Nairo Quintana je velik optimist pred začetkom Toura. Foto: Reuters
Nairo Quintana je velik optimist pred začetkom Toura. Foto: Reuters
Nairo Quintana
Na treningu v Bogoti so ga spremljali številni novinarji in fotografi. Foto: Reuters
Nairo Quintana in Chris Froome
Quintana je lani v Parizu moral čestitati Chrisu Froomu. Foto: EPA

V letošnji sezoni je dobil Dirko po Kataloniji in Dirko po Romandiji, odlično pripravljenost pa je potrdil ta mesec na preizkušnji Route du Sud.

"Zelo sem dozorel na lanskem Touru. Zdaj imam dovolj izkušenj, veliko bolj sem potrpežljiv. Imel bom zelo močno ekipo, Movistar vsako leto napreduje in letos smo pripravljeni na veliki izziv. Pripravljen sem za zmago na Touru. S pomočniki smo se ujeli, vsi se zavedajo mojih potreb med etapo," je pojasnil Kolumbijec, ki je leta 2014 dobil Dirko po Italiji, leta 2013 in lani pa je na Touru zaostal le za Froomom.

Valverde se bo podredil Quintani
Alejandro Valverde, ki je letošnji Giro končal na odličnem tretjem mestu, je obljubil, da se bo popolnoma podredil delu za kapetana moštva. Odlični pomočniki so tudi Nelson Oliveira, Winner Anacona, Imanol Erviti Ollo, Gorka Izagirre, Daniel Moreno, Jesus Herrada in Jon Izagirre.

"Že pozimi sem razmišljal o Touru. Vzel sem si malce daljši odmor in januarja sem bil zelo spočit na prvih dirkah. Spomladi sem dobil dve dirki, ki ju v prejšnjih sezonah nisem," je dodal Quintana.

Tudi Contador v ožjem krogu favoritov
Poleg Frooma in Quintane je med glavnimi favoriti vsekakor tudi Alberto Contador, ki je na francoskih cestah slavil leta 2007 in 2009, zmago iz leta 2010 pa so mu naknadno odvzeli po dolgem procesu zaradi jemanja nedovoljenih poživil, pripadla je Andyju Schlecku.

"Froome in Contador sta vsekakor moja največja tekmeca. V mislih imam še nekatere druge odlične hribolazce," je razmišljal Quintana. Fabio Aru (Astana), Richie Porte, Tejay van Garderen (BMC), Romain Bardet (AG2R La Mondiale) in Thibaut Pinot (FDJ) so največkrat omenjena imena.

Veseli se vzpona na Andorro Arcalis
Seveda se najbolj veseli obračunov s tekmeci v Pirenejih in Alpah. Že naslednji konec tedna bodo od petka do nedelje na sporedu tri izjemno zahtevne etape. "Zelo sem zadovoljen z letošnjo traso. Etape, ki se bodo končale na vzponu, so moja priložnost. Že deveta etapa, ki se bo končala v Andorri Arcalis, mi je pisana na kožo. V Alpah je na sporedu strmi prelaz Joux Plane do Morzina. Ta kraj ima posebno mesto v mojem srcu, saj sem se pred štirimi leti tam veselil prve velike zmage v karieri na Dauphineju," je poudaril Quintana, ki upa, da se bo izognil padcem v prvem tednu.
Najbolj spoštuje zloglasni Mont Ventoux, ki bo na sporedu na francoski državni praznik, 14. julija. Pred tremi leti mu ni šlo na tem mitskem vzponu v Provansi.

Prijatelju obljubil malega levčka
"V domovini vlada izjemno zanimanje za letošnji Tour. Dobival sem veliko sporočil tudi na družbenih omrežjih. Prijatelju sem obljubil, da mu bom prinesel malega levčka, ki ga dobi nosilec rumene majice na zmagovalnem odru po koncu vsake etape. Upam, da bom že letos izpolnil to obljubo," je dejal eden najboljših hribolazcev na svetu.

103. izvedbo Dirke po Franciji boste lahko spremljali v prenosih na TV Slovenija 2 - vsak dan od 15.00 naprej.