Tadej Pogačar bo drugi teden Dirke po Franciji začel v rumeni majici vodilnega.  Foto: Reuters
Tadej Pogačar bo drugi teden Dirke po Franciji začel v rumeni majici vodilnega. Foto: Reuters

"Vse je šlo bolj kot ne po načrtu, se pa v tem tednu Tour začne zares. V Pirenejih bo kar ognjemet," je na spletni novinarski konferenci dejal Pogačar, 25-letni kolesar ekipe UAE Team Emirates.

Sorodna novica Dočakali veliki četveroboj: Tadej vodi, Primož brez novih izgub

Dvakratni zmagovalec Dirke po Franciji je povedal, da je veliko lažje braniti rumeno majico, kot jo napadati. Vseeno 33 sekund naskoka pred Belgijcem Remcom Evenepoelom (Soudal Quick Step), 1:15 minute pred Dancem Jonasom Vingegaardom (Visma Lease a Bike) in 1:36 minute pred rojakom Primožem Rogličem (Red Bull BORA Hansgrohe) ne predstavlja velikega kapitala. "Sem kar zadovoljen s prednostjo, lani sem moral loviti razliko. Prišel sem na le devet sekund, ampak lovljenje je bilo res tečno. Tokrat je drugače in udobneje se počutim s prednostjo. Ni veliko, ampak glede na predstave si lahko obetamo velik boj z Jonasom, Remcom in Primožem."

"Ni me strah Jonasa"
Po nedeljski etapi po makadamu je bilo v zraku znova vprašanje, kdo se koga na tem Touru bolj boji. "Ni me strah Jonasa, včeraj sem se bolj bal Remca, ki je letel po makadamu. Sicer pa se ne bojim nikogar, če imam dobre dneve kot doslej."

"Vismo je bilo malce strah, mogoče mene, mogoče koga drugega. Ko si je kdo nabral prednost, so gledali le name, ali se bom odzval. Je pač takšna dinamika, mogoče je bilo Jonasa malo strah, a počakati moramo na gore," je še dodal član emiratov.

Morebitne miselne igrice nizozemske ekipe ga ne motijo: "Če se me skušajo psihično lotiti, jim ne uspeva. Če pa to delajo zase, ker dirkajo proti meni, sem tudi tega že vajen. Zadnje tri Toure je bilo podobno. To me ne skrbi, saj sem letos precej samozavestnejši in bolje pripravljen kot lani. Ostati moram zvest sebi in dirkati na svoj način."

Pogačar z močno ekipo mirno pričakuje pekel v Pirenejih

Pohvale za Vingegaarda in Evenepoela
Forma trenutno tretjeuvrščenega Vingegaarda ga ni presenetila. "Že v drugi etapi na San Luco smo podrli rekord za 20 sekund. Dobro se je držal mojega kolesa, in takrat smo se prepričali, da je v formi. Vedno je zbran, tvega na spustu in v glavnini, ves čas se vozi spredaj. Zaradi vsega tega menim, da je dobro pripravljen."

Pohvalil je tudi najbližjega zasledovalca Evenepoela. "Kapo dol Remcu. To je najin prvi skupni Tour in doslej je bilo proti njemu zabavno dirkati. Vedno je lahko agresiven, zahteven tekmec. Osebno mi je lepo videti kolesarja, ki gre na polno in skuša narediti razliko."

Pogačarja in tekmece v drugem od treh tednov po francoskih cestah čakajo tri zahtevne gorske in tri ravninske etape. Poudarek bo predvsem na prvih treh, in še to bolj ob koncu tedna v vročih Pirenejih s ciljema na Pla d'Adet (10,6 km/7,9 %) v soboto ter na Plateau de Beille (15,8 km/7,9 %) v nedeljo.

"Nisem si ogledal tras, a poznam nekaj teh vzponov v Pirenejih. Pavel Sivakov živi tam in se že veseli vzpona na Plateau de Beille, Adam Yates prav tako pozna tiste konce. Veselim se že Pirenejev, doslej so bili zame vselej dobri. Obeta se res sijajen konec tedna."

Primož Roglič je ostal brez pomembnega pomočnika v gorah. Zdaj bo večina nalog v najtežjih etapah padla na zmagovalca Gira 2022 Avstralca Jaija Hindleyja. Foto: EPA
Primož Roglič je ostal brez pomembnega pomočnika v gorah. Zdaj bo večina nalog v najtežjih etapah padla na zmagovalca Gira 2022 Avstralca Jaija Hindleyja. Foto: EPA

Slabe novice za Rogliča
Tega pa s slabo novico pričakuje Primož Roglič (Red Bull BORA Hansgrohe), saj je ostal brez pomembnega pomočnika za nadaljevanje Dirke po Franciji.

Aleksandr Vlasov, ki je bil skupno na dirki 11. (+4:36), je v nedeljo pri veliki hitrosti grdo padel 50 km pred ciljem, potem ko je izgubil nadzor nad kolesom in padel v jarek ob cesti. 28-letnik se je vrnil na kolo, a bil ob tem popolnoma omotičen, komaj je stal na nogah.

Zaradi tega so se že v nedeljo pojavile polemike glede njegovega nadaljevanja ob morebitnem pretresu možganov. Danes pa je njegova ekipa na družbenih omrežjih sporočila, da si je ob padcu zlomil gleženj. Zaradi tega bo zmagovalec 12 dirk v karieri dlje časa odsoten iz karavane.

V torek bo po prvem od dveh prostih ponedeljkov na sporedu ravninska deseta etapa od Orleansa do Saint-Amand-Montronda (187,3 km).

Roglič vesel, ker se je izognil padcem v prvem tednu Toura

Skupni vrstni red (9/21):              
  1. T. POGAČAR        SLO    35:42:42 
  2. R. EVENEPOEL      BEL       +0:33 
  3. J. VINGEGAARD     DAN        1:15 
  4. P. ROGLIČ         SLO        1:36 
  5. J. AYUSO          ŠPA        2:16 
  6. J. ALMEIDA        POR        2:17 
  7. C. RODRIGUEZ      ŠPA        2:31 
  8. M. LANDA          ŠPA        3:35 
  9  D. GEE            KAN        4:02 
 10. M. JORGENSON      ZDA        4:03 
 ...                                   
 81. J. TRATNIK        SLO     1:04:43 
107. L. MEZGEC         SLO     1:18:36 
121. M. MOHORIČ        SLO     1:23:52