Sepp Kuss je v Andori dosegel uspeh kariere - dobil je etapo Dirke po Franciji. Foto: AP
Sepp Kuss je v Andori dosegel uspeh kariere - dobil je etapo Dirke po Franciji. Foto: AP
Profil 15. etape. Foto: LeTour.fr
Profil 15. etape. Foto: LeTour.fr
Ceret-Andorra la Vieille, 191,3 km:   
  1. S. KUSS          ZDA      5:12:06
  2. A. VALVERDE      ŠPA        +0:23
  3. W. POELS         NIZ         1:15
  4. I. IZAGUIRRE     ŠPA             
  5. R. GUERREIRO     POR          vsi
  6. N. QUINTANA      KOL         isti
  7. D. GAUDU         FRA          čas
  8. D. MARTIN        IRS         1:22
  9. F. BONNAMOUR     FRA             
 10. A. PARET PEINTRE FRA          vsi
 11. V. NIBALI        ITA         isti
 12. J. ALAPHILIPPE   FRA          čas
 ...                                  
 21. J. VINGEGAARD    DAN         4:51
 22. T. POGAČAR       SLO         isti
 23. R. CARAPAZ       EKV          čas
 29. M. MOHORIČ       SLO         5:25
118. L. MEZGEC        SLO        26:27
      
Skupni vrstni red (15/21):            
  1. T. POGAČAR       SLO     62:07:18
  2. R. URAN          KOL        +5:18
  3. J. VINGEGAARD    DAN         5:32
  4. R. CARAPAZ       EKV         5:33
  5. B. O'CONNOR      AVS         5:58
  6. W. KELDERMAN     NIZ         6:16
  7. A. LUCENKO       KAZ         7:01
  8. E. MAS           ŠPA         7:11
  9. G. MARTIN        FRA         7:58
 10. P. BILBAO        ŠPA        10:59
 ...                                  
 48. M. MOHORIČ       SLO      1:34:34
 49. S. KUSS          ZDA      1:36:28
 90. L. MEZGEC        SLO      2:20:37

To je bila najtežja etapa do zdaj na 108. Dirki po Franciji, čeprav se na prvi pogled morda ni zdelo tako. Kategoriziranih klancev je bilo na primer manj kot v soboto (štirje), a so bili vzponi res zahtevni.

Najbolj neugoden je bil predzadnji vzpon (1. kategorije) na Port d'Envaliro (2408 m), najvišji pirenejski prelaz na meji med Francijo in Andoro.

Kuss vendarle dočakal svoj trenutek
Etapno zmago, svojo prvo na dirki vseh dirk, je na koncu slavil Kuss, ki si je pot do uspeha kariere tlakoval z napadom 19,5 kilometra pred ciljem oziroma slabih pet kilometrov pod vrhom prelaza Beixalis (1796 metrov). Prvi je prečkal vrh, pred najbližjim zasledovalcem, zimzelenim veteranom Alejandrom Valverdejem (Movistar), je imel pred sklepnim spustom do cilja 20 sekund naskoka. Valverdeju na vratolomnem spustu ni uspelo stopiti prednosti Američana in napasti svoje pete zmage na Dirkah po Franciji, potem ko je na francoski pentlji etapno zmago slavil v letih 2005, 2008 in 2012. Ciljno črto je prečkal z zaostankom 23 sekund. Za Kussa je bila to druga etapna zmaga na grand touru, prve se je veselil pred dvema letoma na Vuelti.

Kussa spodbujali dekle in njena družina
"To je neverjetno, nimam besed. Če sem iskren, že vso dirko trpim. Nisem bil prepričan, ali imam še dovolj moči v nogah. Danes sem vedel, da se bo etapa končala blizu mojega doma, zato sem bil dodatno motiviran. Noge so bile dobre, zelo sem vesel. Na zadnjem vzponu so me spodbujali dekle in njena družina, zato bi izkoristil še to priložnost in pozdravil starša, ki sta doma," je bil po veliki etapni zmagi do ušes nasmejan Kuss.

Tadej Pogačar je prvo gorsko preizkušnjo v Pirenejih prestal brez večjih težav. Ves čas je bil v dobri formi, nikoli ni imel krize, odgovoril je na vse napade tekmecev in  zadržal več kot pet minut prednosti pred najbližjimi zasledovalci. Drugo mesto na lestvici zdaj zaseda Rigoberto Uran (+5:18). Največji poraženec dneva (ob Carapazu) je bil sicer Guillaume Martin (Cofidis), ki je v skupnem seštevku z drugega zdrsnil na deveto mesto. Foto: AP
Tadej Pogačar je prvo gorsko preizkušnjo v Pirenejih prestal brez večjih težav. Ves čas je bil v dobri formi, nikoli ni imel krize, odgovoril je na vse napade tekmecev in zadržal več kot pet minut prednosti pred najbližjimi zasledovalci. Drugo mesto na lestvici zdaj zaseda Rigoberto Uran (+5:18). Največji poraženec dneva (ob Carapazu) je bil sicer Guillaume Martin (Cofidis), ki je v skupnem seštevku z drugega zdrsnil na deveto mesto. Foto: AP

Pogačar odbil vse napade tekmecev
V boju za rumeno majico v nedeljo ni bilo pretiranih pretresov. Tadej Pogačar je zadržal zajetno prednost v skupnem seštevku. Kolesarji Ineos Grenadiersov so ob vzpenjanju na najvišjo točko letošnjega Toura – Port d'Envalira (2408 m) – s silovitim ritmom razredčili glavnino, naredili selekcijo in Pogačarja jim je tudi uspelo osamiti. Geraint Thomas je vlekel voz britanske ekipe do vrha, kjer sta kapetana Richarda Carapaza počakala še ubežnika Dylan van Baarle in Jonathan Castroviejo. Skupaj so se spustili najprej do Encampa, nato do vznožja na zadnji prelaz dneva, Col de Beixalis. Carapazovi moštveni kolegi so z odliko opravili svoje delo, a Ekvadorec preprosto ni imel moči za dostojen napad. Pogačar je bil tudi brez pomočnikov iz svoje ekipe preprosto premočen. Srečo sta večkrat poskusila tudi Jonas Vingegaard (Jumbo Visma) in Rigoberto Uran (Education First), a zaman, kolesar s Klanca pri Komendi je vse napade odbil. Ko se je skupaj s tekmeci spustil proti cilju, je bilo jasno, da bo po prvi gorski pirenejski preizkušnji zlahka zadržal vodstvo in ubranil rumeno majico.

Kuss se je odlično znašel v vročini v Andori
Pogačar odbil vse napade tekmecev tudi na najvišji točki Toura

Mirni Pogačar je imel dovolj tekočine
"Vedeli smo, da bo danes zahteven dan. Pričakovali smo napade. Ineos je dvignil ritem dokaj hitro, a počutil sem se zelo dobro. Nisem imel skrbi pred zadnjim vzponom in sem le sledil tekmecem v skupnem seštevku. Dobro sem se počutil, prej so me v ekipi ves čas ščitili. Danes je bilo najpomembnejše, da sem ohranil mirnost in imel dovolj tekočine. Ujel sem res dober dan in vse je potekalo brez težav," je po etapi povedal 22-letni Pogačar, ki je na koncu osvojil 22. mesto (+4:51), Matej Mohorič je bil 29. (+5:25), Luka Mezgec pa 118. (+26:27).

Pred kolesarji je zdaj dan premora, nato sledi še zadnji teden kolesarjenja po Pirenejih. V 16. etapi bodo kolesarji v torek od Pas de la Caseja do Saint-Gaudensa premagali 169 km in štiri kategorizirane prelaze.

Pogačar ima pred zadnjim tednom Toura več kot pet minut naskoka
Potegujte se za privlačne nagrade

Vabljeni ste k sodelovanju v treh nagradnih igrah MMC-ja:
- Navidezna dirka

- Nagradna igra Kolesarske zveze Slovenije - Četrto vprašanje se glasi: Koliko Slovencev je začelo letošnjo Dirko po Franciji? Odgovore pošljite na naslov: mmc-nagrade@rtvslo.si

- Nagradni kviz na Facebooku

Zadnji kilometer 15. etape