Marko Džalo: Številke kažejo, da je Vingegaard v boljši formi kot lani

Maser, terapevt in skrbnik kolesarjev pri ekipi Ineos Grenadiers Marko Džalo razmišlja, da je Jonas Vingegaard v izjemni formi. Številke na treningih kažejo, da je v boljši formi, kot je bil lani, pravi Džalo, hkrati pa verjame, da ga lahko Tadej Pogačar premaga.

Džalo je tesen sodelavec nekdanjega zmagovalca dirke po Franciji Gerainta Thomasa. Valižan meni, da si je Jonas Vingegaard v zadnjih dneh priboril psihološko prednost v boju za rumeno majico. Danec kolesari precej bolje, kot so mnogi pred začetkom Toura menili, da bo. "Njegova poškodba morda niti ni bila tako huda, kot so sprva prikazovali po Dirki po Baskiji. Dva meseca je bilo vse tiho. Zdaj vidimo, zakaj. Jonas je kar pripravljen, v dobri formi je. Izvedel sem od virov znotraj ekipe, da so številke na treningih pokazale, da je še v boljši formi kot lani," je povedal Džalo.

Džalo je pomemben del britanskega moštva že več let. V prvi vrsti je precej več kot le maser in terapevt. Njegovo vlogo bi v prevodu najlažje opisali kot skrbnik. "To se sliši kot skrbnik kakšne koče, ampak mi smo daleč od tega (smeh). Skrbimo za vse, od hrane do pijače, masaže, peremo jim cunje, čistimo avtomobile, menjavamo celo vzmetnice in vzglavnike," je svoje delo opisal Džalo, ki pravi, da je pred zahtevnimi preizkušnjami, ko se kolesarji že uro pred začetkom začnejo ogrevati in pripravljati, še bolj stresno kot sicer. Ena takšnih bo v nedeljo, ko bodo tekmovalci takoj po startu začeli kolesariti navkreber.

Jonas Vingegaard je odlično pripravljen, čeprav je pred tremi meseci grdo padel na Dirki po Baskiji. Foto: Reuters
Jonas Vingegaard je odlično pripravljen, čeprav je pred tremi meseci grdo padel na Dirki po Baskiji. Foto: Reuters

Kolesarji se ogrevajo na trenažerjih, potem pa morajo mehaniki vsa kolesa hitro prestaviti na start preizkušnje, mnogi pa čakajo do zadnjih sekund. "To se pogosto dogaja, ko je zelo vroče, da so lahko tekmovalci čim dlje v klimatiziranih prostorih, ali pa imajo na sebi tiste ledene jopiče," je povedal Džalo. Vremenska napoved za jutri je spodbudna za Tadeja Pogačarja, ki raje kolesari v hladnem vremenu kot v hudi pripeki.

Kolesarji imajo veliko podpore na največji dirki na svetu. Džalo razlaga, da je članov osebja približno štirikrat več kot kolesarjev, ki tekmujejo na Touru. "Trenutno nas je 32. Plus osem kolesarjev. Na začetek dirke po navadi pride še osebje, ki skrbi za VIP-sponzorje, tako da se številka povzpne še za šest ali sedem oseb. Naš lastnik je tudi lastnik nogometnega kluba iz Nice in ima tam svoje pisarne, tako da na cilju pričakujemo še približno petnajst članov osebja," je dejal Gorenjec.

Džalo je tudi povedal, da so se nekatere ekipe odločile zaostriti ukrepe zaradi razsajanja bolezni v karavani. Kolesarjem zdaj odsvetujejo druženje z navijači, tiste, ki zbolijo, pa skušajo čim prej izolirati. Eden tistih, ki je odstopil, je tudi Juan Ayuso, sicer eden osrednjih pomočnikov Tadeja Pogačarja. Španec je moral karavano zapustiti zaradi covida 19.