Odvzete vzorce bodo hranili deset let. Foto: EPA
Odvzete vzorce bodo hranili deset let. Foto: EPA

Da bi preprečila morebitno goljufanje, je ITA uvedel poseben program testiranj za francosko pentljo, ki se bo začela v soboto v italijanskih Firencah. Dirko vseh dirk v kolesarstvu so v svoji dolgi zgodovini pretresli že številni dopinški škandali.

Po navedbah agencije za dopinška testiranja so že pred Tourom opravili 400 kontrol na treningih kolesarjev, med samo dirko bo teh vsaj še 600. Kot novo komponento preverjanja biološkega potnega lista ITA uporablja "endokrini modul" oziroma nadzorni sistem žlez z notranjim izločanjem.

Odvzete vzorce že sicer hranijo deset let, da omogočijo kasnejše preiskave z boljšimi metodami. Iz agencije so v izjavi za javnost sporočili, da tesno sodelujejo tudi z oblastmi v Franciji in Italiji, kjer bo Tour v celoti gostoval prve tri etape, preden v četrti sledi tranzicija v Francijo.

Pred kratkim je Mednarodna kolesarska zveza v sodelovanju s Svetovno protidopinško agencijo kaznovala Italijana Andreo Piccola, ker so ga zunaj tekmovanj na mejnem prehodu na letališču ujeli pri posedovanju rastnega hormona in drugih prepovedanih zdravil ob prihodu iz Kolumbije v Italijo.

Ekipa EF Education-EasyPost je s 23-letnim Italijanom nemudoma prekinila pogodbo.