24-letni Biniam Girmay je zmagal 15. v profesionalni karieri. Foto: Reuters
24-letni Biniam Girmay je zmagal 15. v profesionalni karieri. Foto: Reuters

Drugo mesto za kapetanom belgijske ekipe Intermarche Wanty je zasedel Belgijec Jasper Philipsen (Alpecin Deceuninck), ki je po lanskih štirih zmagah letos še naprej brez uspeha, tretje pa njegov rojak Arnaud De Lie (Lotto Dstny).

Osma etapa 111. Dirke po Franciji se je začela v kraju Semur-en-Auxois, po 183,4 km ter petih vzponih četrte in tretje kategorije pa se je po 2400 višinskih metrih končala v vasi Colombey-les-Deux-Églises. Vasico v departmaju Haute-Marne (zgornja Marna) vsa Francija pozna kot domovanje in zadnje počivališče generala Charlesa de Gaulla, ki je tam preživel zadnja leta življenja.

"Nimam besed. Lahko se le zahvalim vsem, zmago pa posvečam staršema, ki sta me vseskozi podpirala na poti do poklicnega kolesarja. Rad imam tovrstne sprinte navkreber, saj nisem tako močan kot drugi, ki lahko bolj pritiskajo na pedale. Poleg tega me je ekipa pripeljala v res odličen položaj. Na začetku etape se zaradi dežja in hladnega vremena nisem počutil najbolje, a so se nato moji občutki izboljšali," je povedal Girmay, sicer nosilec zelene majice za vodilnega v sprinterski razvrstitvi.

Zadnji kilometer osme etape Dirke po Franciji
Veselje po novem velikem uspehu. Foto: Reuters
Veselje po novem velikem uspehu. Foto: Reuters

Konec za Pedersena

Eritrejec je pred etapo ostal brez prvega zasledovalca v boju za te točke. Zaradi posledic padca v sprintu 5. etape se je nadaljevanju Toura odpovedal Mads Pedersen. Danski adut za olimpijsko cestno dirko jo je odnesel brez zlomov, a so bile bolečine zaradi odrgnin in načeta mišica prevelika ovira, da bi se lahko boril dalje. Lani je Pedersen dobil ravno 8. etapo, v boju za zeleno majico pa osvojil skupno drugo mesto.

Pred etapo se je obetal boj med ubežniki in sprinterji, ki jih krajši vzponi po francoskih gričih ne bi izločili, na koncu je za zmago obračunalo 112 kolesarjev v glavni skupini.

Svetovni prvak iz leta 2019 Mads Pedersen (Lidl Trek) je šele tretji kolesar, ki je odstopil na letošnjem Touru. Prve etape ni dokončal Michele Gazzoli (Astana), na četrti pa ni startal Casper Pedersen (Quick Step). Foto: ASO/Billy Ceusters
Svetovni prvak iz leta 2019 Mads Pedersen (Lidl Trek) je šele tretji kolesar, ki je odstopil na letošnjem Touru. Prve etape ni dokončal Michele Gazzoli (Astana), na četrti pa ni startal Casper Pedersen (Quick Step). Foto: ASO/Billy Ceusters

Abrahamsen pobiral točke na gorskih ciljih

Na mokrih cestah se je v rahlem dežju takoj oblikoval prvi beg s trojico Abrahamsen (Uno-X Mobility), Powless in Bissegger (oba EF).

Na prvem vzponu je glavnino v dežju razbila ravno ameriška ekipa v rožnatih dresih, zaradi česar je odpadla večina sprinterjev. A taktični načrt ekipe EF Education EasyPost je spodletel, medtem ko je Jonas Abrahamsen kot nosilec pikčaste majice osvojil novih pet točk v seštevku za gorske cilje. Ker je v ospredju dirkal sam, je tudi v nadaljevanju etape pridno pobiral nove točke.

Glavnina z rumeno odetim Tadejem Pogačarjem (UAE Team Emirates) je osamljenega Norvežana, ki je imel največ šest minut naskoka, ujela 14 km pred ciljem. V glavnini so v drugi polovici etape na čelo prišle ekipe najboljših sprinterjev (zadnjih 50 km je bilo pretežno ravninskih) in pripravljale teren za sklepni kilometer, ko se je cesta postavila nekoliko navkreber (3-odstotni naklon).

"Pogi" na 13. mestu, Roglič 36.

Pogačar je obdržal vodstvo v skupnem seštevku, v katerem ni sprememb. Približno dva kilometra pred ciljem je bil dobro postavljen, nato pa je ostal ob ogradi in ni sprintal na čelu. Zasedel je 13. mesto.

Luka Mezgec (Jayco AlUla) je poskušal pripraviti teren svojemu kapetanu Dylanu Groenewegnu, a se je Nizozemec v zadnjih 600 m nekoliko "izgubil".

Primož Roglič (Red Bull Bora Hansgrohe) je končal na 36. mestu in prav tako ni sprintal na visoko uvrstitev, medtem ko sta bila Matej Mohorič (Bahrain Victorious) in Jan Tratnik (Visma Lease a Bike) brez nalog v zaključku bolj v ozadju.

Sledi makadamska etapa

V nedeljo bo na sporedu na papirju zelo zapletena deveta etapa v okolici Troyesa (199 km). Ta prinaša 14 makadamskih odsekov v dolžini 32,2 km, ki bodo vnesli določeno napetost v ekipe glavnih kandidatov za skupno zmago.

"Zadovoljen sem z dozdajšnjimi predstavami celotne ekipe. Jutri bo zelo stresen in živčen dan, zato bomo morali biti osredotočeni od prvega do zadnjega kilometra. Bomo videli, kaj se bo dogajalo. Opravil sem ogled etape, na njej bo precej makadama. Tudi veter in dež bi lahko vplivala na potek," je v pogovoru za Eurosport dejal Pogačar.

Grimay z drugo etapno zmago na Touru presegel vsa pričakovanja
Pogačar zelo dobro pozna 32 km makadamske poti v 9. etapi Toura
Prerez osme etape z 2400 višinskimi metri. Uradno je bila to ravninska etapa, a profil razkriva, da ni manjkalo kratkih vzponov in spustov po francoskih gričih. Foto: ASO/GeoAtlas
Prerez osme etape z 2400 višinskimi metri. Uradno je bila to ravninska etapa, a profil razkriva, da ni manjkalo kratkih vzponov in spustov po francoskih gričih. Foto: ASO/GeoAtlas

111. DIRKA PO FRANCIJI

8. ETAPA

Semur-en-Auxois–Colombey-les-Deux-Eglises, 183,4 km

Skupni vrstni red (8/21):             
  1. T. POGAČAR        SLO    31:21:13
  2. R. EVENEPOEL      BEL       +0:33
  3. J. VINGEGAARD     DAN        1:15
  4. P. ROGLIČ         SLO        1:36
  5. J. AYUSO          ŠPA        2:16
  6. J. ALMEIDA        POR        2:17
  7. C. RODRIGUEZ      ŠPA        2:31
  8. M. LANDA          ŠPA        3:35
  9. M. JORGENSON      ZDA        4:03
 10. A. VLASOV         RUS        4:36
 ...                                  
 78. J. TRATNIK        SLO       54:47
100. M. MOHORIČ        SLO     1:07:33
127. L. MEZGEC         SLO     1:18:36