Campenaerts je o napadu v 18. etapi razmišljal že od decembra. Foto: Reuters
Campenaerts je o napadu v 18. etapi razmišljal že od decembra. Foto: Reuters

Etapa je bila dolga 179,5 km in je vodila od Gapa do Barcelonnetta. Trasa je bila izjemno razgibana, skupaj je prinesla okrog 3100 višinskih metrov, s čimer je bila idealna za beg.

Victor Campenaerts je v pravem trenutku sprožil napad. Foto: Reuters
Victor Campenaerts je v pravem trenutku sprožil napad. Foto: Reuters

To se je zgodilo zelo zgodaj, ko se je iz glavnine izstrgalo kar 36 kolesarjev, med katerimi pa ni bilo Slovencev ali tistih, ki bi najvišje kotirali v skupnem seštevku. Glavnina se tako ni vznemirila in pustila, da beg pelje svojo zgodbo. Glavnina je zaostala dobrih 13 minut.

Ker je bila spredaj velika skupina, smo bili v zadnji uri priča več pobegom in različnim akcijam. Zadnje kilometre je tako skupaj kolesarila trojka Matteo Vercher, Michal Kwiatkowski in Victor Campenaerts. V zaključku je tekmeca skušal presenetiti Francoz, a sta ga preostala dva hitro ujela, v zadnjih metrih pa je bil prepričljivo najboljši Belgijec.

Zadnji kilometer 18. etape Dirke po Franciji

Čustvena izjava novopečenega očeta
"Vsi sanjamo zmago na Touru, o tem sem tudi sam zelo dolgo sanjal, o etapni zmagi sem razmišljal že po klasikah. Za mano je težko obdobje, dolgo sem se pogajal o podaljšanju pogodbe, nisem bil prav dolgo na višinskih pripravah. Pred kratkim sem postal oče, z zelo motivirano ekipo sem odšel na Tour in to je zdaj darilo za vse skupaj. Imel sem le en 'naboj' za napad in izstrelil sem ga v pravem trenutku," je v cilju zelo čustveno razlagal 32-letni zmagovalec. Campenaerts ne zmaguje prav pogosto, večinoma v vožnji na čas (sedem zmag), zato je bil zmage res izjemno vesel.

Pogačarja do tretjega osvojenega Toura ločijo le še trije dnevi. Foto: Reuters
Pogačarja do tretjega osvojenega Toura ločijo le še trije dnevi. Foto: Reuters

Mohorič ni imel nog za beg ali zmago
Od te etape si je veliko obetal Matej Mohorič, a mu ni uspelo priti v veliko ubežno skupino 36 kolesarjev. V cilju je za TV Slovenija povedal: "Preden se je začel vzpon, sem bil zraven, a ko se je začel protinapad, nisem mogel priti zraven in se nisem mogel več preseliti naprej. Nisem imel najboljših nog, da bi zmagal. Počutim se sicer vse bolje."

Enaka razmerja kot po sredi
Razmere med najboljšimi so tako enake kot po sredni etapi, ko si je Tadej Pogačar (UAE Emirates) priboril dodatni dve sekundi naskoka pred prvim zasledovalcem Jonasom Vingegaardom (Visma Lease a Bike), potem ko so ga znova zasrbele noge in je napadel, čeprav klanci niso bili najtežji. Slovenski šampion ima 3:11 minute prednosti pred Dancem, zmagovalcem zadnjih dveh Tourov. Tretji je Remco Evenepoel (Soudal QuickStep), ki je tudi napadel Vingegaarda. Za Pogačarjem Belgijec zaostaja 5:09.

"Dober občutek je, ko gre enkrat vse po načrtu, a trasa ni bila ravno takšna, da bi se kje posebej sprostili. Ves čas je šlo gor in dol. Vseeno kar zahteven dan, ampak vse je bilo pod nadzorom, zato sem vese," je etapo ocenil Pogačar.

Za Pogačarja so zadnje tri etape domače, saj tam trenira

Za konec sami peklenski dnevi
Do konca Toura sledijo le še tri zahtevne etape, dve gorski in končna vožnja na čas od Monaka do Nice. Petkova prinaša dva klanca ekstra kategorije in ciljnega prve na Isolo 2000. Naredili bodo 4400 višinskih metrov. V soboto jih bodo še več (4600), čakajo pa jih štirje kategorizirani klanci, trije prve kategorije, med njimi je tudi ciljni na Col de la Couillole.

Fotogalerija

Profil 18. etape. Foto: ASO/GeoAtlas
Profil 18. etape. Foto: ASO/GeoAtlas
Pot, ki jo bodo kolesarji opravili v 18. etapi. Foto: ASO/GeoAtlas
Pot, ki jo bodo kolesarji opravili v 18. etapi. Foto: ASO/GeoAtlas

111. Dirka po Franciji

18. etapa, Gap−Barcelonnette, 179,5 km

Vrstni red po 18. etapi (od 21)

  1. T. POGAČAR        SLO    74:45:27
  2. J. VINGEGAARD     DAN       +3:11
  3. R. EVENEPOEL      BEL        5:09
  4. J. ALMEIDA        POR       12:57
  5. M. LANDA          ŠPA       13:24
  6. C. RODRIGUEZ      ŠPA       13:30
  7. A. YATES           VB       15:41
  8. G. CICCONE        ITA       17:51
  9. D. GEE            KAN       18:15
 10. S. BUITRAGO       KOL       18:35
 ...                                  
 83. J. TRATNIK        SLO     3:04:10
116. L. MEZGEC         SLO     3:46:16
127. M. MOHORIČ        SLO     4:03:48
Izkušeni Campenaerts najmočnejši med ubežniki v 18. etapi Toura