Po treh dneh je moral Tadej Pogačar predati belo majico za najboljšega kolesarja do 25 let. A z lastnimi močmi in ekipno podporo mu je uspelo omejiti petkove izgube na znosnih 1:21. Foto: Reuters
Po treh dneh je moral Tadej Pogačar predati belo majico za najboljšega kolesarja do 25 let. A z lastnimi močmi in ekipno podporo mu je uspelo omejiti petkove izgube na znosnih 1:21. Foto: Reuters
Sorodna novica Orkan Bora odrezal Bennetta, Ineosova akcija pa Pogačarja

Ko se je Matej Mohorič 40 km pred ciljem sedme etape Dirke po Franciji 2020 zapletel z lastnim kapetanom Mikelom Lando, so na čelu glavnine Ineos Grenadiers že dva kilometra stopnjevali tempo do konca, na drugi strani ceste pa so jim odgovarjali pri Jumbo Vismi. Kolesarska karavana je bila v mestu Castres, kjer je trasa zavila proti zahodu, v kombinaciji z vetrom z vzhoda pa so Britanci želeli zakuhati razbitje glavnine.

Zaplet v trenutku Ineosovega napada
Trojček med sabo prepletenih kolesarjev Bahrain McLarna je oviral tudi Tadeja Pogačarja in njegove pomočnike pri ekipi UAE Emirates, ki so si komajda oddahnili po novem gumidefektu 21-letnega Slovenca. Ustvarjena je bila luknja, ki je niti emirati niti bahrajnci niso mogli več zakrpati, glavnina je bila raztegnjena kot elastika in v trenutku, ko so čez 5 km zapeljali iz mesta, se je pretrgala na tri kose. V zadnjem sta ostala tako Pogačar kot Landa. Deja vu lanske 10. etape s ciljem v bližnjem Albiju v istem departmaju Tarn.

Po etapi, analiza dirke po Franciji

Bumerang Britancem
Dylan van Baarle
je stopnjeval tempo skozi mesto. Ko so prišli na odprto izza ovinka in v serijo za Francijo značilnih krožišč, je vlogo zajčka prevzel Michal Kwiatkowski, za katerim sta se zvrstila Carapaz in Bernal. Ineosu so pomagale tudi druge ekipe in iz kroga vodilnih v skupni razvrstitvi je odpadla peterica: ob Pogačarju in Landi še dvojček Bauke Mollema - Ritchie Porte (oba Trek Segafredo) ter Esteban Chaves (Mitchelton Scott). Ineosu se je predvidljiv in pričakovan napad maščeval, saj je v neugodnem trenutku defekt doživel tudi Richard Carapaz, ki je na koncu v vetru okoli 30 km/h zdrsnil v Pogačarjevo skupino.

"Me ne skrbi. Še bodo priložnosti."
A na koncu je bil zaostanek 1:21 Pogačarjeve skupine še znosen, lani je Thibaut Pinot v Albiju za glavnino zaostal 1:40. Francoz je po dnevu premora in nekaj dneh ogrevanja nato blestel v Pirenejih. Mladenič s Klanca pri Komendi nima dneva za premislek, a zato bo še bolj vroča želja, da že v soboto in nedeljo nadomesti vsaj del vetrovnega pribitka.

Kaj je narobe s Pogačarjevimi gumami?

Tadej Pogačar je imel v sedmih etapah Toura 2020 daleč največ gumidefektov med kapetani. V 2., 6. in 7. etapi mu je spustila zadnja guma, dvakrat ga je neposredno rešil pomočnik Jan Polanc, v petek je takoj zamenjal kolo. A po mehanski okvari 50 km je moral loviti polminutni zaostanek, nato pa so 10 km kasneje že prišli usodni trenutki v mestu Castres.

UAE Emirates vozi na plaščih Vittoria Corsa, ki jih ob njih uporabljajo še štiri ekipe svetovne serije: EF Pro, Lotto Soudal, NTT in tudi Jumbo Visma Primoža Rogliča. Ostale ekipe ne beležijo toliko defektov kot UAE.

Možni vzroki:
- slaba serija tubularjev italijanskega proizvajalca;
- vožnja z nižjim tlakom;
- servisne napake pri lepljenju tubularjev na obroč;
- najverjetnejše - samo ogromno smole.

"Ni bilo ravno idealno, toda izgubil sem le dobro minuto in me ne skrbi. Še bodo priložnosti," je dejal Tamau Pogi v cilju, potem ko je moral po treh dneh nošenja predati belo majico Eganu Bernalu. A Pogačar je že na ognjenem krstu na tritedenskih dirkah dokazal, da ga izgube prvega tedna ne iztirijo.

Prvi z več kot minuto za rumeno majico
La Vuelta 2019 se je skorajda katastrofalno začela tako za Primoža Rogliča kot Pogačarja, saj sta Jumbo Visma in UAE Emirates padla na uvodnem ekipnem kronometru zaradi nenadne poplave na cestišču. Rogla je že drugi dan nadoknadil večino, medtem ko je Pogi proti prvokategornikom izgubil še pol minute. Po četrti etapi je bil z zaostankom 1:40 na 22. mestu. Zdaj je po sedmi etapi z 1:28 na 16. mestu, s čimer je prvi, ki za vodilnim Adamom Yatesom zaostaja več kot minuto.

Na Vuelti že slavil zmago v Pirenejih
Posledično mu lahko lažje uspe vsaj skok na bonifikacijske vrhove v soboto in nedeljo, sočasno pa je lahko spet priložnostni zaveznik Primoža Rogliča, kot se je to dogajalo na lanski Dirki po Španiji.

Ne nazadnje so Pireneji srečni kraj za Tadeja Pogačarja, saj se je tam začel njegov vzpon proti zmagovitemu odru v Madridu. Dolgi uvodni teden La Vuelte 2019 je namreč gorenjski volk končal z zmago na kratki, a višinsko najtežji deveti etapi v Andori na Cortals d’Encamp. Resda v njemu tako ljubem dežju, ki ga za zdaj še ni v vremenskih napovedih Dirke po Franciji. A če obrnemo pregovor: za soncem vedno pride dež.


Pirenejski dvojček s ciljema po spustih
Sobota in nedelja prinašata tradicionalne Pireneje, kjer ne bo ciljev niti na vrhu vzponov niti mitskega Tourmaleta, na katerega letos pleza Vuelta. V osmi etapi se gre prek vzpona ekstra kategorije Port de Bales (11,7 km s 7,7 odstotka), ki mu takoj sledi tradicionalni prelaz Peyresourde (9,7 km s 7,8 odstotka) z odbitnimi sekundami na vrhu in nato samo še 11-kilometrski spust do ciljne vasice Ludenvielle. Slednja je z le 288 stalnimi prebivalci z naskokom najmanjši kraj – gostitelj letošnje francoske pentlje.

Prerez ključnih dveh sobotnih vzponov z vmesnim dolgim spustom. A tudi po prelazu Peyresourde, kjer bodo znova na voljo odbitne sekunde, sledi nov tehnični spust, kjer se hitro lahko prikradejo napake, tam pa je tudi priložnost za napad. Foto: ASO
Prerez ključnih dveh sobotnih vzponov z vmesnim dolgim spustom. A tudi po prelazu Peyresourde, kjer bodo znova na voljo odbitne sekunde, sledi nov tehnični spust, kjer se hitro lahko prikradejo napake, tam pa je tudi priložnost za napad. Foto: ASO

V Larunsu nazadnje zmago slavil Roglič
Piko na i dolgemu tednu z dvema koncema tedna postavlja nedeljska deveta etapa, ki ob koncu ne prinaša ekstremnih vzponov, zato pa bonifikacijsko nagrado na zadnjem strmem prelazu Marie Blanque (7,7 z 8,6 odstotka). Sledi še 18 km do cilja v Larunsu, kjer je ob zadnjem obisku dirke v mestu leta 2018 zmagal kdo drug kot Primož Roglič.

Nedeljska pirenejska etapa na videz ne prinaša tradicionalnih orjakov in maratonskih vzponov, zato pa izredno strm klanec na prelaz Marie Blancque, kjer bi podjetni napadalec naredil ogromno škode. Foto: ASO
Nedeljska pirenejska etapa na videz ne prinaša tradicionalnih orjakov in maratonskih vzponov, zato pa izredno strm klanec na prelaz Marie Blancque, kjer bi podjetni napadalec naredil ogromno škode. Foto: ASO