Tadej Pogačar je na predstavitvenem odru pozdravil baskovske navijače in jih navdušil, da je omenil nogometni klub Athletic iz Bilbaa. Foto: Reuters
Tadej Pogačar je na predstavitvenem odru pozdravil baskovske navijače in jih navdušil, da je omenil nogometni klub Athletic iz Bilbaa. Foto: Reuters

Tako Pogačar kot Vingegaard sta v prvi polovici sezone izstopala. Dvakratni šampion Toura s Klanca pri Komendi je v skupno 21 dneh na kolesu slavil kar 12-krat, vključno z zmagami v skupnih seštevkih pa ima 14 zmag. Najodmevnejša je tista z Dirke po Flandriji na začetku aprila, na dolgem seznamu zmag pa ima tudi prestižno Dirko Pariz-Nica. Ob vseh zmagah je prvič v karieri postal tudi državni prvak, zaradi česar bo Dirko po Franciji začel v dresu s slovenskimi barvami.

Tadej Pogačar je na oder v Bilbau prvič prikolesaril v dresu s slovensko zastavo. Državni naslov je prvič osvojil v nedeljo v Radovljici. Foto: Reuters
Tadej Pogačar je na oder v Bilbau prvič prikolesaril v dresu s slovensko zastavo. Državni naslov je prvič osvojil v nedeljo v Radovljici. Foto: Reuters

Dve od treh zlomljenih kosti popolnoma zaceljeni
Glavna kandidata za skupno zmago sta si na današnji predstavitvi ekip v Bilbau oziroma na novinarski konferenci pred njo "polaskala" in vlogo favorita namenila drug drugemu. Prvi je vlogo favorita branilcu lanske zmage že večkrat naložil Pogačar.

To pa predvsem zato, ker je imel Pogačar smolo s poškodbo in zlomom zapestja. "Na kolesu se počutim zdaj dobro, z zapestjem je vse v redu, ni pa še vse gibljivosti. V ponedeljek sem imel preglede, ki so pokazali, da sta dve od treh zlomljenih kosti popolnoma zaceljeni. Za tretjo bo treba malo več časa," je najprej pojasnil Pogačar.

Številni navdušeni navijači so pozdravili vseh 176 kolesarjev na predstavitvi v Bilbau. Foto: Reuters
Številni navdušeni navijači so pozdravili vseh 176 kolesarjev na predstavitvi v Bilbau. Foto: Reuters

Nima nobenih bolečin
"Vendar me to sploh ne moti na treningu. Nimam nobenih bolečin. Cilj bo zmagati na Touru, tudi če je Jonas favorit. Bil je dominanten na Dirki po Dofineji, a rekel, da ni bil na najboljši ravni. Lahko si predstavljamo, kaj lahko torej pokaže na Touru," je še povedal Pogačar, ki lovi svojo tretjo zmago po zmagoslavjih v letih 2020 in 2021.

Ker še ni stoodstoten, je načrt B Adam Yates
"Noge so dobre, glava je super. Upam, da bom pripravljen. Veliko smo se naučili lani, ko je bil Jonas na določenih točkah dirke močnejši. Letos imamo izjemno močno ekipo, vsi so v odlični formi. Prav tako je dobro, da imava načrt B z Adamom Yatesom, ker nisem še stoodstoten," je dodal Pogačar.

Pogačar, Mohorič in Mezgec z različnimi cilji na startu Toura v Bilbau
Pogačar vlogo favorita prepušča Vingegaardu

Vingegaard bo imel letos tarčo na hrbtu
Danski kolesar se je odzval na Pogačarjevo izjavo o favoritu in dejal: "No, zanj bi lahko rekel enako." Poudaril pa je, da v resnici ni pomembno, kdo je favorit, "na koncu bo zmagal najmočnejši". Pravi, da ga ne moti to, da bo kot branilec naslova letos on imel "tarčo na hrbtu". "Dokler lovim zmago, to ne spremeni veliko."

Jonas Vingegaard je lani v 11. etapi na prelazu Granon silovito pospešil in ugnal Pogačarja za dve minuti in 51 sekund. To je bil odločilen napad, saj je Danec prednost ohranil do Pariza. Foto: Reuters
Jonas Vingegaard je lani v 11. etapi na prelazu Granon silovito pospešil in ugnal Pogačarja za dve minuti in 51 sekund. To je bil odločilen napad, saj je Danec prednost ohranil do Pariza. Foto: Reuters

Danec pričakuje hiter napad Pogačarja
Pričakuje, da ga bo Pogačar tako kot lani napadel že v zgodnji fazi. "Moral bom biti pripravljen," je dejal Danec, ki verjame, da je napredoval na kratkih in strmih vzponih. Osredotočiti se želi samo nase in se ne spuščati v miselne igrice. "Dobro se počutim, pripravljen sem. Sem tam, kjer sem želel biti, bomo videli čez tri tedne, ali bo to dovolj."

Tudi Vingegaard ima do zdaj za sabo najuspešnejše obdobje. Osvojil je Dirko po Baskiji in Dirko po Dofineji ter na njiju dosegel pet etapnih zmag. Tri je dodal še na španski večdnevni dirki Gran Camino, skupni zbir za leto 2023 pa šteje 11 zmag, vključno s skupnimi razvrstitvami.

Mohorič: Pello Bilbao ima realne možnosti, da obleče rumeno majico
Na Dirki po Franciji bosta nastopila še dva Slovenca: Matej Mohorič (Bahrain Victorious) in Luka Mezgec (Jayco AlUla).

Sorodna novica Dirka po Franciji: mitska dirka, na kateri Pogačar lovi tretjo zmago

"Naša ekipa se v Bilbau počuti domače. V ekipi imamo dva Baska in tudi nekaj osebja. Zelo smo motivirani za sobotno in nedeljsko etapo, ko ima Pello Bilbao realne možnosti, da obleče rumeno majico. Popolnoma smo osredotočeni na ta prvi cilj. Trenutno razmišljam le o sobotni in nedeljski etapi, saj imamo enkratno priložnost, da se doma pokažemo in naredimo nekaj lepega," je v pogovoru za TV Slovenija povedal Mohorič, ki je leta 2021 na Touru dobil sedmo in 19. etapo.

V prvi in tudi v drugi etapi bo vodilna skupina zelo razredčena
"Mislim, da sem dobro pripravljen na Tour, vse pa bomo videli že v soboto in nedeljo. Uvodni etapi sta kot enodnevni klasiki. Zelo podobni etapi kot klasika San Sebastian, kjer sem bil predlani drugi. Trasa je zelo selektivna. V prvi in tudi v drugi etapi bo vodilna skupina zelo razredčena. Lahko celo kdo pripeljale sam do cilja, morda uspe manjši skupini pobegniti na zadnjem klancu. Mi smo osredotočeni na rumeno majico s Pellom Bilbaom. Lahko tudi z bonifikacijami pride do skupnega vodstva. Baskija je ena izmed najbolj kolesarskih dežel, tu smo bili toplo sprejeti," je še dodal Mohorič, ki bo imel številko 67.

Mohorič veliko pričakuje od obeh uvodnih etap v Baskiji

Mezgec bo najprej delal za Simona Yatesa, nato pa za Groenewegna
"Prva dva dneva bo težko, predvsem za našo sprintersko sekcijo. Imamo Simona Yatesa, ki je naš adut v skupnem seštevku, pozneje pa tudi v boju za etapne zmage, če ne bo več v igri za visoko skupno razvrstitev. Polno dela nas čaka že v prvih dveh etapah. Pogledal sem prve štiri etape, naprej pa nisem gledal. V tretji in četrti etapi bom pomagal Dylanu Groenewegnu v sprintu," je v pogovoru za TV Slovenija razmišljal Mezgec, ki bo nosil startno številko 167.

Izberite svojo ekipo in se potegujte za kolo Giant

V soboto, 1. julija, se bo začela 110. kolesarska Dirka po Franciji, z njo pa tudi Navidezna dirka, igra, v kateri se lahko preizkusite v vlogi direktorja moštva. Sestavite ekipo in tekmujte z drugimi uporabniki.

Ekipo boste lahko začeli sestavljati predvidoma v petek dopoldne, ko bodo uradno znane številke vseh kolesarjev. Navidezna dirka se bo končala v soboto, 22. julija, s predzadnjo etapo.

Več o Navidezni dirki in pravilih sodelovanja najdete tukaj.

Kolesarstvo - Dirka po Franciji: predstavitev ekip, posnetek iz Bilbaa