Tom Dumoulin je vse tekmece prehitel več kot za minuto. Foto: Reuters
Tom Dumoulin je vse tekmece prehitel več kot za minuto. Foto: Reuters
Chris Froome
Chris Froome ima zdaj že skoraj tri minute naskoka pred Nairom Quintano in v Alpah čaka Kolumbijca zelo težka naloga. Foto: Reuters
Nairo Quintana
Nairo Quintana se v močnem vetru s strani ni znašel. Foto: Reuters
Froome po kronometru še povečal prednost

Britanec je na 37,5 km dolgi progi od Bourg-Saint-Andeola do La Caverne du Pont-d'Arca zaostal minuto in tri sekunde za Nizozemcem, ki je pravi specialist za vožnjo na čas. Tretje mesto je zasedel Portugalec Nelson Oliveira, ki je zaostal minuto in 31 sekund.
Bauke Mollema je na šestem mestu zaostal minuto in 56 sekund. Nizozemec se je prebil na drugo mesto v skupnem seštevku, saj je Quintana močno zaostal in v skupnem seštevku zaostaja tri minute za Froomom.

Dumoulin vesel, a hkrati žalosten zaradi žrtev
"Danes je bilo vprašanje predvsem, ali bi sploh dirkali. Odločili smo se za nastop, saj ne smemo dovoliti teroristom, da vplivajo na naše življenje in družbo. To, kar se je zgodilo, je grozno in je zasenčilo vse drugo. Tudi sam sem zato razdvojen. Seveda sem vesel, ker sem zmagal, a sem tudi žalosten zaradi žrtev, sočustvujem z njihovimi svojci," je po svoji drugi etapni zmagi na letošnjem Touru dejal Dumoulin.
Polanc končal na 48. mestu
Od četverice Slovencev je bil na kronometru najboljši Jan Polanc (Lampre-Merida), ki je zasedel 48. mesto. Luka Pibernik (Lampre-Merida) je bil na 155. mestu, Kristijan Koren (Cannondale-Drapac) in Borut Božič (Cofidis) sta varčevala z močmi za naslednje etape. Skupno je od Slovencev najvišje Polanc na 79. mestu.
Prudhomme: Ne predajamo se ljudem, ki želijo spremeniti naš način življenja
Sinočnji teroristični napad v Nici je močno zaznamoval tudi današnje dogajanje na Touru, sprva so prireditelji razmišljali, da danes etape sploh ne bi izvedli, a so se nazadnje le odločili za nadaljevanje dirke.
Direktor Toura Christian Prudhomme je imel pred začetkom vožnje na čas kratek govor, kjer je pojasnil, da so se odločili za nadaljevanje. "Etapo bomo izvedli, Tour bo ohranil svoje dostojanstvo. Ne predajamo se ljudem, ki želijo spremeniti naš način življenja," je o tem dejal direktor dirke Christian Prudhomme.

Tokratna vožnja na čas je bila razgibana. Kolesarji so se najprej povzpeli na Cote de Bourg Saint Andeol (409 m), sledilo je dobrih 15 km ravnine, nato spust s Col du Serre de Tourreja (323 m) do Le Pont d'Arca (90 m). Po nekaj kilometrih ravnine sledi še manjši vzpon s ciljem na La Caverne du Pont d'Arcu (270 m).

Po koncu etape so prireditelji zaradi tragičnih dogodkov v Franciji tudi spremenili ustaljen potek podeljevanje nagrad in majic. Na oder so prišli vsi tekmovalci skupaj in pokazali svoje majice v znak solidarnosti, poleg tega so se, namesto ob običajni glasbeni spremljavi, v tišini z minuto molka še enkrat spomnili na nesrečne žrtve napada v Nici.

Nica je za Frooma domač kraj
"Moramo stati skupaj. Dogodki v zadnjem dnevu so stvari postavili v povsem novo perspektivo. Seveda sem vesel, da se je zame kronometer dobro izšel, toda vzdušje je žalostno. Z mislimi smo vsi pri žrtvah in njihovih domačih. Nica je tudi zame v Franciji domač kraj in težko si predstavljam, kaj zdaj ljudje tam doživljajo," je o žalostnem dnevu na Touru razmišljal Froome.
V soboto bodo kolesarji vozili 14. etapo od Montelimarja do Villars-les-Dombes Parc des Oiseauxa (208,5 km). Šprinterji upajo, da bodo končno prišli na svoj račun.

13. etapa, 
Bourg Saint Andeol-La Caverne du Pont 
d'Arc, kronometer, 37,5 km:           
  1. T. DUMOULIN      NIZ      50:15
  2. C. FROOME         VB      +1:03
  3. N. OLIVEIRA      POR       1:31
  4. J. COPPEL        FRA       1:35
  5. R. DENNIS        AVS       1:41
  6. B. MOLLEMA       NIZ       1:54
  7. G. THOMAS         VB       2:00
  8. J. IZAGUIRRE     ŠPA       2:02
  9. T. MARTIN        NEM       2:05
 10. S. CUMMINGS       VB       2:24
 ...                                  
 20. N. QUINTANA      KOL       3:08
 48. J. POLANC        SLO       5:10
155. L. PIBERNIK      SLO       8:37
176. K. KOREN         SLO       9:38
185. B. BOŽIČ         SLO      10:42

Skupni vrstni red po 13. etapi (od 21):                 
  1. C. FROOME         VB   58:02:51
  2. B. MOLLEMA       NIZ      +1:47
  3. A. YATES          VB       2:45
  4. N. QUINTANA      KOL       2:59
  5. A. VALVERDE      ŠPA       3:17
  6. T. VAN GARDEREN  ZDA       3:19
  7. R. BARDET        FRA       4:04
  8. R. PORTE         AVS       4:37
  9. D. MARTIN        IRS       5:03
 10. F. ARU           ITA       5:16
 ...                                  
 79. J. POLANC        SLO    1:39:03
107. L. PIBERNIK      SLO    1:55:21
172. K. KOREN         SLO    2:26:34
175. B. BOŽIČ         SLO    2:27:50
Froome po kronometru še povečal prednost