Jonas Vingegaard in Tadej Pogačar na ciljnem vzponu na Hautacam. Foto: EPA
Jonas Vingegaard in Tadej Pogačar na ciljnem vzponu na Hautacam. Foto: EPA

Ekipna taktika Jumba Visme je bila premočna za slovenskega šampiona. Jonas Vingegaard se je svoje druge etapne zmage na letošnjem Touru veselil tudi po zaslugi izdatne pomoči moštvenih sotekmovalcev na čelu z Woutom van Aertom in Seppom Kussom.

"Neverjetno. Zjutraj sem rekel dekletu in hčerki, da želim danes zmagati za njiju. Vesel in ponosen sem, da mi je uspelo. Bilo je zelo težko. Pogačar je zelo močno napadel, bil je zelo močen. Na srečo sem ga na zadnjem klancu lahko premagal. Zahvaliti se moram vsem moštvenim kolegom, vsi so bili izjemni. Brez njih mi nikoli ne bi uspelo," je dejal Danec.

Skupne zmage še ni želel proslavljati. "Vesel sem etapne zmage, Toura pa še nisem dobil. Do konca in prihoda v Pariz sta še dve etapi in kronometer. Moramo ostati osredinjeni in razmišljati dan za dnem."

Pogačar je že pred etapo napovedal napad na predzadnjem vzponu in nato tam tudi štirikrat poskušal streti nosilca rumene majice. Do takrat je še imel pomoč moštvenega kolega Brandona McNultyja. "Dal sem vse od sebe na predzadnjem klancu, a Jonas je bil res močen, to je pokazal tudi na zadnjem vzponu. Čestitke njemu in celotni ekipi. Res so imeli spet dobro taktično postavljeno ekipo, zelo so močni kot enota."

Pogovor s Tadejem Pogačarjem po ciljnem vzponu na Hautacam

Zmagovalec Dirke po Franciji v preteklih dveh letih je na spustu s Col de Spandellesa padel, a po besedah športnega direktorja ekipe UAE Emirates Andreja Hauptmana to ni vplivalo na potek etape.

"Etapa je bila znova stresna. Poskušali smo vse, ničesar si ne moremo očitati. Jonas je bil znova odličen, vse čestitke Jumbu Vismi. Zadovoljni smo z drugim mestom, saj smo naredili res čisto vse, kar smo lahko. Ko sem po padcu v avtomobilu prišel do Tadeja, ni nič rekel, da se kakor koli slabše počuti, ampak da si želi zmagati na današnji etapi. Ni vedel, kakšen je zaostanek za ubežniki, zato nas je poklical. Povedali smo mu, da bo tudi on v igri za zmago," je za TV Slovenija pojasnil Hauptman.

Pogovor z Andrejem Hauptmanom po 18. etapi Toura

Vingegaard, ki mu je večji del etape pomagal Kuss, je Pogačarja po padcu športno počakal. "Z Jonasom drug drugega zelo spoštujeva. Ko sem padel, me je počakal, imel pa je v mislih tudi dva sotekmovalca, ki sta prihajala iz ozadja. Tako da tudi ni imel interesa napadati, ko sem bil na tleh. Mislim pa, da bi me v vsakem primeru počakal," je menil kolesar s Klanca pri Komendi in po koncu etape tudi prisrčno čestital najboljšemu tekmovalcu na 109. Touru.

Analiza 18. etape Dirke po Franciji
Vrhunci 18. etape Toura 2022