Primož Čerin: Če bi moral izbrati, bi raje en dan nosil rumeno majico, kot dobil etapo na Touru

Kariera prvega kolesarja sveta je že zdaj kariera presežkov. Dobro se počuti v rumeni, rožnati in pikčasti majici, osvojil je etape na vseh treh največjih dirkah. To je z zmago na 17. etapi letošnjega Toura uspelo tudi Richardu Carapazu. Ekvadorec je postal 110. v zgodovini, ki je zmagal etapo na vseh treh grand tourih, kar je poleg Pogačarja uspelo tudi Mateju Mohoriču in Primožu Rogliču. Gost tokratne epizode podkasta Tour 202 Primož Čerin pa bi raje kot etapo na Touru za dan oblekel simbol vodilnega: “Izbral bi rumeno majico. V kolesarstvu je to sveta stvar. Rumena majica na Touru ti spremeni življenje v kolesarski karavani.”

Čerin poudarja, da si Pogačar na letošnjem Touru celo sam išče izzive, da mu je dirka zanimivejša in tudi v rumeni majici navadno on naredi prvo potezo. Luka Dolar, poročevalec Vala 202, sicer poudarja, da se pri Pogačarju vidi utrujenost, a deluje igriv in razigran. Predvsem pa reporter s terena poudarja, da ne pričakuje, da bi se v Pogačarjeve misli že prikradlo razmišljanje o prihodnjih preizkušnjah, kot so olimpijske igre.

Tadej Pogačar navdušuje na letošnji Dirki po Franciji, prijetno preseneča pa tudi Remco Evenepoel. Foto: EPA
Tadej Pogačar navdušuje na letošnji Dirki po Franciji, prijetno preseneča pa tudi Remco Evenepoel. Foto: EPA

Tudi Čerin meni, da bi lahko mož v rumenem dirko poskušal le nadzorovati, a to ne bi bil pravi Tadej, hkrati pa se lahko hitro vse obrne na glavo: “Zaključek bo težak, boj na izčrpavanje. Ne gre za to, da padeš v krizo, selekcija se naredi, ko se vozi navzgor in navzdol – hitrosti so vratolomne, za vsakim ovinkom je lahko presenečenje. Če gledamo formo, je Tadej v drugi kategoriji, ima prestavo več proti vsem najboljšim.

V preteklih epizodah podkasta Tour 202 je tudi Bogdan Fink poudaril, da bi Pogačar že lahko začel razmišljati celo o Vuelti in trojčku največjih dirk, a Čerin opozarja, da kolesarje zdaj čakajo še igre v Parizu, zatem svetovno prvenstvo in da se je, ko vselej tekmuješ za zmago, za tem težko pripraviti na še eno tritedensko dirko.

Eden od kolesarjev, ki najbrž vsaj malenkost že razmišlja tudi o olimpijskih igrah, pa je tretjeuvrščeni na Touru Remco Evenepoel, ki je na 17. etapi pridobil proti obema višje uvrščenima – ključnih je predvsem 12 sekund proti Jonasu Vingegaardu. Nad Belgijcem je navdušen tudi Luka Dolar: “Remco nekaj dela prav glede na to, da ima ne nazadnje Vuelto v svojem žepu. Če bi vrteli čas nazaj, smo dvomili, da je primeren za tritedenske dirke. Vse skupaj stopnjuje in sledi načrtu. Letos je prvič vozil Pariz–Nico, večetapno preizkušnjo na francoskih tleh, zdaj prvič Tour. Dobro mu gre, videti je presenetljivo. Pozitiven znak je, da je prišel na start z najmanj kilogrami do zdaj. To se pozna na zahtevnih vzponih.

Od Evenepoelove kariere se je veliko pričakovalo, zdaj na svojem prvem Touru morda celo preseneča tudi gosta podkasta Tour 202 Primoža Čerina: “Pozitivno me je presenetil. V preteklih težkih etapah je dobro odreagiral, ni postajal paničen, in ko se je znašel v težavah, se je s svojim tempom vožnje zelo dobro izvlekel. Njegov zaostanek je relativno majhen. Pričakoval sem, da bo imel v pirenejskih etapah več težav. Verjetno bo v kronometru zadnji dan še zelo konkurenčen – vprašanje je, kako bo do takrat odpeljal tri zelo težke etape. Tekmovalce čaka peklenski zaključek Toura.”

Za Jonasom Vingegaardom je na drugi strani zahtevna 17. etapa, ko je hkrati napadal prvo in branil drugo mesto – na koncu je sekunde izgubil proti obema tekmecema. Spopadal se je z odločitvijo, ali želi pokriti Pogačarja ali se spustiti za Evenepoelom. Zdaj prihajajo najdaljši vzponi, ki – kot je sam dejal – Dancu najbolj ležijo. V nedeljo bo bolj v svojem elementu Evenepoel, ki verjetno meri celo na olimpijsko medaljo v vožnji na čas.

Pred zadnjimi etapami, tudi Toura 202, ki je na voljo pri ponudnikih podkastov, na spletni strani Vala 202 in na RTV-aplikaciji 365, pa se zdi še vedno bolj odprt boj za drugo mesto kot za rumeno majico, v vsakem primeru pa se Evenepoelu na njegovem prvem Touru nasmihajo stopničke.