrisali vse zaostanke, tako so tudi vsi štirje Slovenci dobili čas zmagovalca.

Na pentlji tudi štirje Slovenci
Zmago na 103. Dirki po Franciji brani Chris Froome, ki tudi letos velja za prvega favorita. Največji izzivalci naj bi bili Alberto Contador, Nairo Quintana in Fabio Aru. Možnosti za napade bo veliko, saj je na sporedu kar devet gorskih etap.

V rumeni karavani bodo štirje Slovenci: Kristjan Koren (Cannondale), Borut Božič (Cofidis), Jan Polanc in Luka Pibernik (oba Lampre). 103. Dirko po Franciji boste lahko spremljali v prenosih na TV Slovenija 2 in MMC-jevem portalu - vsak dan tritedenske dirke po 15. uri.

1. ETAPA
                                      
Mont Saint Michel-Utah Beach (188 km):
  1. M. CAVENDISH      VB      4:14:05
  2. M. KITTEL        NEM             
  3. P. SAGAN         SVK          vsi
  4. A. GREIPEL       NEM             
  5. E. THEUNS        BEL         isti
  6. C. LAPORTE       FRA             
  7. B. COQUARD       FRA          čas
  8. A. KRISTOFF      NOR             
  9. D. McLAY          VB             
 10. G. HENDERSON     AVS            
 ...                                  
 79. K. KOREN         SLO          vsi
 80. B. BOŽIČ         SLO      
102. L. PIBERNIK      SLO          
131. J. POLANC        SLO     isti čas
                                      
SKUPNI VRSTNI RED                     
                                      
Po prvi etapi (od 21):                
 1. M. CAVENDISH       VB      4:13:55
 2. M. KITTEL         NEM           +4
 3. P. SAGAN          SVK            6
 4. A. GREIPEL        NEM           10
 5. E. THEUNS         BEL             
 6. C. LAPORTE        FRA              
 7. B. COQUARD        FRA             
 8. A. KRISTOFF       NOR             
 9. D. McLAY           VB             
10. G. HENDERSON      AVS            
...
 79. K. KOREN         SLO          vsi
 80. B. BOŽIČ         SLO      
102. L. PIBERNIK      SLO          
131. J. POLANC        SLO     isti čas

Zaključek uvodne etape na Dirki po Franciji 2016

To sem naredil za svoje moštvo Dimension Data in za afriško celino, da bomo spravili pet tisoč otrok na kolesa.

Mark Cavendish
Cavendishu uvod, Slovenci v ozadju
Za uvod v Tour čustveno slavje Cavendisha