Mavrično-rumeni Peter Sagan bo danes drugi dan zapored v majici vodilnega kolesarja na Dirki po Franciji. Foto: Reuters
Mavrično-rumeni Peter Sagan bo danes drugi dan zapored v majici vodilnega kolesarja na Dirki po Franciji. Foto: Reuters

Nepredvidljivi svetovni prvak je v nedeljo ob oblačenju rumene majice vodilnega malce razburil Francoze, potem ko je iz zadnjega žepa potegnil majico svetovnega prvaka in dejal, da je izjemno vesel, da lahko nosi obe hkrati. Nato je še nekoliko nediplomatsko dodal, da je imeti rumeno majico nekaj posebnega, a da mu bela z mavrično zastavo na prsih preprosto pomeni več.

Že včeraj so Francozi na rumeno majico dodali še mavrico in Sagan je bil tega zares vesel. Enostavno ni veliko kolesarjev, ki jim je dano, da bi hkrati oblekli ti dve majici, Slovak pa se dobro zaveda, da bo v tej kombinaciji najbrž le še danes in jutri, potem bodo na vrhu tisti, ki računajo tudi na končni razplet, saj bodo na vrsti zahtevni vzponi v centralnem Masivu.

Kolesarje na Dirki po Franciji danes čaka četrta etapa s ciljem v Limogesu. Najbrž se bodo za etapno zmago spet "udarili" šprinterji. Prenos etape bo po 15. uri na TV SLO 2 in na MMC-ju.

Oblačenje v različne majice je enostavno proces, ki mu v kolesarskem svetu sledijo že vrsto let. Če kdo, potem prav kolesarji in njihove ekipe dajo ogromno na svojo promocijo. Že sama karavana spremljevalnih vozil je prava paša za oči. Ko pa na največjih dirkah dodajo še oglaševalsko karavano, se ne sprašujemo več, zakaj so ljudje pripravljeni stati ob trasi in čakati kolesarje tudi po tri ali štiri ure.

Na gorskih etapah so navijači ob progi ves dan. Z oglaševalskih avtomobilov vsak dan padajo tudi zelo praktične nagrade. V spremljevalni karavani, ki je dolga kar 12 kilometrov, se v oglaševalske namene vozi 170 vozil. V vsakem večjem mestu pripravijo več kot polurni program. Tudi na varovanje niso pozabili, za vse skupaj pa v treh tednih dirke potrebujejo 600 ljudi.

Ni jih malo, ki so že nadvse zadovoljni, če ujamejo kakšno osvežilno pijačo, kaj za pod zob ali pa denimo brivsko peno. Prva dneva letošnje Dirke po Franciji je bilo v Normandiji ob trasi več kot pol milijona ljudi. Kolesarji so se že v soboto šalili, da se nogometnega živ-žava, ki je te dni v Franciji na vrhuncu (na EP-ju bodo Francozi v četrtek v polfinalu igrali z Nemčijo) prav nič ne bojijo, saj so tudi številke o gledanosti Toura odlične.

Dare Rupar, Radio Slovenija, Športna zgodba (Val 202)