Rigoberto Uran (desno) je na ciljni črti dosegel prestižno zmago. Foto: Reuters
Rigoberto Uran (desno) je na ciljni črti dosegel prestižno zmago. Foto: Reuters
Chris Froome
Chris Froome se je znašel v težavah, a se je hitro vrnil v skupino vodilnih in tudi brez pomočnikov osvojil tretje mesto v etapi. Foto: Reuters
Richie Porte
Richie Porte, ki je blestel na kriteriju Dauphine pred mesecem dni, je bil resen kandidat za zmagovalni oder v Parizu. 23 km pred ciljem devete etape so se sanje Avstralca sesule v prah. Foto: Reuters
Warren Barguil
Warren Barguil je na cilju najprej točil solze sreče, saj je mislil, da je dobil etapo. Na koncu se je moral zadovoljiti z drugim mestom, za tolažbo pa je oblekel pikčasto majico in tudi rdečo številko za najbolj borbenega kolesarja v etapi. Foto: Reuters
Uran: Ko so mi rekli, da sem zmagal, sem mislil, da se norčujejo
Zadnji kilometer kraljevske etape Toura
Hud padec Richieja Porta na spustu
Težave Frooma s kolesom in napad Aruja

Trije vzponi ekstra kategorije v pogorju Jura so poskrbeli za veliko selekcijo na deveti etapi Dirke po Franciji. Pomočnik Frooma Geraint Thomas in Richie Porte sta na vratolomnih spustih padla in dirko končala v bolnišnici.
Za zmago se je v Chamberyju udarila šesterica kolesarjev. Kolumbijec Uran je v šprintu ugnal junaka dneva Francoza Barguila, ki je prejel nagrado za najbolj borbenega kolesarja (rdečo številko) in oblekel tudi pikčasto majico za najboljšega hribolazca. Zbral je 60 točk, na drugem mestu pa je Primož Roglič s 30 točkami.

Aru nešportno napadel Frooma
Froome je končal na tretjem mestu in dobil celo še štiri sekunde bonifikacije, potem ko se je na zadnjem vzponu ekstra kategorije na Mont du Chat (1504 m) znašel v težavah. Fabio Aru se je nešportno lotil Britanca, za napad je izkoristil okvaro kolesa pri 32-letnem branilcu naslova. Italijan ni našel sovoznikov, ki bi mu v begu pomagali, očitno pa so ga ustavili tudi odgovorni v njegovi ekipi Astana in mu ukazali, da počaka tekmeca, Aru pa je le besno udaril po kolesu in se prilagodil.

Froome je uspešno odgovarjal na poznejše napade Aruja in tudi nesrečnega Porta, nato pa z napadi skušal tudi sam. V skupnem seštevku ima zdaj 18 sekund naskoka pred Arujem, tretji je Francoz Romain Bardet, ki zaostaja 51 sekund. Razlike med najboljšimi še niso prevelike, vsekakor pa sta Nairo Quintana in predvsem Alberto Contador že izgubila možnosti za skupno zmago.
Froome se je zahvalil Portu za športno potezo
"Imam zelo mešane občutke. Srečen sem, da sem še vedno v rumeni majici. Ogledal sem si posnetek padca Richieja Porta, ki je moj dolgoletni prijatelj. Res upam, da ni dobil hudih poškodb. Ostali smo brez Thomasa, potem pa sem imel težave s prestavami na vznožju vzpona na Mont du Chat. Zamenjal sem kolo in Porte se je zares izkazal, ko je zaustavil ritem skupine in dejal, da zdaj ni pravi čas za napad. To je bila velika poteza in res upam, da bo kmalu znova na kolesu," je pojasnil Froome.

Roglič prvi na vrhu prelaza Biche
Že takoj po štartu v Nantui se je karavana spopadla z 11-kilometrsko vožnjo v klanec do 1144 metrov visokega prelaza Col de Berentin (tretja kategorija). Hitro se je od glavnine odlepila skupina več kot 30 kolesarjev, med katerimi je bil tudi Roglič.
Prvi vzpon ekstra kategorije je bil na sporedu po dobrih 50 kilometrih, ko so se kolesarji povzpeli na 1316 m visoki Col de la Biche (10,5 km, povprečni naklon devet odstotkov). Malo pred vrhom je Roglič pospešil, prvi prečkal ta prelaz, osvojil 20 točk in virtualno prevzel vodstvo v točkovanju za pikčasto majico za najboljšega hribolazca. Glavnina je zaostajala več kot šest minut in pol.

Thomas z zlomljeno ključnico končal dirko
Po spustu (tam je padel do te etape skupno drugouvrščeni Geraint Thomas (Sky) in moral zaradi zlomljene ključnice končati dirko) je sledil vzpon na Grand Colombier (1501 m. n. v.; 8,5 km, 9,9 %; največji naklon 22 %). Roglič je bil v začetnem delu tega klanca v drugi skupini, nekaj kolesarjev v ospredju je ušlo, toda Zasavec se je v zadnjih kilometrih znova odlično boril in čez prelaz prišel četrti ter osvojil novih 10 točk. V spustu je bil del vodilne skupine petih kolesarjev, ki se ji je pozneje pridružilo še pet zasledovalcev.
Froome z okvaro kolesa, Contador omagal
Na zadnjem vzponu je imel Froome nekaj težav s kolesom. Prav v trenutku, ko je dvignil roko in poklical pomoč, je skočil Aru, toda napad Italijana je bil kratek in nosilec rumene majice se je ob pomoči ekipe hitro priključil. Aru in Porte sta zatem nekajkrat napadla na vzponu, a je Froome vsakič odgovoril, nato pa je Britanec sam prevzel narekovanje ritma, ki mu ni mogel slediti Quintana. Kolumbijec je hitro izgubil približno 30 sekund. Popolnoma je omagal Contador, ki se je tudi dvakrat znašel na tleh. Sanj o visoki skupni uvrstitvi Španca je konec.

Porte končal Tour s počeno ključnico in medenico
Prvi je na vrh prišel Barguil, ki je oblekel pikčasto majico. Pred zasledovalci, zbranimi okoli rumene majice, je imel približno 15 sekund naskoka. Sledil je težaven in nepredvidljiv spust, žrtev katerega je bil Porte. Pred levim zavojem je zapeljal s ceste, nato pa ga je vrglo čez in priletel je v skale ob cesti. Ob tem je podrl še Daniela Martina. Avstralec, eden glavnih Froomovih konkurentov, se je ob hudem padcu poškodoval in končal dirko. Padel je pri hitrosti 72,5 km/h. Odpeljali so ga v bolnišnico, bil je pri zavesti, slikanje pa je pokazalo počeno ključnico in medenico.

Uran nepričakovano do prestižne zmage
Sledilo je še 13 km ravnine. Odločal je šprint šesterice v Chamberyju. Jakub Fuglsang je krenil prehitro, Barguil ga je prehitel in se že veselil zmage, vendar je fotofiniš pokazal, da je bil za nekaj cm boljši Uran. Tretje mesto je zasedel Froome. Z istim časom so na cilj prišli še Romain Bardet, Aru in Fuglsang. Martin in Quintana sta zaostala minuto in 15 sekund. Roglič je prečkal ciljno črto na 19. mestu, zaostal je štiri minute in 19 sekund, mesto za njim je skozi cilj pripeljal Contador.
"Zapeljal sem že proti moštvenemu avtobusu, saj si nisem mislil, da sem dobil etapo. Ko sta padla Porte in Martin, sem imel okvaro prestav. Skušal sem le ostati z najboljšimi, zato je res neverjetno, da sem na koncu celo zmagal," je bil zadovoljen Uran. Kapetan ekipe Cannondale Drapac se je prebil že na četrto mesto v skupnem seštevku.

Tudi letos smo na MMC-ju pripravili nagradno igro Navidezna dirka. Še vedno se lahko prijavite, letos prvič podeljujemo nagrade tudi za zmagovalce posameznih etap! V deveti etapi je največ točk zbral uporabnik Nejc2k9 (385 točk), ki bo za nagrado prejel knjigo Klub rumene majice – kako razmišljajo zmagovalci Dirke po Franciji avtorja Edwarda Pickeringa in bidon.

Enako nagrado bodo prejeli vsi dnevni zmagovalci gorskih etap in obeh kronometrov, medtem ko bodo preostali dnevni zmagovalci prejeli knjigo Dirka po Italiji: zgodovina najznamenitejših Girov avtorja Brendana Gallagherja in bidon.

Upoštevane so spremembe, ki so opravljene do 11.00 za vsak dan. Podrobnejša navodila lahko preberete tukaj.

Skupni zmagovalec bo dobil
300 evrov vplačila v sklad ALTA GLOBAL, drugi 200 evrov in tretji 100 evrov vplačila v isti sklad. Prvih deset bo prejelo bidon.

Časovna zapora usodna za Demareja
Etapa je bila zelo kruta za šprinterje. Kar sedem jih ni uspelo ujeti časovne zapore. Arnaud Demare je že drugi dan zapored odpadel takoj na začetku etape. Ignatas Konovalovas, Jacopo Guarnieri in Mickael Delage so ostali ob kapetanu ekipe FDJ, saj je bil eden glavnih kandidatov za zeleno majico v Parizu. Poleg te četverice so z dirke izločeni tudi Juraj Sagan, Matteo Trentin in Mark Renshaw. Po ponedeljkovem prostem dnevu bo v torek na štartu še 181 kolesarjev.

9. etapa, Nantua-Chambery, 181,5 km:             
  1. R. URAN          KOL      5:07:22 
  2. W. BARGUIL       FRA          vsi 
  3. C. FROOME         VB              
  4. R. BARDET        FRA         isti 
  5. F. ARU           ITA              
  6. J. FUGLSANG      DAN          čas 
  7. G. BENNETT       NZL        +1:15 
  8. M. LANDA         ŠPA          vsi 
  9. D. MARTIN        IRS         isti 
 10. N. QUINTANA      KOL          čas 
 ...                                   
 19. P. ROGLIČ        SLO         4:19 
 20. A. CONTADOR      ŠPA     isti čas 
 43. J. BRAJKOVIČ     SLO        26:07 
166. B. BOŽIČ         SLO        37:26 
171. G. BOLE          SLO     isti čas 

Skupni vrstni red po 9. etapi:         
  1. C. FROOME         VB     38:26:28 
  2. F. ARU           ITA        +0:18 
  3. R. BARDET        FRA         0:51 
  4. R. URAN          KOL         0:55 
  5. J. FUGLSANG      DAN         1:37 
  6. D. MARTIN        IRS         1:44 
  7. S. YATES          VB         2:02 
  8. N. QUINTANA      KOL         2:13 
  9. M. LANDA         ŠPA         3:06 
 10. G. BENNETT       NZL         3:53 
 11. L. MEINTJES      JAR         5:00 
 12. A. CONTADOR      ŠPA         5:15 
 ...                                   
 37. P. ROGLIČ        SLO        32:58 
 46. J. BRAJKOVIČ     SLO        39:28 
144. G. BOLE          SLO      1:23:47 
172. B. BOŽIČ         SLO      1:35:41 

Razvrstitev po točkah (zelena majica): 
  1. M. KITTEL        NEM     212 točk 
  2. M. MATTHEWS      AVS     160      
  3. A. GREIPEL       NEM     130      
Gorski cilji (pikčasta majica):        
  1. W. BARGUIL       FRA      60 točk 
  2. P. ROGLIČ        SLO      30      
  3. A. VUILLERMOZ    FRA      27      
                                       
Mladi kolesarji (bela majica):         
  1. S. YATES          VB     38:28:30 
  2. L. MEINTJES      JAR        +2:58 
  3. P. R. LATOUR     FRA         3:28 
Uran: Ko so mi rekli, da sem zmagal, sem mislil, da se norčujejo
Zadnji kilometer kraljevske etape Toura
Hud padec Richieja Porta na spustu
Težave Frooma s kolesom in napad Aruja