Matevž Govekar: Biniju vsi privoščijo uspeh

V zaključku sobotne osme etape je Eritrejec znova prehitel lanskega najboljšega sprinterja Jasperja Philipsena. Biniam Girmay pa je v seštevku za zeleno majico dodatno povečal prednost. Osma etapa je obetala nekaj več, kot se je na koncu dalo videti. Presenetljivo ni bilo veliko poskusov pobegov.

Fleksibilen kolesar, ki zmaguje v različnih sprintih

“Vedelo se je, da je etapa zelo razgibana. Večje možnosti za zmago so imeli kolesarji, kot je Biniam. Na Touru je dobil povsem ravninski sprint, vendar gre za zelo fleksibilnega kolesarja, ki zmaguje v različnih sprintih in to je dokazal v osmi etapi,” je povedal tokratni gost Matevž Govekar, eden od sedmih slovenskih članov kolesarske svetovne serije.

24-letni Eritrejec Biniam Girmay piše kolesarsko zgodovino. Z dvema etapnima zmagama v prvem tednu Toura 2024 je naredil ogromen korak proti osvojitvi prestižne zelene majice. Foto: AP
24-letni Eritrejec Biniam Girmay piše kolesarsko zgodovino. Z dvema etapnima zmagama v prvem tednu Toura 2024 je naredil ogromen korak proti osvojitvi prestižne zelene majice. Foto: AP

24-letni kolesar Bahrain Victoriousa se je razveselil uspeha Biniama Girmaya. “Za zdaj mu kaže zelo dobro. V letečih ciljih je močan, saj tam pobira točke. Je zelo resen kandidat, da zeleno majico pripelje do konca.”

Točkovanje za zeleno majico

1. Biniam Girmay 216 točk
2. Jasper Philipsen 128
3. Jonas Abrahamsen 107
4. Arnaud De Lie 92
5. Bryan Coquard 86
6. Arnaud Demare 73
7. Fernando Gaviria 73
8. Dylan Groenewegen 71
9. Kevin Vauquelin 70
10. Tadej Pogačar 63

Zdaj izkorišča svoj veliki potencial

Eritrejec piše posebno zgodovino afriškega kolesarstva na najpomembnejši dirki sezone. V svet najboljših se je prebil z obilno pomočjo mednarodne kolesarske zveze. Slednja je podprla njegovo državo, ki je prepoznavnost iskala tudi v tej športni panogi.

“Poseben čar je zmagati etapo z zeleno majico. Sem presrečen in težko nadzorujem svoja čustva ob teh uspehih. Bil sem v dobrem položaju za kolesarji Cofidisa. Začel sem dolg sprint in nisem več gledal nazaj,” je po drugi etapni zmagi dejal 24-letni Girmay.

Po zaslugi eritrejskega sprinterja je v belgijskem moštvu Intermarche Wanty ogromno razlogov za veselje.

“V ekipi imamo enega zvezdnika – to je Biniam Girmay. Zelo smo ponosni na njegove dosežke. Celotna ekipa trpi, kadar gre njemu slabo. Zato smo se v preteklosti veliko ukvarjali z njegovimi trenerji in nutricionisti, da je Biniam izkoristil svoj potencial,” je z velikim ponosom po etapi razlagal športni direktor ekipe Intermarche Wanty Aike Visbeek.