Chris Froome je že zelo zgodaj v rumeni majici, prednost pred tekmeci pa ni velika. Foto: Reuters
Chris Froome je že zelo zgodaj v rumeni majici, prednost pred tekmeci pa ni velika. Foto: Reuters
Nairo Quintana
Nairo Quintana še čaka na pravi trenutek za napad. Foto: EPA

31-letni Britanec je leta 2013 in lani že po prvi gorski etapi dotolkel tekmece, tokrat pa mu ni uspelo priti do občutnejše prednosti v močnem nalivu s točo na Andorri Arcalis. Adam Yates (Orica-BikeExchange) na drugem mestu zaostaja le 16 sekund, Dan Martin (Etixx-QuickStep) pa še tri sekunde več. Quintana je na četrtem mestu, zaostaja pa 23 sekund. Razlike so zelo majhne, saj desetouvrščeni Alejandro Valverde zaostaja minuto.

"Mislim, da sem v odličnem položaju. Naša ekipa je zdaj v prednosti, imamo veliko možnosti za različne taktike v naslednjih dneh. Druge ekipe morajo napadati, saj imajo nekateri kapetani že velik zaostanek. Na vsakem izmed vzponov v Pirenejih sem imel ob sebi veliko pomočnikov, kar je dokaz, da je naša ekipa najmočnejša na Touru. Ko imajo moji glavni tekmeci le enega ali dva pomočnika, imam ob sebi še štiri ali pet pomočnikov. To je vsekakor velika prednost," je pojasnil Froome.

Na sobotni etapi je Froome presenetil tekmece na spustu s prelaza Peyresourde. Veselil se je etapne zmage in oblekel je tudi rumeno majico. Na nedeljski etapi je lahko nadzoroval tekmece, napadel je njegov glavni pomočnik Sergio Henao, Quintana pa je bil ves čas tik za njim.

Čakal je na silovit napad Quintane
"Vseskozi sem čakal na silovit napad Quintane na vzponu do Arcalisa. Nisem hotel pretiravati z ritmom, saj sem se pripravljal na odgovor po pospešitvi ritma, moral sem varčevati z močmi. Mislim, da bo ta teden ključen petkov kronometer. V zadnjem tednu nas čakajo štirje dnevi v Alpah in seveda še gorski kronometer. Tam se bo Tour tudi odločil," je dodal kapetan ekipe Sky, ki se zaveda, da bo zelo pomembna tudi četrtkova etapa na zloglasni Mont Ventoux (1912 m, 15,7 km, 8,8 %).

"Že pred začetkom Toura sem dejal, da pričakujem najtežjo dirko v karieri. Ko sem napadel na vzponu na Arcalis, mi je Quintana sledil. Seveda ne bom nadaljeval z vožnjo, če bo vseskozi za mojim kolesom. Očitno je res odlično pripravljen. Čaka nas še napornih deset dni. Mislim, da sem precej bolj svež kot lani, ko sem imel težave v zadnjem tednu," je razlagal Froome.

"Purito" Rodriguez ob koncu sezone v pokoj
Joaquim Rodriguez je sporočil, da se bo po koncu sezone upokojil. 37-letni Katalonec je v zadnjih letih nosil dres ruske Katjuše, uveljavil pa se je kot hribolazec in specialist za enodnevne dirke.

"Rad bi končal, ko sem še visoko. O tem sem govoril lani s svojo družino. Leto 2016 je posebno leto, ker je Tour prišel v mojo Andoro. Proga na olimpijskih igrah v Riu mi zelo ustreza. Končal bom zaradi družine. Zasluži si, da sem več z njo. Vedno me je podpirala. Zdaj je čas, da jaz podpiram njo," je dejal "Purito", petouvrščeni kolesar v skupnem seštevku Toura.

Dvakrat je zmagal na klasiki po Lombardiji in enkrat dobil Valonsko puščico. S svetovnih prvenstev ima srebro in bron, na tritedenskih dirkah pa je štirikrat končal med najboljšimi štirimi, nikoli ni zmagal. Na Dirki po Italiji 2012 in Dirki po Španiji 2015 je bil drugi. Na Touru je najvišje končal leta 2013, ko je bil tretji.

Contador najprej na preglede v Madrid
Alberto Contador, ki je v nedeljo odstopil na deveti etapi, je imel vročino, poleg tega pa čuti posledice padca v prvi in drugi etapi. Zdaj ga čakajo pregledi pri Manuelu Leyesu v Madridu, potem pa bo jasno, ali bo lahko nastopil na olimpijskih igrah in na Dirki po Španiji. Pred dvema letoma je Contador odstopil na 10. etapi Dirke po Franciji. Zlom se je hitro zacelil in septembra je v velikem slogu dobil Vuelto.

Skupni vrstni red po deveti etapi:               
  1. C. FROOME         VB     44:36:03 
  2. A. YATES          VB        +0:16 
  3. D. MARTIN        IRS         0:19 
  4. N. QUINTANA      KOL         0:23 
  5. J. RODRIGUEZ     ŠPA         0:37 
  6. R. BARDET        FRA         0:44 
  7. B. MOLLEMA       NIZ         isti 
  8. S. HENAO         KOL          čas 
  9. L. MEINTJES      JAR         0:55 
 10. A. VALVERDE      ŠPA         1:01 
 ...                                   
 75. J. POLANC        SLO      1:07:49 
101. L. PIBERNIK      SLO      1:26:03 
161. K. KOREN         SLO      1:50:44 
177. B. BOŽIČ         SLO      1:53:54