Letos je na obeh grand tourih ob peti etapni zmagi v zrak dvignil pet prstov. Giro je na koncu končal s šestimi osvojenimi etapami. Foto: EPA
Letos je na obeh grand tourih ob peti etapni zmagi v zrak dvignil pet prstov. Giro je na koncu končal s šestimi osvojenimi etapami. Foto: EPA

V tem prispevku smo pripravili videopregled nekaterih najbolj vznemirljivih trenutkov, v katerih si je gorenjski volk tlakoval pot do rumene Nice.

Prva napoved zmage: uspešen napad na Galibier
Vse se je začelo v 4. etapi, ko je karavana zapustila Italijo in na poti do cilja prečkala mitski Galibier. Slab kilometer pred ciljem se je Pogačar prvič na 111. Dirki po Franciji odlepil od Jonasa Vingegaarda, vrh prečkal slabih deset sekund pred Dancem, ki jih je v vratolomnem spustu nadgradil v 37, in oblekel rumeno majico, ki je ni več izpustil iz rok.

Napad Pogačarja 850 m pred vrhom klanca

Vingegaard dobil sprint in prepričal stavne hiše
Slovenec je bil v vseh medsebojnih obračunih boljši od Vingegaarda, izjema je bila 11. etapa, ki je bila najdaljša, polna pasti in zahtevnih vzponov. Pogačar je napadel na Peyrol dobrih 30 km pred ciljem, si nabral približno pol minute prednosti, a žilavi Danec ga je ujel do vrha Pertusa in nato presenetljivo dobil sprint po ravnem. Čeprav je kapetan UAE-ja v skupnem seštevku ubranil visoko prednost 1:14, so se takrat stavnice obrnile na stran branilca naslova.

Obračun Pogačarja in Vingegaarda za zmago v 11. etapi

Najprej v napad poslal Yatesa, nato vse opravil sam
Slovenec se ni pretirano vznemirjal in je napovedal, kako se veseli Pirenejev, ki so sledili ob koncu tedna. Sobotna 14. etapa se je končala z vzponom na Pla d'Adet. Pogačar je improviziral, najprej v napad poslal Adama Yatesa, nato pa se sam izstrelil slabih pet kilometrov pred ciljem in v primerjavi z Vingegaardom pridelal novih 39 sekund prednosti (in še štiri bonifikacijske sekunde). S tem je prednost povišal na skoraj dve minuti.

Zadnjih pet kilometrov 14. etape s ciljem na Pla d'Adet

Dopolnil pirenejski dvojček
Da je tokrat suveren v gorah, je potrdil že naslednji dan, ko je spet dobil gorsko etapo, tokrat na Plateau de Beille. Na francoski državni praznik je napad sprožil dobrih pet kilometrov pred ciljem.

Protinapad Pogačarja na ciljnem vzponu 15. etape

Na koncu je imel v cilju 68 sekund naskoka, skupno prednost pa je povišal že na dobre tri minute, kar je nakazovalo njegovo dominantno formo.

Zadnji kilometri 15. etape s ciljem na Plateau de Beille

Na Isoli 2000 napadel že devet km pred ciljem
Prevlado je nadaljeval zadnji konec tedna. Pred začetkom dirke je marsikdo pričakoval, da bo Vingegaard na Isoli 2000 dokončno strl odpor Pogačarja, a zgodilo se je obratno. Slovenec je napadel že več kot devet kilometrov pred ciljem.

Pogačarjev skok, s katerim se je otresel tekmecev

Čeprav je imel v trenutku napada skoraj tri minute zaostanka v primerjavi z ubežno skupino, je počasi, a zanesljivo zmanjševal razliko in slaba dva kilometra pred ciljem švignil še mimo Mattea Jorgensona. Po novi zmagi je skupno prednost pred Vingegaardom povišal že na pet minut in na tej točki je bilo jasno, da rumene majice letos ne bo predal.

Zadnji kilometri 19. etape s ciljem na Isoli 2000

Petico dopolnil z novim ciljem v klanec
V predzadnji etapi je tako vozil nekoliko bolj zadržano, vseeno pa je v zaključku etape še enkrat obračunal z Vingegaardom in v cilju v zrak ponosno iztegnil pet prstov za pet etapnih zmag na 111. Dirki po Franciji. Nesporna številka 1!

Zadnja dva kilometra 20. etape