Nils Politt je zmagovalec 12. etape! Foto: EPA
Nils Politt je zmagovalec 12. etape! Foto: EPA

27-letnik iz Kölna je na vrhu zadnjega vzpona opravil s konkurenco in se veseli največje zmage v karieri. Pred tem je Nemec slavil zgolj še v četrti etapi dirke po Nemčiji pred tremi leti.

 12. ETAPA                            
                                       
St. Paul Trois Chateaux-Nimes,159,4 km:
  1. N. POLITT        NEM      3:22:12 
  2. I. ERVITI        ŠPA        +0:31 
  3. H. SWEENEY       AVS     isti čas 
  4. S. KÜNG          ŠVI         1:58 
  5. L. MEZGEC        SLO         2:06 
  6. A. GREIPEL       NEM          vsi 
  7. E. THEUNS        BEL              
  8. B. VAN MOER      BEL         isti 
  9. J. ALAPHILIPPE   FRA              
 10. S. HENAO         KOL          čas 
 ...                                   
 14. M. CAVENDISH      VB        15:53 
 21. T. POGAČAR       SLO         isti 
 45. M. MOHORIČ       SLO          čas 
                                       

"Bilo je veliko sprinterjev in vedel sem, da moram preizkušnjo narediti čim bolj zahtevno. Moral sem napasti kar zgodaj. Ob prvem poskusu smo bili samo še štirje. Ves čas so me spodbujali iz avtomobila, da napadem še enkrat, in uspelo mi je pridobiti dovolj prednosti," je dejal Politt. "Ves ta trud, ki sem ga vložil ... Kolesarjenje je resda moja strast, a sem zato tudi precej časa stran od družine. Da sem dobil etapo na največji dirki, nekoliko odtehta vse skupaj," je še organizatorjem Toura po etapi razlagal član ekipe Bora Hansgrohe. Ta je zaradi bolečin v kolenu pred startom današnje etape ostala brez Slovaka Petra Sagana.

Tadej Pogačar je od 8. etape naprej v rumeni majici. Foto: AP
Tadej Pogačar je od 8. etape naprej v rumeni majici. Foto: AP

12. etapa od Saint Paul Trois Chateauxa do Nimesa je bila dolga 159,4 kilometra, uvod pa je zaznamoval tudi močan veter, ki je naredil prvo selekcijo kolesarjev. Izskočila je ubežna skupina trinajstih kolesarjev, med njimi je bil tudi Luka Mezgec, in hitro je postalo jasno, da bo zmagovalec nekdo izmed ubežne skupine.

33-letni Kranjčan Luka Mezgec je bil med ubežniki eden izmed favoriziranih sprinterjev poleg Nemca Andreja Greipla (Israel Start-Up Nation) in Francoza Juliana Alaphilippa (Deceuninck Quick-Step), prav zato pa so nekateri skušali večjo skupino razbiti in se izogniti sprintu vseh kolesarjev v ospredju.

Pogačar pričakuje številne napade v naslednjih etapah

Vse sem naredil po pravilih, le odločilen napad iz ubežne skupine sem zamudil.

Luka Mezgec

Štirje kolesarji – Stefan Küng, Nils Politt, Imanol Erviti in Harry Sweeny – so se 38 km pred koncem odlepili in si nabrali dovolj velik naskok pred drugimi, da so med seboj obračunali za zmago v etapi. Najmočnejši je bil Politt (Bora Hansgrohe). Drugo mesto je pripadlo izkušenemu Špancu Imanolu Ervitiju (Movistar), tretji je bil avstralski debitant na Touru Harry Sweeney (Lotto Soudal). Oba sta zaostala 31 sekund.

Profil 12. etape. Foto: Organizator
Profil 12. etape. Foto: Organizator

Mezgec je dobil sprint zasledovalne skupine, na koncu je bil peti. O poteku današnje etape je po prihodu v cilj za TV Slovenija povedal: "Naredil sem sprint in se našel v ubežni skupini. Takoj sem videl, kateri kolesarji so noter, in sem vedel, da bo težko, da bo celotna skupina prišla v sprint. Enkrat nisem sledil in štirje so šli. Vedel sem, da je iz bega malo loterije, vsak hoče bežati od hitrih, ti se pa tudi malo gledajo zadaj, nihče noče na polno loviti. Vsi smo čakali do zadnjega vzpona, 10 km do cilja, bil sem prepričan, da se bo (Julian) Alaphilippe preselil, ampak v tistem trenutku je bilo že 45 sekund zaostanka, tako da mogoče tudi malo preveč kontra vetra in ni šlo."

Mezgec ni bil zadovoljen s petim mestom na 12. etapi Toura
Skupni vrstni red (12/21):             
  1. T. POGAČAR       SLO     47:22:43 
  2. R. URAN          KOL        +5:18 
  3. J. VINGEGAARD    DAN         5:32 
  4. R. CARAPAZ       EKV         5:33 
  5. B. O'CONNOR      AVS         5:58 
  6. W. KELDERMAN     NIZ         6:16 
  7. A. LUCENKO       KAZ         6:30 
  8. E. MAS           ŠPA         7:11 
  9. G. MARTIN        FRA         9:29 
 10. P. BILBAO        ŠPA        10:28 
 ...                                   
 52. M. MOHORIČ       SLO      1:22:53 
 96. L. MEZGEC        SLO      1:48:32 

Pogačar: Prednost je velika, zato me ne skrbi preveč
Pogačar in Matej Mohorič sta varno zaključila etapo z glavnino.

V cilj so vsi favoriti za skupno zmago prišli 15:52 minute za zmagovalcem.

V skupni razvrstitvi ima Tadej Pogačar še naprej 5:18 minute prednosti pred Kolumbijcem Rigobertom Uranom (EF Education Nippo). Tretji je Danec Jonas Vingegaard (Jumbo Visma) z zaostankom 5:32 minute, še sekundo več pa zaostaja Ekvadorec Richard Carapaz (Inoes Grenadiers) na četrtem mestu.

Pogačar je po dirki organizatorjem odgovoril na vprašanje, kako dirkati v nadaljevanju Toura s tako veliko prednostjo v skupnem seštevku. "Morda bi bilo bolje dirkati obrambno. Včeraj smo videli, da je tu veliko močnih kolesarjev. V vročih Pirenejih se lahko zgodi marsikaj, tudi sam lahko kak dan v vročini precej trpim. Bomo videli, gremo dan za dnem. Prednost pred drugim mestom je sicer velika, zato me ne skrbi preveč, a v kolesarstvu nikoli ne veš, kaj te čaka."

Zadnji km 12. etape in zmagoslavje Politta
Potegujte se za privlačne nagrade

Vabljeni ste k sodelovanju v treh nagradnih igrah MMC-ja:
- Navidezna dirka

- Nagradna igra Kolesarske zveze Slovenije - Četrto vprašanje se glasi: Koliko Slovencev je začelo letošnjo Dirko po Franciji? Odgovore pošljite na naslov: mmc-nagrade@rtvslo.si

- Nagradni kviz na Facebooku